Vystoupení poslankyně Jany Černochové v pořadu Události, komentáře: Premiér demisi nepodal, prezident ji ale přijal

(ČT 24) Dohady o vládní demisi pokračují. Hrad čekal, že ji premiér Sobotka dnes přinese a tak mu prezident Zeman poděkoval za dosavadní činnost vlády a popřál hodně úspěchů v dalším životě. Premiér Sobotka pak ale prezidentovo mínění vyvracel a trval na tom, že dnes přišel na Hrad jen konzultovat situaci a ujistit prezidenta, že demisi podává za celou vládu. I na to mají totiž prezident a premiér jiný názor a zaštiťují se radami odborníků na ústavní právo. Jak si vyložit dnešní schůzku na Hradě? Je to jen chyba protokolu, nebo vyvrcholení sporů obou politiků? A naznačila prezidentova slova, co bude následovat, až premiér demisi skutečně podá? Téma Událostí, komentářů pro první místopředsedkyni poslaneckého klubu ODS Janu Černochovou.

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Napětí, nevraživost a ostrá přestřelka - tak dnes vypadalo setkání prezidenta republiky Miloše Zemana s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Proč? Premiér na schůzku s prezidentem nepřinesl demisi vlády, podá ji písemně v polovině května. Na Hrad přišel jen diskutovat, a to o aktuální situaci. Prezident však nechal připravit sál, jakoby premiér demisi přinesl. Následovala veřejná přestřelka před kamerami. Bouřlivou politickou situaci rozebereme s předsedy poslaneckých klubů v hlavním tématu dnešních Událostí, komentářů.
O tématu teď s hosty, kteří už se mnou sedí ve studiu. Jsou jimi Jana Černochová, první místopředsedkyně poslaneckého klubu. Dobrý večer.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Vedle ní sedí Marek Černoch, předseda poslaneckého klubu. Dobrý večer.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /Úsvit-NK/: 
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Naproti sedí Jaroslav Faltýnek, také předseda poslaneckého klubu. Dobrý večer.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Hezký večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
A ve spojení jsme s Romanem Sklenákem, předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Dobrý večer i vám.

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/: 
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pane Faltýnku, jak by se vám líbilo, kdyby se choval takhle pan prezident k vám nebo k Andreji Babišovi?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Já se nechci zastávat pana prezidenta, nicméně, když pan premiér v podstatě během týdne třikrát změnil svoje stanovisko a avizoval včera, že dneska jde za panem prezidentem podat demisi?

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pardon, kdo to avizoval?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Pan premiér.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
A kde to avizoval?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Bylo to v médiích, bylo to ve veřejném prostoru.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Já jsem si to dohledával a mě právě překvapilo, že to avízo přišlo z kanceláře prezidenta, protože to ve 13 hodin 48 minut uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Já jsem si dohledával, jestli to právě oznamoval pan premiér a nikde jsem to nedohledal.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Já nechci vůbec hodnotit tedy tu epizodku, která se dneska odehrála. Já si myslím, že díky tomu, že pan premiér vlastně vytvořil tady vládní krizi a neustále napadá našeho pana předsedu ve veřejném prostoru, tak bohužel vyprovokoval i tady k této situaci pana prezidenta. Určitě to není dobře. Naše země se stává populární v rámci Evropy, zahraniční kolegové se ptají, proč vlastně pan premiér bourá úspěšnou vládu. My tomu moc nerozumíme. My si myslíme, že ta vláda by měla dovládnout do konce, protože je relativně úspěšná a má za sebou konkrétní výsledky, ale pan premiér se rozhodl, že prostě zlikviduje výsledky i své práce za poslední 3,5 roku. Je to jeho svobodná volba.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano, rozumím. Pane Sklenáku, vyprovokoval pan premiér pana prezidenta?

