Archív Únor 2018

() (www.parlamentnilisty.cz) „Podle mého názoru se jedná o zásadní precedenční rozhodnutí, kterým bychom otevřeli cestu k dalším nepřiměřeným regulatorním zásahům, jež nejsou nezbytně nutné. Málo se mluví o tom, že směrnice počítá dopředu s tím, že každé dva roky dojde k její revizi. Když si to spojíte s prohlášením šéfa Evropské komise Junckera, který současnou podobu směrnice považuje za málo ambiciózní, a tlakem některých států na schválení původní, mnohem drastičtější a absurdnější verze směrnice, je více než pravděpodobné, že budeme v budoucnu čelit dalšímu zpřísnění legální držby zbraní,“ varuje první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a předsedkyně Výboru pro obranu Jana Černochová.

() (www.ods.cz) Vítám návrh ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové na jmenování generála Aleše Opaty novým náčelníkem Generálního štábu AČR. Generál Opata je velmi schopný voják, který prošel řadou nasazení, má zkušenosti s velením i štábní prací a má respekt armády. Výborně také reprezentoval Českou republiku ve funkci národního vojenského představitele na strategickém velitelství NATO SHAPE v Monsu.

() (iDNES.cz) Na konci 80. let, v době obrovského hladu po elektronice všeho druhu a poměrně plných peněženek, neboť peníze nebylo na konci komunismu zač utrácet, koloval takový příběh o videorekordéru. Pro mladší, to bylo takové zařízení, do kterého se strkaly poměrně velké kazety, na kterých bylo to, co člověk v Československé televizi nemohl vidět, nebo mohl vidět, ale až v další pětiletce. Když je na trhu nedostatek něčeho, vždy se objeví někdo, kdo umí sehnat cokoli, ale samozřejmě za vyšší cenu. Mimochodem, takový videorekordér stál tehdy několik průměrných měsíčních platů, takže si ho nemohl dovolit každý, i přes přebytek peněz v matracích občanů.

() (www.ods.cz) ODS zásadně odmítá novelu zákona o zbraních a střelivu, kterou dnes projednává vláda a která je implementací tzv. odzbrojovací směrnice. Vláda jejím případným schválením přistupuje na novelu připravenou ještě v minulém volebním období a zcela popře své programové prohlášení, které slibuje přijetí normy, jež negativní důsledky této směrnice zmírní.