Češi musí být solidární, nesmíme vysílat špatné signály našim spojencům

(E15) Při rozhodování o vojenské pomoci Pobaltí, jde také o naši pověst u našich nejbližších sousedů, říká šéfka výboru pro obranu Poslanecké sněmovny za ODS Jana Černochová.

 

Nakolik by neposkytnutí pomoci při ochraně vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska oslabilo naši pozici u spojenců?

 

Byl by to určitě špatný signál. A nejenom vůči Spojeným státům jako nejsilnější zemi NATO, ale i vůči Pobaltí a samozřejmě také Polsku. Na zahraničních cestách jsme jako poslanci vždy dávali jasné signály, že stojíme společně s nimi na stejné straně. I my máme historickou zkušenost s rozpínavostí Sovětského svazu. Kdybychom tedy vojáky do Pobaltí neposlali, nešlo by jen o globální vnímání našeho rozhodnutí, ale i o to, jak bylo hodnoceno u našich nejbližších sousedů, včetně V4.

 

Výbor pro obranu nedávno neschválil ani neodmítl plán misí současné vlády v demisi. Proč?

 

ODS bude podporovat vládou navržené mise i nadále, žádný problém s nasazením vojáků v Pobaltí nemáme. Pouze chceme, aby takové návrhy předkládala vláda s důvěrou. To je pro nás zásadní. Očekáváme, že vznikne nějaká koalice, která předloží koaliční smlouvu, v níž bude formulována zahraniční politika.

 

Kde posílení našich jednotek nejvíce spěchá?

 

Momentálně je to operace v Afghánistánu. Od ministryně obrany jsme slyšeli relevantní důvody, proč bychom tam asi o 140 vojáků navíc měli poslat. Žádosti o ně už byly adresované minulému vedení rezortu obrany. Byla by opravdu ostuda, kdyby se k tomu Česká republika nepostavila jako hodnověrný spojenec.


(Autor: Pavel Otto)

 

Více na E15