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/: 
Já nevím, jakými svými kroky by ho měl vyprovokovat. Když jsem si kladl otázku, proč pan prezident udělal dnes to, co udělal, tak mám jen dvě vysvětlení, buďto se snažil nějakým způsobem ponížit pana premiéra, což se mu tedy jistě nepodařilo anebo tím důvodem je v podstatě odvést pozornost od toho podstatného, co se v České republice děje. Určitě to není sociální demokracie, která vyvolala tu vládní krizi, kterou zde dnes řešíme. Tu vyvolaly problémy Andreje Babiše. A sociální demokracie, bych řekl, velmi pružně zareagovala, navrhla řešení ze strany pana premiéra Sobotky velkorysé řešení, kdy v podstatě on je připraven vzdát se svého účinkování na čele velmi úspěšné vlády, zapsat se do historie jako předseda jedné z nejúspěšnějších vlád, ne-li té vůbec nejúspěšnější od vzniku České republiky jen proto, aby vyřešil problém někoho jiného.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Paní poslankyně Černochová, na vás ten ceremoniál působil jak?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Já nepoužívám častokrát silné výrazy, ale pokud někdo z kolegů už řekl, že to je dno české politiky, tak já bych to nazvala Mariánským příkopem české politiky, černým čtvrtkem v české politice, protože skutečně mně bylo trapně a bylo mi stydno. Nepatřím mezi fanoušky Bohuslava Sobotky, ale skutečně to, jakým způsobem se k němu choval pan prezident, bylo nedůstojné obou pánů, jak pana premiéra, tak pana prezidenta. Jsou to lidé, kteří mají nejvyšší postavení v naší zemi, jsou to ústavní činitelé, jedni z nejvyšších ústavních činitelů a skutečně tohle to bylo za hranicí všeho, co jsem si myslela, že se v politice ještě může stát. Já nechci říkat to, že pan Sobotka nezpůsobil to potěšení panu Zemanovi, zcela stoprocentně pan prezident se na tento okamžik dlouhou dobu těšil, dlouhé roky těšil, dneska si to náležitě užil. A to, že pan premiér Sobotka nešťastným způsobem deklaroval demisi celé vlády, pak na mě to nepůsobí dojmem, že by z toho chtěl vycouvat. Dneska to i u pana prezidenta řekl jasně. Ale to, že se najednou objevil jiný výklad ústavy, než který v našem ústavním pořádku bývá dodržován jako tradiční, tak to samozřejmě předpokládám v panu premiérovi vyvolalo nějaké otazníky a chtěl získat čas. Navíc to, že si...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Rozumím.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Pan premiér naplánoval cestu do Číny, pan prezident naplánoval cestu do Číny, to není věcí pana premiéra.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano, já dám prostor také vám.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /Úsvit-NK/: 
Já souhlasím s tím, že důstojné to určitě nebylo, na druhou stranu, jak tady zaznělo, jestli dal pan premiér avizo, že dnes bude, že dnes ponese demisi panu prezidentovi, já jsem ty informace měl taky a přiznám se, že nevím z jakých médií. Ale také jsem žil v tom dojmu, že pan premiér nese demisi a i tak byl nachystán celý ten ceremoniál. Ono to je opravdu od začátku velmi nešťastné, protože už jenom demise takovým způsobem, jakým byla podána, kdy o tom nevěděli kolegové, nevěděli o tom ministři, nejenomže se s nimi neporadil, ale ani jim to neoznámil. Pak vlastně říká, že podává demisi celé vlády a začne problém, jestli je to demise celé vlády nebo jenom jeho. A pak jde na Hrad s tím, že tu demisi nese, ale na Hrad přichází s tím, že vlastně se jde jenom poradit. I další kolegové žili v domnění, že jde na Hrad s demisí. Když to teď celé trošku zjednoduším, celá Česká republika věděla, že jde na Hrad s demisí mimo pana premiéra a je to takové být tak trochu těhotný, což nejde, protože ta krize, která byla rozpoutána tím a podle mě překvapivým prohlášením pro všechny, tak kulminuje do těchto obrátek, které si myslím, že dnes odpoledne vygradovaly na Hradě z rukou pana prezidenta.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pane předsedo Sklenáku, pojďme se posunout k té věci, která už tady několikrát zazněla, to znamená demise, čí demise, je to demise vlády nebo pouze premiéra? Prezident naznačil, že existuje podle něj výklad, že by to mohla být demise jenom premiéra, jak se na to díváte?

