Neschopnost hnutí ANO v oblasti armádních zakázek je hazardem s naší obranyschopností i s dobrým jménem ČR

(www.ods.cz) V uplynulých dnech jsme svědky sporu mezi bývalým ministrem obrany Stropnickým a současnou ministryní Šlechtovou ohledně údajných závažných pochybení u armádních zakázek dojednaných za minulé vlády. Je zcela bizarní skutečnost, že vážná obvinění padají mezi ministry ze stejného politického hnutí a dokonce ze stejné vlády, která deklaruje, že je kompaktním týmem. Ačkoliv nejviditelnějším případem údajně vadné zakázky je smlouva na radiolokátory MADR, dle výroků ministryně Šlechtové jsou pochybnosti například i u nákupu víceúčelových vrtulníků. A to přesto, že jsme byli dnes a denně ministrem Stropnickým ujišťováni, že tyto zakázky jsou na dobré cestě a budou brzy dotaženy do konce.

Blamáž kolem strategických akvizic, které mají nahradit dávno zastaralé stroje, je hazardem s naší obranyschopností, ale i s dobrým jménem naší země mezi spojenci, s nimiž bylo o nákupech vyjednáváno, tedy s USA a Izraelem. Konkrétně u radarů jde o zakázku, která je nezbytná k ochraně našeho vzdušného prostoru, který dle informací od vojáků současná zařízení sovětské provenience nejsou již schopna adekvátně pokrýt.

 

Obvinění, která padají, a další zpoždění v pořízení armádní techniky, které je více než čtyři roky plně v odpovědnosti hnutí ANO, považuji za natolik závažné události, aby se jimi zabývala Poslanecká sněmovna. Proto jsem dnes navrhla, aby byla informace vlády o této kauze zařazena na program aktuální schůze. Není překvapivé, že projednání této věci zablokovaly hlasy již tradičních spojenců ANO a SPD. Naopak je zarážející, že k tomu pomohly i hlasy řady pirátských poslanců, kteří se neustále ohání bojem za transparentnost. Jsem přesvědčena, že jako poslanci máme povinnost se touto záležitostí zabývat, a proto navrhnu její projednání na nejbližší schůzi výboru pro obranu.