Ministr Stropnický promarnil léta hojnosti a příznivé politické konstelace

(www.ods.cz) Premiér Sobotka se dnes sešel s ministrem obrany Stropnickým k bilančnímu jednání. Nabízí se satirická poznámka, že není co bilancovat, neboť v resortu obrany se v důležitých aspektech pod vedením ministra Stropnického nic zásadního nezměnilo.

Pan ministr sice dotáhl do konce novelizaci branné legislativy či prodloužení pronájmu gripenů. Tyto projekty však, stejně jako mnohé další, byly připraveny již za dob jeho předchůdců. Jeden z klíčových materiálů, Koncepce výstavby Armády ČR, kterou se podařilo za jeho éry po letech dokončit, nabírá skluz. Programy financování, bez nichž není možné zahájit žádnou akvizici, jsou schvalovány nyní, na sklonku volebního období.

 

Do úřadu nastupoval s tím, že se musí šetřit, a bez hlubší analýzy začal rušit již naplánované projekty, které později obnovoval. Zcela nesmyslně zrušil výběrové řízení na prodej Karlínských kasáren, čímž armáda přišla o 600 milionů korun a areál si úřady přehazují jako horký brambor. Šťastnou ruku neměl ani v personální oblasti – příkladem jsou časté změny na pozici klíčového náměstka pro akvizice.

 

Ministr Stropnický a vláda zdaleka nedokázali naplnit slib, ke kterému se na začátku svého mandátu zavázali, a sice že Česká republika bude v roce 2020 vydávat na obranu 1,4 % HDP. Realita je taková, že je to nyní již nadlidský úkol, neboť resort obrany není schopen investovat, jeho výdaje se pohybují stále kolem 1 % HDP a zmíněnému cíli se zdaleka nepřibližují.

 

Ministr Stropnický nedokázal dokončit jediný zásadní modernizační projekt, jedinou zásadní obrannou investici. Promarnil léta hojnosti a příznivé politické konstelace, kdy měl podporu napříč politickým spektrem a na ministerstvu financí kolegy ze stejného politického uskupení. Je ministrem „údržbářem“, jehož výkon je ovšem velmi slabý. Byť se může pyšnit titulem nejdéle sloužící ministr obrany, je to spíše na úkor armády a naší obranyschopnosti a jeho nástupce to bude mít velmi těžké.