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/: 
Ten výklad, o kterém mluvíte, ten alternativní výklad zastává velmi málo ústavních právníků. Jednak, kdykoliv v minulosti podal demisi předsedy vlády, tak vždy byla brána tak jako demise celé vlády samozřejmě. A tak jsou publikována i stanoviska ústavních právníků. Právě to byl možná také ten důvod, proč pan předseda Sobotka dnes chtěl pouze seznámit pana prezidenta se svými důvody, které ho vedly k tomuto kroku a právě i si ujasnit, jaké budou následné kroky pana prezidenta, protože já si myslím, že to je v tuto chvíli velmi důležité vědět, jestli pan prezident nepřijde s nějakým svým svérázným výkladem tohoto kroku. A ta krize, ve které se pohybujeme, se neprohloubí. My skutečně máme zájem, aby se situace co nejrychleji vyřešila. To řešení nabízíme. Pokud by byla vůle a rozumná komunikace, jako by měla být mezi normálními lidmi, tak jsme schopni to vyřešit během jednoho odpoledne. Ale jak je vidno...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano, pane Faltýnku, děkuju. Pane Faltýnku, jak vy se díváte na, tak jak koneckonců to tady zaznělo alternativní výklad ústavy?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
My jsme dneska všichni včetně Romana Sklenáka a kolegů tady ve studiu dostali vlastně analýzu legislativního odboru sněmovny, když jsme diskutovali s panem předsedou Hamáčkem o dalším fungování sněmovny, abychom bez ohledu na tu vládní krizi nebo nekrizi pracovali a je pravda, že v té analýze se uvádí v tom bodě číslo 1, já ji mám tady s sebou, že většinový názor je, že je to demise celé vlády. A jeden nebo dva názory, konkrétně pana doktora Jana Filipa, ten připouští i ten druhý alternativní výklad, že by to mohla být demise pouze pana premiéra. Ale je to na panu prezidentovi, jak se rozhodne.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
To znamená, že vám by nevadilo, kdyby se pan prezident rozhodl pro ten výklad, který je výrazně menšinový?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Nám by to nevadilo, ale my nejsme pro demisi vlády. Já to opakuju dneska celý den. My jako hnutí ANO nevidíme důvod pro demisi vlády, ta vláda má za sebou dobré výsledky a měla by dokončit svůj mandát v tom složení, jak je.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Paní poslankyně, pokud by se prezident republiky opravdu přiklonil k tomu, jak jsem říkal, k tomu menšinovému názoru, co by to znamenalo podle vás?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Pan prezident by opět ukázal to, že na některé ústavní zvyklosti má jiný názor, že je nerespektuje. Ano, my nemáme nějaký precedenční právní systém, ale přeci jenom u té ústavy si myslím, že ať byl na Pražském hradě, kdo byl, tak nějakým způsobem k té ústavě choval respekt. Pan prezident  Zeman už v minulosti párkrát ukázal, že on ten respekt nemá. Já si myslím, že by to skutečně bylo velmi průlomové rozhodnutí. Myslím si, že by ještě podle mého názoru pan premiér se mohl pokusit v rámci stávající vlády, pokusit přijmout nějaké usnesení o té demisi celé vlády, to by ale samozřejmě s ním museli kooperovat všichni sociální demokraté a zástupci lidovců. Možná, kdyby toto pan premiér udělal hned na začátku, vyhnuli bychom se těmto otazníkům. Bohužel tedy někteří kolegové ze sociální demokracie jasně nahlas říkají, že i pro ně ta informace z té tiskové konference byla nová, takže na té vládě to diskutováno nebylo, což považuji za chybu. Ale to neznamená, že by to pan premiér ještě nemohl zhojit, pokud se najde dostatečný počet hlasů na vládě.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Alternativní výklad ústavy, popřípadě znásilňování ústavy, vy se na to díváte jak, pane poslanče?

