Andrej Babiš převezl své koaliční partnery

Skutecnosti.cz

(Skutecnosti.cz)
Co říkáte na to, že kandidátku pro komunální volby Občanské demokratické strany bude vést Bohuslav Svoboda? Je to taktické vzhledem k tomu, že mu hrozí obžaloba kvůli kauze Opencard?
Věřím Bohuslavu Svobodovi. Celá kauza je od počátku velmi zvláštní i svým celkovým časováním. Vždy před volbami se odehraje něco dalšího a já na náhody prostě nevěřím. Pro mě je klíčová presumpce neviny a doufám, že i voliči ji budou ctít.
Pátého září se koná další kongres ODS. Už druhý v tomto roce. V čem Vám může pomoc? Máte už nyní představu, co bude předmětem tohoto kongresu?
Jedná se o aktivitu předsedy strany Petra Fialy a já ji vítám. S nadsázkou bych to přirovnala k jakémusi vyburcování sportovního týmu před zápasem, aby podal co nejlepší výsledek. Vzhledem k tomu, v jaké situaci se ODS ocitla, je nutné, abychom se na širším fóru znovu pobavili o volbách, o prioritách, o programu a o stanovách.
Nyní přejdeme k zavedení novely branného zákona. Chápu, že jsme jako ČR podepsali s NATO dohodu o spolupráci, ale dovedete si představit nadšenost lidí, kteří by místo poklidného začátku samostatného života byli naverbováni do armády, kde by hlídali dílny a haly nadnárodních korporací?
Vaše otázka je hodně sugestivní a jde zcela mimo navrhovanou novelu i platný „branný zákon“ 585/2004 Sb. Novela mimochodem nemá v zásadě ani nic společného s NATO. Branná povinnost se i dnes vztahuje na všechny občany České republiky – tedy na muže i na ženy – ve věku 18-60 let a na tom se nic měnit nebude. Novela nepřichází ani s žádným obnovením základní vojenské služby a podobně. Jednoduše řečeno, pokud nebude ohrožena naše země, nikdo do armády povinně nebude muset. Každopádně předkladatelem novely je Ministerstvo obrany, takže je dobré se ptát po obsahu tam. Já, jako opoziční poslankyně navrhované změny vítám, protože zvýší obranyschopnost naší země, ale budu samozřejmě bedlivě hlídat, aby občané nemohli být státem zbytečně obtěžováni.
Koho by se branná povinnost týkala? Platila by branná povinnost i na konflikty mimo ČR?
Branná povinnost se již dnes týká všech občanů ČR mezi 18-60 lety věku. Občané by byli povoláváni ke službě v armádě a dalších složkách pouze, pokud by byla naše země přímo ohrožená, pokud by hrozil, či by vypukl rozsáhlý konflikt. Jinak za úkoly obrany odpovídá profesionální armáda a dobrovolné aktivní zálohy.
Co si myslíte o tom, že Amazon nakonec nemá zájem o stavbu logistického skladu v Brně?
Nevím, nemám o začátku, ani důvodech konce projektu žádné informace. Je to tím, že se jedná v zásadě o komunální záležitost. Díky tomu, že jsem byla zvolená poslankyní za Prahu a ne za Brno, tak se na mě v této věci, jako na poslankyni, ani nikdo neobracel. Když na toto téma chtěli někteří kolegové interpelovat premiéra Sobotku, z interpelací se zrovna úplně náhodou omluvil…
Co si myslíte o práci nynější vládní koalici?
Jedná se o vládu vedenou Andrejem Babišem, nikoli Bohuslavem Sobotkou. To se ostatně ukázalo nyní při obsazování dozorčích rad státních podniků, kdy Andrej Babiš „převezl“ své koaliční partnery. Uvidíme, jestli si to nechají líbit. Jinak souhlasím s Andrejem Babišem v tom, že byla hloupost kývnout na zrušení druhého důchodového pilíře, na zrušení poplatků za pobyt v nemocnici i na zavedení třetí sazby DPH. Jinak, upřímně, na výkonu vlády není zatím příliš co hodnotit.
Jiří Dienstbier navrhuje zavést kvóty pro ženy v politice. Údajně je vás málo. Co si o tom myslíte?
Je nás dost a je nás dost :-) Věřím v to, že se schopné ženy dokáží prosadit samy a naši degradaci „kvótováním“ prostě může vymyslet jenom chlap….. Ať si pan Dienstbier udělá pořádek doma, v ČSSD, kde mají „povinnou ženu“, jako místopřededkyni strany. Pamatujete si, jak ji dlouho hledali a jak to bylo pro ty ženy nedůstojné a trapné? Kvóty jsou nesmysl a já je v žádném případě nepodpořím.