Vystoupení v PS PČR v rámci rozpravy k návrhu zákona o regulaci prodejní doby v maloobchodě

Vystoupení poslankyně Jany Černochové na 23. schůzi Poslanecké sněmovny k senátnímu návrhu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

Já bych chtěla poprosit všechny kolegy, abychom se tady nesnažili nějakým způsobem regulovat chování lidí. Jestli někdo dává přednost místo hraní si na hřišti a běhání po lese konzumnímu životnímu stylu a chodí nakupovat, tak těžko může náš ctihodný zákonodárný sbor toto chování nějakým způsobem změnit. Zakážeme chodit lidem do restaurací? Zavřeme ty restaurace, protože stejným způsobem můžeme přistupovat k tomu, že místo toho, aby si někdo s dětmi po večerech pouštěl pohádky a četl jim knížky, tak si chodí lidé sednout do restaurace, popíjejí víno a baví se?
 
Tím, co tady zaznělo, tak si myslím, že přesně ten trend bude opačný. Nezaměstnanost kvůli tomu naopak vzroste. Ti lidé, jak už tady bylo řečeno, velmi rádi za příplatek budou sloužit delší směny. A vezměte si jenom to, co se děje v pohraničí. Vždyť je to naše konkurenční výhoda, to, že Rakousko má zavřeno. I vzhledem k tomu, že bohužel ceny v České republice jsou někde vyšší než v Německu nebo v Rakousku, kde mají zavřeno, tak i zahraniční návštěvníci raději chodí o víkendech nakupovat do naší země, byť za větší finanční prostředky, ale vytváří to nějakou kupní sílu a pozitivně se to projevuje v naší ekonomice.
 
Já bych se opravdu nechtěla dožít toho, čeho jsme byli v minulém režimu svědky, že jsme všichni jedli dva dny starý chleba, kyselé mléko a prostě dneska se každý z nás posunuje v pracovním procesu tak, že chodíme domů pozdě.
 
Já nevím, jestli pan senátor Bublan chodí nakupovat. Mě by zajímalo, jestli chodí nakupovat a kdy chodí nakupovat, jaké jsou jeho návyky. Já prostě chodím nakupovat o víkendu, protože dřív čas nemám! A věřím, že tímto způsobem se chová většina českého národa.