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /Úsvit-NK/: 
To není znásilňování ústavy. Pan premiér ohlásil nějaký čin. Kdyby byl razantní, byl chlap, odvolal by nebo neodvolal by pana ministra Babiše. On se rozhodl pro toto řešení a musel v té chvíli vědět, jaké to bude mít následky a konsekvence. A jestliže nevěděl, tak v té chvíli předává tu moc do rukou prezidenta. A ten výklad není jednoznačný. Jestliže ty své zájmy stranické dal nad zájmy České republiky, čímž destabilizoval naši zem, shodil vládu, a teď vlastně neví, jak z toho, teď je to na prezidentovi. Ten výklad není jednoznačný a prezident se rozhodne, jakým způsobem se bude pokračovat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Paní poslankyně.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Chlap, nechlap, já mám pocit, že toho testosteronu z obrazovky České televize jsme dneska v pořadí pan premiér, pan prezident a pan Babiš v Interview viděli víc, než je zdrávo.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Česká televize za to nemůže.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Já vím. A skutečně tady jsme jako politici volení od toho, abychom uměli vyjednávat o nějakém kompromisu a tady přes tu debatu, kterou vedeme a která se točí kolem pana premiéra Sobotky, tak se úplně vytratila ta podstata, že vlastně tady Poslanecká sněmovna schvalovala nějaké usnesení, ve kterém vyzvala ministra financí a vicepremiéra, vicepremiéra této vlády, aby podal vysvětlení ke svým nekalým praktikám. To, co jsme dostali tím e-mailem od pana Babiše, to je výsměch. Takže tady by neměla zapadat podstata toho, proč celá ta situace vznikla a samozřejmě to, že se k tomu pan Sobotka nepostavil úplně nejelegantněji, to já nezastírám. Ale teď je na nás všech, abychom z toho našli nějaké konstruktivní řešení tak, abychom nedestabilizovali Českou republiku a nedělali si ostudu v zahraničí.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pane Faltýnku.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Sněmovna vyzvala pana Babiše, aby odpověděl na nějaké otázky. On na ty otázky odpověděl. Ten materiál má 20 stran, já nevím, jestli to bylo mailem, ale já jsem to dostal do pošty od pana předsedy.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Kvantita neznamená kvalitu.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Určitě, souhlasím s vámi. Nicméně kdyby těch stran bylo 200, tak těm, kteří chtějí dostat pana Babiše z české politiky, to nebude stejně nikdy stačit. A pan Babiš je jediný politik, který se obnažil donaha, ukázal své příjmy za posledních 20 let. Který politik ukázal své příjmy za posledních 20 let celému národu, veřejnosti?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Třeba já.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Ale já jsem chtěl říct ještě jednu věc a řekla to tady kolegyně Černochová, pan premiér dostal mandát od vedení strany odvolat pana Babiše, s tím šel na tu tiskovku, a tam zaznělo něco úplně jiného, takže on ani v podstatě se se svými kolegy neporadil, vzápětí chtěl navrhnout demisi celé vlády a zamotal se do toho a každý den měnil svá stanoviska. A toto poškozuje pověst naší země, protože my jsme přece země, kde se začalo relativně dařit a fungovat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano, to už tady zaznělo. Jenom jestli chcete krátké reakce?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Nezlobte se na mě, ale to, co se dozvídáme v posledních hodinách o tom, jakým způsobem pan Babiš s některými novináři...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Já se omlouvám, já vám skočím do řeči, k tomu se dostaneme.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Já nechci tu debatu stáčet někam jinam. Tady skutečně...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Na to určitě dojde.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Na to dojde, přesně tak.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Teď prostě budeme všichni kritizovat pana...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Už to tady znáte, přesně tak to bude.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
...premiéra, ale vytrácí se z toho ta podstata toho problému.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
To jste říkala. Já dám prostor panu Sklenákovi, který bohužel má tu smůlu, že nemůže být s námi ve studiu. Zaznělo tady to, že vy jste měl, nebo vaše strana měla jeden jediný cíl, a to je dostat Andreje Babiše z politiky jakýmkoliv způsobem, vaše reakce.

