Archív Březen 2017

() (ČT 24) Centrum Londýna zažilo vražedný útok. Muž nejdřív najel autem do lidí na Westminsterském mostě, celkem tam zabil tři lidi. Pak ubodal policistu, který střežil vstup do parlamentu. Ostraha ho postřelila. Poslancům, ani premiérce Mayové, kteří byli v té době uvnitř, se nic nestalo. Policie incident vyšetřuje jako teroristický útok. Zatím není jasné, jestli útočník jednal sám. Oblast zůstává uzavřená, vláda svolává mimořádné zasedání bezpečnostního výboru. Útok v Londýně přišel přesně po roce od terorismu v Bruselu. Incident ukázal, jak je Evropa stále zranitelná. Dokáže být bezpečná? A existují jednoduchá řešení? Téma Událostí, komentářů pro členku výborů pro obranu a bezpečnost a 1. místopředsedkyni poslaneckého klubu ODS Janou Černochovou.

() (www.ods.cz) Vláda dnes projedná návrh ODS na novelizaci zákona o zajišťování obrany ČR, který by garantoval výši výdajů na obranu na úrovni aliančního závazku 2 % HDP. Očekávala bych, že v souladu se svými proklamacemi vláda a zejména ministr obrany Stropnický tento návrh zákona podpoří a že jej doporučí k podpoře i předsedovi svého hnutí a ministru financí Babišovi.

() (www.ods.cz) Evropský parlament dnes i přes nesouhlas většiny českých europoslanců schválil kontroverzní a restriktivní směrnici regulující legální držbu zbraní. ODS dlouhodobě tento návrh kritizuje, považuje jej za nepřijatelný a byla prvním, kdo se proti této směrnici postavil a vyzýval vládu, aby se za práva legálních střelců postavila.

() (www.parlamentnilisty.cz) „Sedět ve vládě s panem Babišem je pro mě absolutně nemyslitelné! Zároveň popírám jakékoliv spekulace o tom, že se vedou nějaká jednání o spolupráci ODS s Andrejem Babišem. Nic takového není pravda a tyto fámy vytvářejí lidé, kteří chtějí ODS před volbami oslabit,“ říká lídryně ODS v Praze pro volby do Poslanecké sněmovny Jana Černochová. „Nechápu, kde bere tento demagog, revolucionář a nevzdělanec právo jakkoli naší zemi vyhrožovat? Jeho vyjádření považuji za vrchol drzosti a pochybuji, že když to říkal, tak byl střízlivý,“ opřela se do kandidáta na německého kancléře.