Interpelace na ministra průmyslu a obchodu ve věci výroby polomasky Resmask a respirátoru Resface

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci výroby polomasky Resmask a respirátoru Resface. Současná pandemie a narušení dodavatelských řetězců ukázaly, že je pro stát klíčové mít kapacity pro vývoj a výrobu prostředků vhodných pro ochranu jednotlivce.

Zaznamenala jsem, že byly vypsány podpory pro vývoj a výrobu ochranných prostředků v ČR, nicméně zdá se, že dosáhnout na ně není tak jednoduché. Jak jsem vyrozuměla z komunikace s konstruktérem polomasky Resmask a respirátoru Resface Štěpánem Stránským, jedná se o produkty vysokého stupně ochrany, účinné například i proti koronavirům. Zahájit výrobu jsou připraveni v Sigmě Lutín. Bohužel po několika jednáních, například i na Czechinvestu se ukázalo, že Sigma Lutín nemůže zažádat o podporu na výrobu polomasky a respirátoru.

V tuto chvíli se jedná především o výrobu forem a následně o certifikaci výrobku. Nejde přitom o nikterak závratné částky, podle odhadů by mohlo jít o horní stovky tisíc korun. O to spíš mně překvapuje, že neexistuje způsob, jak pomoci výrobě forem, získání certifikací a zahájení výroby. Proto bych Vás chtěla požádat o vyjádření, v čem je v tomto případě konkrétně problém a zda existuje nějaké řešení?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

ODPOVĚĎ MINISTRA PRŮMYSLU A OBCHODU NA INTERPELACI NALEZNETE ZDE