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/: 
Prosím vás, do politiky, anebo z politiky se člověk může dostat jen prostřednictvím voličů. Voliči jsou ti, kteří rozhodují, kdo je v politice a kdo nikoliv, i kdyby si kdokoliv tisíckrát přál nějakou jinou realitu. Ale já musím odmítnout ostře to, co tam kolega Faltýnek opakovaně říká, že pan premiér několikrát změnil názor. To, že pan Ovčáček na Twitter něco napíše nebo někteří novináři, tak to neznamená, že to je postoj pana premiéra. Ten je od počátku od úterka konzistentní, navrhujeme řešení, říkáme: nechceme předčasné volby, chceme, aby dovládla vláda, není možné, aby ve vládě seděl Andrej Babiš. A pokud má být to řešení, aby se uvolnila situace, uvolnil prostor k jednání, tak pan premiér Sobotka nelpí na tom, aby nadále stál v čele vlády. To jsou přece mantinely, ve kterých se můžeme pohybovat a najít řešení. Pan premiér rozhodně nemění v této věci názor.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Mě by jenom zajímalo takový detail, pan premiér, a já jsem to tady říkal, že to oznámení přišlo z Pražského hradu, že dnes bude ta demise, pan premiér nic takového na Hrad neříkal, pane Sklenáku?

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/: 
Já teda nevím, pane kolego, jestli také sledujete média, ale dnes i Česká televize, ve které vy sedíte, celý den od rána, já, když jsem ráno odcházel do kanceláře někdy před devátou hodinou, tak už říkali:dnes premiér Sobotka demisi na Hrad nepřinese a tuto informaci během celého dne jsem slyšel z různých rádií, psaly to servery, potvrdil to včera místopředseda strany Zaorálek, mimochodem v České televizi v pořadu Události, komentáře a tak dále. Sám pan prezident v tom vstupu, který jsem slyšel...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano, já se omlouvám, ta moje otázka byla právě, jestli to bylo včera, omlouvám se, že vám skáču do řeči, ale ta otázka zněla, jestli včera sociální demokracie nebo sekretariát pana premiéra oznámil Hradu, že dnes přinese demisi?

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/: 
Já neznám skutečně komunikaci přesně mezi úřadem vlády a Hradem, ale i pan prezident, jak jsem slyšel, řekl dnes ráno jsem od paní Běly Hejné obdržel informaci, že premiér nepřinese demisi, tak minimálně od dnešního rána bylo jasno a celá ta šaráda na Hradě přece byla úplně zbytečná.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pojďme dál, vy už jste to zmínil, že to přijde. Dnes, budu citovat opět Bohuslava Sobotku, který řekl, budu ho citovat: „Dnes se ukázalo, že Andrej Babiš opakovaně lhal.“ Pane Faltýnku, lže Andrej Babiš?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Víte, já ještě snad jednu poznámku k tomu, co tady zaznělo doposud. Mě velmi překvapila jedna věta pana premiéra, já jsem to poslouchal velmi pozorně to exposé na tom Hradě a já jsem si tu větu napsal a on tam řekl, že trvalý požadavek sociální demokracie byl, aby pan Babiš nebyl ve vládě, a to říká premiér naší země, koaliční partner po 3,5 letech společného vládnutí.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Teď ta moje otázka.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
To mě naprosto šokovalo.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
A moje otázka zněla - lže Andrej Babiš?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
A v čem by měl konkrétně lhát podle vás, pane Dolanský?

