Interpelace na ministryni obrany ve věci vojenských lesů a statků

Vážená paní ministryně,

resort ministerstva obrany si vždy v historii udržoval schopnost spravovat lesy a statky, které měl ve své správě – ať už šlo o vojenské újezdy, či jiná zařízení. Od počátku 90. let minulého století existuje státní podnik Vojenské lesy a statky (VLS), který v současnosti spravuje více než 1200 km2 lesní půdy, přes 70 km2 zemědělské půdy a zabývá se též myslivostí a rybářstvím. Jde o tradiční a bezesporu potřebnou součást resortu ministerstva obrany.

Z výše uvedených důvodů mně proto překvapila informace, že je v současnosti plánováno sloučení Vojenských lesů a statků s. p. s Lesy České republiky s. p. Chci se Vás proto otázat, zda vláda České republiky, či nějaké jiné orgány státní správy připravují sloučení těchto dvou organizací?

Pokud ano, zajímaly by mě důvody tohoto kroku a ekonomická rozvaha prokazující efektivnost a smysluplnost sloučení. Zároveň bych chtěla vědět více o časovém horizontu slučování a ujištění, že Armáda České republiky na něj nedoplatí. A konečně, jelikož Vojenské lesy a statky s. p. na rozdíl od Lesů ČR s. p. hospodaří i na zemědělské půdě, chtěla bych vědět, jaké jsou záměry s ní.

 

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem,

                                                                                              Mgr. Jana Černochová

 

ODPOVĚĎ MINISTRYNĚ OBRANY NA INTERPELACI NALEZNETE ZDE