Interpelace na ministra obrany ve věci aktivit AČR v Karlovarském kraji

Vážený pane ministře,

na internetových stránkách časopisu Euro se 11. června 2019 objevil článek s titulkem „Třída pro tři děti. Nová vojenská škola v Sokolově končí trapasem“. Není to poprvé, podobně to dopadlo v loňském roce.

Armádní aktivity v Karlovarském kraji byly slavnostně oznámeny několik dnů před volbami, konkrétně 10. října 2017. Bývalý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vystoupil na společné tiskové konferenci s tehdejším náčelníkem Generálního štábu armádním generálem Josefem Bečvářem, hejtmankou Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO) a tehdejším ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO). Tématem konference byla informace, že se armáda ve velkém vrací do západních Čech. Konkrétně mělo vzniknout výcvikové centrum, pobočka střední školy v Moravské Třebové a zřízeno detašované pracoviště vzdušných sil na karlovarském letišti. To vše mělo přijít na stovky až miliardy korun.

Pokus o zřízení třídy střední vojenské školy selhal, jak se objevuje v článku v Euru již podruhé za sebou, protože se nedokázal najít dostatečný počet zájemců, kteří by prošli přijímacími testy. Letos to nezachránilo ani druhé kolo přijímacího řízení. Proto by mě zajímaly odpovědi na následující otázky:

1. Z jakých dokumentů vychází zřízení vojenské třídy v Sokolově? Existuje nějaká analýza prokazující potřebnost tohoto zařízení konkrétně v západních Čechách? Pokud ano, prosím o její poskytnutí (předpokládám, že bude nejpozději z roku 2017).

2. Jaké konkrétní kroky byly podniknuty, aby třída mohla být naplněna a jaké změny v náboru do třídy Ministerstvo obrany provedlo po roce 2018, kdy přijímání do třídy skončilo také fiaskem?

3. Co bude nyní? Nadále se bude Ministerstvo obrany pokoušet třídu naplnit? Jaká opatření budou přijata, aby se neopakoval letošní a loňský neúspěch?

4. Kolik doposud stály z rozpočtu Ministerstva obrany snahy o otevření vojenské třídy v Sokolově?

5. Jak daleko je budování výcvikového střediska a kolik doposud stálo z rozpočtu Ministerstva obrany? Jak konkrétně bude toto výcvikové středisko využíváno?

6. Kolik bylo doposud nainvestováno z rozpočtu Ministerstva obrany na letišti Karlovy Vary do „detašovaného pracoviště vzdušných sil“, respektive jaké konkrétní aktivity tam probíhají a s jakými náklady?

 

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

 

 

S pozdravem,

                                                                                              Mgr. Jana Černochová

ODPOVĚĎ MINISTRA OBRANY NA INTERPELACI NALEZNETE ZDE