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Bohuslav Sobotka, budu vám to citovat ještě jednou.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Ano.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Řekl: „Dnes se ukázalo, že Andrej Babiš opakovaně lhal.“ Otázka: lže Andrej Babiš?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Pan premiér toho už navykládal tolik a stále mění stanoviska a názory, že já vůbec neberu tyto věci, které říká pan premiér, vážně. Já za sebe říkám, protože znám pana předsedu poměrně dlouho, 20 let, tak si myslím, že nelže.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Pojďme k tomu, proč o tom tady mluvíme, pojďme si pustit vlastně záznam, dva záznamy, které bych chtěl divákům ukázat.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/ /Hydepark ČT24, 28. 6. 2013/:
Já bych znovu tady chtěl prohlásit před všechny, všema občany České republiky, že slibují redakci Mafry, MF DNES a Lidových novin, že už jim nikdy v životě nezavolám.

Andrej BABIŠ, vicepremiér a předseda hnutí /ANO/ /zdroj: twitterový profil Julius Šuman (@skupinasuman)/: 
Já bych s tím počkal teďka. Jsou Vánoce.

Marek PŘIBIL, redaktor MF DNES /zdroj: twitterový profil Julius Šuman (@skupinasuman)/:
Právě. Já jsem se chtěl jenom v podstatě poradit s tímhle.

Andrej BABIŠ, vicepremiér a předseda hnutí /ANO/ /zdroj: twitterový profil Julius Šuman (@skupinasuman)/:
Teď si nechci vystřílet patrony.

Marek PŘIBIL, redaktor MF DNES /zdroj: twitterový profil Julius Šuman (@skupinasuman)/: 
No, tak na Chovance máme nabito velmi slušně.

Andrej BABIŠ, vicepremiér a předseda hnutí /ANO/ /zdroj: twitterový profil Julius Šuman (@skupinasuman)/:
Otázka je, co ten Ludvík.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Vy v tom nevidíte rozpor, pane Faltýnku?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Nevidím. Podívejte se, pokud vím, tak tyto informace zveřejnil nějaký anonymní twitterový účet a já jsem tu nahrávku osobně neslyšel a ani teda jako, ani se na to nechystám. Děkuju teda za tu konkrétní...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Měl jste možnost slyšet ukázku. Tak můžeme vám pustit víc, kdybyste chtěl.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Je otázka, jestli ta je nahrávka autentická, já na to neumím odpovědět. To je první věc. A druhá věc, která...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Popíráte to?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Já to nevím. Ale druhá věc, která mě překvapuje, že tady v podstatě někdo odposlouchává a nahrává vicepremiéra a nikomu to nevadí, nikdo to neřeší. To už je v naší zemi naprosto normální tady tento standard.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
A ta otázka, která byla jasně položená, že na jednu stranu premiér, nebo pardon, vicepremiér, že nebude jaksi komunikovat s redakcí, nebude jim říkat, co mají psát a několik měsíců na to vidíme nebo máme možnost poslouchat záznam toho, jak komunikuje se svými redaktory.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Já nevím, jestli to je ale pravá nahrávka, jak je to sestříhaný, kdo to udělal, na čí zakázku a tak dále a kdo za tím stojí?

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Jaroslav Plesl, šéfredaktor Mladé fronty DNES, pardon.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Pardon, z našeho pohledu je to další prostě kauza, která má za cíl poškodit pana Babiše a naše hnutí.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Já jenom, abych to uvedl v souvislostech, Jaroslav Plesl na serveru Zpravy.cz potvrdil, že Andrej Babiš mu řekl, že se k němu pan Přibil, což by měl být ten člověk na té nahrávce, objednal, že s ním skutečně mluvil. Takže mimo jiné, nebo aspoň tahle ta skutečnost je pravdivá. Pane Sklenáku, jak na vás ta nahrávka působí nebo tento rozpor, o kterém jsem tady mluvil?

