Vláda v otázce zajištění letecké záchranné služby hazarduje se životy nás všech

Poslanecká sněmovna se dnes na můj návrh a navzdory vůli vlády zabývala otázkou zajištění provozu Letecké záchranné služby (LZS) od ledna příštího roku a v dalších letech. Tento bod jsem se na pořad schůze Sněmovny snažila zařadit opakovaně a až dnes se podařilo získat potřebnou většinu.

Chtěla bych poděkovat všem kolegům napříč politickým spektrem, včetně poslanců z vládních lavic, za podporu zařazení otázky provozu LZS na pořad jednání. Dali najevo, že jim životy občanů naší země nejsou na rozdíl od vládních představitelů lhostejné. Jsem přesvědčena, že dnešní jednání donutí zejména ministra zdravotnictví Němečka k urychlenému řešení nastalé kritické situace.

V důsledku toho, že ministr zdravotnictví nebyl schopen včas vyhlásit výběrová řízení na provoz LZS a že nejsou stále v některých krajích ještě ani uzavřeny smlouvy, nebude tato služba v některých regionech od nového roku provozuschopná. Sami záchranáři potvrzují, že příprava na provoz, výcvik personálu a další náležitosti jsou otázkou několika měsíců. Vláda jednoznačně tuto záležitost podcenila a fakticky tak hazarduje se životy nás všech. Nelze opomíjet ani to, že vládou schválený koncepční materiál týkající se provozu LZS od roku 2020, je zcela neefektivní a bude znamenat plýtvání prostředků z veřejných rozpočtů.

Poslanecká sněmovna dnes přijala usnesení, kterým uložila vládě předložit poslancům do 29. 11. podrobnou informaci o zajištění provozu Letecké záchranné služby od 1. 1. 2017, včetně harmonogramu potřebných kroků, které povedou k zabezpečení zdraví a záchrany lidských životů na území ČR. Očekávám, že toto usnesení přispěje k vyřešení krizového stavu LZS a k tomu, aby občané, kteří tuto službu budou po Novém roce nezbytně potřebovat, nebyli vystaveni ohrožení svých životů.