Návrh na jmenování generála Opaty na pozici náčelníka Generálního štábu je dobrou volbou

(www.ods.cz) Vítám návrh ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové na jmenování generála Aleše Opaty novým náčelníkem Generálního štábu AČR. Generál Opata je velmi schopný voják, který prošel řadou nasazení, má zkušenosti s velením i štábní prací a má respekt armády. Výborně také reprezentoval Českou republiku ve funkci národního vojenského představitele na strategickém velitelství NATO SHAPE v Monsu.

Chtěla bych zároveň poděkovat stávajícímu náčelníkovi Generálního štábu AČR generálu Josefu Bečvářovi za odvedenou práci a popřát mu hodně úspěchů v osobním i pracovním životě. Jsem přesvědčena, že nový náčelník Generálního štábu má například v oblasti rozvoje aktivní zálohy v řadě věcí na co navazovat na svého předchůdce.

 

Generál Opata bude přebírat funkci v situaci, kdy se ne zcela daří plnit plány v oblasti modernizace AČR a akvizic. Předpokládám, že to bude prioritní oblast, na kterou se zaměří. A to nejen na akvizice strategického charakteru, ale především na zajištění vybavenosti jednotlivce, aby vojáci měli v dostatečné míře základní vybavení, jako jsou boty, maskáče, neprůstřelné vesty a přilby.

 

Ačkoliv jako ODS zásadně odmítáme změny na klíčových postech nejen bezpečnostních složek státu prováděné současnou vládou bez důvěry Poslanecké sněmovny, výměnu na této pozici vnímáme samozřejmě jako krok, který je plně v souladu s řízením kariér na nejvyšších postech AČR a zároveň časově odpovídá v minulosti stanoveným termínům. Za pozitivní považuji i to, že ministryně Šlechtová svou nominaci řádně prokonzultovala s těmi politickými aktéry, kteří v procesu jmenování náčelníka Generálního štábu sehrávají dle zákona svou roli.

 

Jsem ráda, že nominace generála Opaty má širokou podporu nejen politickou, ale i odbornou a těším se na diskuse o zajišťování obrany České republiky na půdě výboru pro obranu.