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/: 
Já tam vidím dva problémy, tím jedním je skutečně otázka, že podle všeho pan Andrej Babiš lhal veřejnosti a politik, který lže, to je naprosto nepřijatelné. My jsme a nejen my, ale i novináři a ostatní politici měli velké pochybnosti, že deníky, které patří a média do Agrofertu, jsou nestranná a nejsou panem Andrejem Babišem úkolována a nejsou jim zadávány pokyny. A když jsme tyto pochybnosti vznášeli, tak pan Andrej Babiš je opakovaně s velkým pohoršením vyvracel, říkal, že to není pravda, že nic takového nedělá, že tyto deníky koupil jako investiční záležitost. Já jsem  dnes poslouchal v nějakém vysílání Andreje Babiše a oni se ho ptali na to, jestli ty výroky jsou autentické a on to nepopřel. Neříkám, že to potvrdil, ale nepopřel. No, kdyby to nebylo autentické, bylo to sestřihané, tak by se jistě proti tomu ohradil. A to je právě to, co bychom měli řešit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Já dám prostor panu Faltýnkovi na krátkou reakci.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Mě nepřekvapuje ze strany sociální demokracie a nechci to personifikovat na kolegu Sklenáka, protože my spolu máme velmi dobré vztahy, že tady hodnotí něco, co nevíme, jestli je nebo není autentické z toho pohledu, kdy tady existuje třeba agentura Bison & Rose, která velmi intenzivně ovlivňuje mediální prostor ve všech médiích a je velmi blízká sociální demokracii.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
To říkáte, že tato agentura za tím stojí?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Ne, to jsem neřekl.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Proč ji jmenujete?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Protože to je mediální agentura, která je velmi blízká sociální demokracii a má velký vliv v našich médiích.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Paní Černochová, na vás to působí jak celá ta nahrávka a ta kauza?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Pan Babiš lhal, lže a bude lhát, to je prostě jasné, jako to, že se zítra vzbudíme a bude pátek. Zažili jsme si to s Čapím hnízdem, zažili jsme si to s jeho výmluvami o dluhopisech, zažíváme si to v Poslanecké sněmovně prakticky na každé schůzi, pokud je tam náhodou pan Babiš přítomen. Takže já v tomhle tom nemám pochybnosti. A proto, abychom se chovali férově a i já, v tomhle tom je snad jediná věc, kdy souhlasím s kolegou Faltýnkem, že i mně se příčí jakékoliv odposlechy, jakékoliv estébácké praktiky, které bohužel tedy jsou v tom veřejném prostoru stále častějším jevem, tak Občanská demokratická strana se bude snažit sehnat dostatek podpisů pro to, aby se příští týden konala mimořádná schůze, kde bychom se chtěli právě zabývat touto záležitostí tak, aby pan vicepremiér Babiš dostal férovou příležitost se obhájit, vysvětlit to, jak to bylo a případně potvrdit či popřít autenticitu té nahrávky. Jestli se nemýlím, včera už pan Babiš k tomu nějaké vyjádření vydal a on nepopřel autenticitu té nahrávky, takže já skutečně nemám důvod si myslet, že by to byl nějaký fake.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Stručná reakce. Přijmete tuto možnost, to znamená, schválíte tu schůzi?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Neumím na to v tuhle chvíli reagovat. Paní kolegyně říká, že shání podpisy.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Dobře, tomu rozumím.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
My tu informaci máme, že bude snaha o svolání té mimořádné schůze.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Zúčastníte se toho, to znamená, budete...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
My se toho aktivně nezúčastníme.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Nepodepíšete?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Ne, ne, ne.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
A schválíte její program, aby mohl...

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
A proč?

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
...pan premiér nebo vicepremiér vysvětlit?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Uvidíme, poradíme se, uvidíme. Já v tuto chvilku na to neumím reagovat.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Můžu se zeptat kolegy Faltýnka proč? Pokud tvrdí, že pan Babiš nelže, nelhal, tak ať dostane příležitost se veřejně obhájit.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Paní kolegyně...

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Vždyť toho byste jako politici měli využít. Pan Babiš by toho měl využít ve svůj prospěch, pokud skutečně ta nahrávka není pravdivá.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Bylo tady mnoho mimořádných schůzí, vy jste zmínila Čapí hnízdo, tam se nic neprokázalo. Zmiňujete dluhopisy, tady ty dluhopisy nakupovalo 500 subjektů v naší zemi a celá republika řeší pouze pana Babiše a ty ostatní subjekty nás vůbec nezajímají a bylo to podle platných zákonů, které schválila vaše vláda.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Já nevím, kdo z těch...

