Jana Černochová: Prohlášení k výrokům Andreje Babiše ve věci obranných investic

Místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš, jehož stranický kolega je současně ministrem obrany, se v souvislosti s inaugurací nového amerického prezidenta Donalda Trumpa nechal slyšet, že Česká republika musí posílit své obranné výdaje a urychleně realizovat strategické modernizační projekty. Zároveň dodal, že se jeho ministrovi obrany M. Stropnickému nedaří utrácet přidělené prostředky a potvrdil informaci, že také za loňský rok bude resort obrany vracet do státního rozpočtu neutracené 4 miliardy Kč. Musím potvrdit, že to je smutná realita.

Slova Andreje Babiše po třech letech jeho vlády o "totální paralýze" strategických obranných akvizic jsou vskutku tragikomická až tristní. Místopředseda vlády se vymlouvá na špatný zákon o veřejných zakázkách, nicméně je to tato vláda a jeho vlastní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, kdo si tento zákon vzal za svou vlajkovou loď. A ani nová verze zákona o veřejných zakázkách účinná od října loňského roku nepřinesla žádnou zásadnější změnu, která by obranné akvizice usnadnila, ačkoliv jsme na to jako opozice opakovaně upozorňovali.

Ministr Babiš a jeho kolegové Stropnický a Šlechtová měli za uplynulé tři roky mnoho příležitostí k tomu, aby s obranyschopností naší země něco udělali. Za tuto dobu však nedošlo k žádné zásadní strategické obranné akvizici a žádná taková nebyla ani dostatečně připravena. Fascinuje mě, že je předseda hnutí ANO schopen tvářit se, jako by u toho nebyl a jako by se ho to netýkalo. Jsou to právě on a jeho kolegové, kteří opakovaně odmítli návrhy na navýšení obranného rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Jsou to oni, kdo nesou zásadní podíl na vnitřním deficitu naší obrany.

 

Jana Černochová