Jana Černochová: Prohlášení k personálním změnám v resortu Ministerstva obrany

K dnešnímu dni došlo na Ministerstvu obrany k personálním změnám na postech náměstků. Jedná se o v pořadí již pátou změnu na pozici náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic za uplynulé tři roky, kdy rezort obrany vede ministr Martin Stropnický.

Přestože ministr Stropnický neustále proklamuje, že zlepší akviziční proces a modernizuje armádu, realita je diametrálně odlišná. Odchod Daniela Koštovala z postu náměstka pro akvizice je důsledkem neutěšeného stavu na Ministerstvu obrany a jen dokresluje fatální neschopnost ministra efektivně a účelně řídit akviziční proces. Neustále jsme svědky zdržování klíčových modernizačních projektů a ministerstvo není schopno utratit svěřené finanční prostředky ve prospěch naší armády. Nespotřebované prostředky za loňský rok tak činily dokonce necelé čtyři miliardy. Pan ministr Stropnický zřejmě dobře věděl, proč nepodpořil můj pozměňovací návrh při schvalování státního rozpočtu na rok 2017, který navyšoval rozpočet obrany o 10 miliard. Zjevně si byl vědom toho, že akviziční proces nezvládá a tyto peníze by mu opět zbyly. 

 
Poněkud trapné jsou pak výroky místopředsedy vlády Babiše a ministra Stropnického, kteří se vymlouvají na špatný zákon o veřejných zakázkách. Byla to totiž tato vláda a ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Karla Šlechtová, kdo si tento zákon vzal za svou vlajkovou loď. Jeho změnu lze ale bohužel ve vztahu k obraně považovat za promarněnou příležitost, neboť, přestože jsme na to jako opozice opakovaně upozorňovali, zákon účinný od října loňského roku nepřinesl žádnou zásadnější změnu a obranné akvizice nezefektivní. 

Akviziční oblast je pro armádu a obranyschopnost klíčová a o tom, že ministr obrany nezvládá svou roli, svědčí právě fakt, že na postu akvizičního náměstka bude sedět již pátý člověk za tři roky. A stejně tak je zcela zoufalá poznámka v tiskové zprávě rezortu obrany o tom, že se neobsazením postu politického náměstka šetří nějaké peníze. Panu ministru Stropnickému by v této souvislosti asi někdo měl říct, že armáda nepotřebuje v tuto chvíli šetřit, ale smysluplně investovat a modernizovat, protože na tom závisí naše bezpečnost.
 
Jana Černochová