Ministryní v Babišově vládě nikdy nebudu

(FORUM 24) Jana Černochová byla Andrejem Babišem označena jako možná ministryně obrany. Tím se zřejmě snažil způsobit tlak na ODS, aby byla přístupnějším k povolebním vyjednáváním o možné vládní koalici. Pravicová strana i její poslankyně však nadále odmítají jakoukoliv spolupráci s hnutím ANO. Jak prozradila starostka Prahy 2 v rozhovoru pro FORUM 24, ministerské křeslo ji neláká. Zároveň vysvětlila, jaká je v ODS situace kolem Václava Klause mladšího nebo zda její strana postaví vlastního prezidentského kandidáta.

Paní starostko, zdá se, ministryní obrany nebudete, Kde vznikl tento plán Andreje Babiše?

 

Ani mě, ani pana Klause pan Babiš nijak neoslovil. O tom, že o nás mluvil, jsem se dozvěděla v neděli z telefonátů a nevím, co ho k tomu vedlo. ODS však před volbami i po volbách říká – nechceme být ve vládě s panem Babišem, ale chceme být konstruktivní opozicí. Ale to rozhodně není o tom, že bychom se chtěli v poslaneckých lavicích nudit nebo nic nedělat.

 

Měla jste ambici být ministryní obrany?

 

Rozhodně neusínám a neprobouzím se s tím, že bych chtěla být ministryní čehokoliv. Já už jsem za svou politickou kariéru slyšela tolik variant, kde všude bych mohla být – primátorkou Prahy, ministryní spravedlnosti nebo vnitra, já se tomu usmívám. Pokud bych chtěla být někdy ministryně obrany, tak rozhodně za zcela standardních podmínek, kdy ODS bude součástí nějaké vládní koalice.

 

Jste nominantem pro vedení bezpečnostního nebo obranného výboru, jak na této funkci záleží?

 

Jsem ráda, že jsem chápána, zřejmě i panem Babišem, jako odbornice na tato témata, a proto doufám, že najdu i podporu u kolegů z hnutí ANO. Pro mě by bylo smutné, kdyby nějakému z těchto výborů, které mají přesah i do zahraničí a jsou jedny z nejdůležitějších, předsedal někdo, o kom si myslím, že může naši zemi posouvat jiným směrem než tou cestou, kterou máme nyní nastavenou. To je především účast v NATO a samozřejmě musíme i diskutovat na téma Evropské unie. Také by nebylo nejšťastnější, aby třeba výboru pro bezpečnost předsedal nováček v poslanecké sněmovně, protože je třeba získávat zkušenosti třeba v průběhu volebního období a postupně se posouvat.

 

Kromě okamurovců a komunistů, kteří jasně deklarují zájem vystoupit ze Severoatlantické aliance, jsou pro mě velkým otazníkem Piráti. Pan předseda Bartoš je nepochybně inteligentní člověk, na druhou stranu jsem zděšena z výroků některých jeho kolegů, třeba stran té aliance. Piráti možná zobchodovali vedení nějakého výboru za podporu pana Vondráčka jako předsedy poslanecké sněmovny, ale raději bych je viděla třeba ve výboru pro eGoverment, který možná vznikne.

 

Co všechno udělá ODS proto, aby se Petr Fiala stal předsedou poslanecké sněmovny. Jak ta pozice je vlastně důležitá, krom možného třetího pokusu o sestavení vlády?

 

Je velmi důležitá i z toho důvodu, že pokud hnutí ANO bude sestavovat menšinovou vládu, obsadí všechny ministerské posty. A pokud tady má fungovat systém brzd a vyvažování v rámci jednotlivých ústavních principů, pak předseda poslanecké sněmovny, má v tom systému roli a my se domníváme, že by to měl být zástupce opozice. Pro nás je důležité aby na této misce vah byl někdo, kdo není z hnutí ANO ani z divize Agrofertu.

 

Proč si myslíte, že Andrej Babiš dává ministerstvo obrany „k dispozici“, nebyl s Martinem Stropnickým spokojen, nebo s ním má jiné plány?

 

Andrej Babiš z loajality k panu Stropnickému nepřizná, že by nezvládal roli ministra obrany a byla nad jeho síly. Přitom jsme se nepohnuli s modernizací armády a v poslední době mě netěší, když se dočítám, kteří schopní lidé v tomto resortu v armádě České republiky končí. Takže určité mezery má pan ministr Stropnický i v personální politice. Jak tuším, tak jeho další kroky směřují na ministerstvo zahraničních věcí, což je vzhledem k jeho diplomatické kariéře logický krok.

 

ODS mnohé překvapila, že po volbách plní to, co před nimi slíbila, konkrétně třeba odmítnutí vládní spolupráce s hnutím ANO.

 

Občanská demokratická strana musí v tento moment ukázat, že to není jenom o tom, co jsme slibovali voličům stran toho, že nepůjdeme do koalice s Andrejem Babišem, ale že skutečně ty věci, které jsme nabízeli v našem volebním programu, tak se budeme snažit v poslanecké sněmovně tlačit dopředu. Diskutujeme i věci, ve kterých máme shodu napříč politickým spektrem, aby se rychle prosadily.

 

Je uvnitř ODS tématem Václav Klaus mladší?

 

Já myslím, že je to téma pro novináře. Bylo to vidět i na poslaneckém klubu, kde jsme všichni hlasovali jednotně. U Václava Klause tady vždycky bude srovnání s jeho otcem, stejně jako připomínání věcí s ním spojených bude ve veřejném prostoru dál žít. Na mě nedělá dojem, že by chtěl převzít ODS a zadupat Petra Fialu do země. Pokud by byly nějaké pochybnosti, pak by byl těžko nominován do čela školského výboru. Je to přefouknutá bublina.

 

Pokud byste se stala předsedkyní některého z výborů, zůstanete starostkou Prahy 2?

 

Myslím si, že se to skloubit dá, a já mám to štěstí, že to z budovy poslanecké sněmovny na radnici dvojky mám dvacet minut tramvají, na rozdíl od kolegů, třeba z Moravy, pro které je problém se přesouvat v krátkém časovém úseku. Ale nevím, jak bude vypadat sestavování kandidátek pro komunální volby, takže v tuto chvíli ani nemohu říci, zda se budu snažit obhajovat mandát starostky.

 

Myslíte už i na prezidentské volby a jak se k nim ODS postaví?

 

Bavíme se o tom poslední rok velmi intenzivně, vím, že se Petr Fiala snažil oslovovat celou řadu osobností, ale jestli ODS bude stavět svého kandidáta, to se dozvíme v nejbližších dnech. Pro mě je však otázka, zda je žádoucí, abychom tříštili dalšími nominacemi nějaké hlasy v tom bloku proti Miloši Zemanovi.

 

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.