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Vaše vláda TOP 09 a ODS. Nezlobte se.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Já nevím, kdo z těch jiných subjektů je vicepremiérem české vlády a ministrem financí, pane Faltýnku.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Ale to v období, kdy pan Babiš podnikal stejně jako ostatní podnikatelé a nebyl v politice, to je potřeba si říct.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ppane Sklenáku, zajímá mě váš názor, vaše odpověď, podpoříte tuto schůzi?

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/: 
Já předpokládám, že pokud najdeme vhodný termín, to je důležité, kdy by se měla konat, takže bychom ji mohli podpořit a dovolte mi jednu větu...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Velmi stručně.

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/: 
Velmi stručně jedna věta. Máme zde ministra financí Andreje Babiše, jehož kroky šetří Policie České republiky, Finanční správa České republiky, evropský úřad proti podvodům OLAF a teď se ukázalo, že ještě lže. A pan kolega Faltýnek říká: my nechápeme, proč sociální demokracie chce, aby tento člověk neseděl ve vládě.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Máme tady také několik zatčených kolegů ze sociální demokracie při včerejší akci kolem dotací pro sport, některé máme ve vazbě, nebudu konkrétně jmenovat, ale třeba paní náměstkyně Kratochvílová, Karel Březina a další byli v podstatě sebráni policií a to nikdo neřeší, to nikoho nezajímá.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Zatím ale nepadla obvinění.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Jasně, já jenom říkám, jasně...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Presumpce neviny, prosím.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Jasně, tak ctěme presumpci neviny i u pana Babiše, a to se tady nectí.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Ano. Já jsem na vás, pane Černochu, nezapomněl, takže otázka i na vás.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /Úsvit-NK/: 
Stejná otázka?

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Přesně, co se týče té nahrávky?

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /Úsvit-NK/: 
Já, co vím z médií, tak pan Babiš dal trestní oznámení, policie má asi jediná možnost zjistit, jestli to je autentické, není autentické, ale pro mě osobně, já si myslím, že odposlechy jsou pouze v případě podezření na trestný čin, musí je nařídit policie. A jestliže to bude běžná praxe, že se budou nahrávat politici a je jedno, jestli je to, nebo ne jedno, ono to není jedno, protože vicepremiér je například členem Bezpečnostní rady státu, ale jestli to budou jakýkoliv politici, jakýkoliv politik, bude běžné nahrávat a pak se to bude vytahovat před volbami...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Abstrahujíc, jestli to je ve veřejném zájmu nebo nikoliv?

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /Úsvit-NK/: 
Ve veřejném zájmu, já si myslím, že v rámci například toho minulého volebního období, tak to byly velké kauzy, probíhaly v médiích, kdo, jak koho kde nahrával, jak se používaly odposlechy, jakým způsobem se používaly odposlechy. Já si myslím, že jestliže se mluví o demokratické společnosti a ty lidi se budou bát mluvit a teď nechci hodnotit, jestli to je správně nebo špatně, tak v té chvíli se dostáváme do stádia, kdy se fakt budeme muset někde schovávat. A říkám, nejsem advokátem nikoho, jenom si myslím, že aby fungovaly odposlechy mimo například policejní vyšetřování, tak to už hovoří o trošku jiném státě, než je demokratický.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 
Bohužel náš čas se nachýlil ke konci. Mohli bychom v té debatě pokračovat, nemáme tolik času. Děkuji vám mnohokrát, že jste byli se mnou v Událostech, komentářích, děkuji i panu Sklenákovi. Mějte se hezky.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/: 
Děkujeme. Hezký zbytek večera.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu /ANO/: 
Na shledanou.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /Úsvit-NK/: 
Hezký večer.

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/: 
Na shledanou.