Odmítám projevy nenávisti

Rozhovor pro Právo

Co vás, poslankyni ODS, přivedlo na demonstraci proti islámu, kde jste měla projev? 

Týden poté, co v Paříži 80 tisíc policistů honilo vrahy novinářů, mi organizátoři zavolali, že chtějí udělat pietní shromáždění za ty zabité a vznést tam některé legislativní a bezpečnostní požadavky. Vím, že ono hnutí (Islám v ČR nechceme) je kontroverzní, že tam padaly kontroverzní výroky, se kterými se neztotožňuji. Ale to téma ve veřejném prostoru je, veřejnost to vnímá jako problém. A pokud o něm nezačnou hovořit demokratické strany, tak ho přenecháme populistům. Měla jsem jedinou obavu, aby na té akci nevystupoval Tomio Okamura, s ním jsem nechtěla být na jednom pódiu (na demonstraci vystoupil včera zvolený předseda klubu Úsvit Marek Černoch, není příbuzný poslankyně – pozn. red.). I organizátoři jeho účast odmítli, nechtějí být spojováni s jeho naprosto šílenými výroky o vepřových hlavách a kebabu, to je opravdu za hranou. 

Na demonstraci někteří žádali postavit islám mimo zákon. Je to podle vás možné? 

Ne, myslím si, že islám jako náboženství nejde postavit mimo zákon. O čem by ale měla být diskuse, je nepřipustit a nedovolit ani náznak toho, že zde muslimové budou, stejně jako v Británii, požadovat právo šaría a omlouvat džihád. To jsou aspekty, které skutečně musíme stíhat a nedovolit, aby prolomily naše zákony. Neexistuje, aby si tohle někdo vynucoval, aby se nám to vymklo z ruky podobně jako Britům a Francouzům. 

Je to pro Česko reálná hrozba? 

Dokud bude jménem muslimů mluvit pan Abbás (šéf osvětové Muslimské unie, není zástupcem náboženského Ústředí muslimských obcí), tak zde budou přetrvávat pochybnosti. Veřejně prohlásil, že šaría je moudré právo a že ho Evropané pochopí. Pokud chce muslimská komunita žít v ČR bez incidentů, musí takové výroky odsoudit. Odmítám projevy nenávisti. Tak jako se zastávám Vietnamců, když jim někdo tyká ve večerce, což mě pobuřuje, zastala bych se muslima, na kterého by se někdo křivě díval v metru. 

Jak toto téma momentálně rezonuje v ODS? 

Pan předseda Petr Fiala toto téma otevřel svým prohlášením k syrským uprchlíkům a je to tak v pořádku. Jeho také nikdo nemůže nálepkovat jako extremistu. Vláda České republiky už dříve poskytovala azyl uprchlíkům z Libye a Afghánistánu, to je v pořádku, ale ani pro ty syrské uprchlíky není dobré říkat, že tu zůstanou nastálo. Měli by mít naději, že se do své země jednou vrátí, až tam konflikt skončí.