Černochová natvrdo: Stydím se, že je Ondráček poslanec. A co ta Hudečkova šaškárna

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Jana Černochová byla za svou práci starostky na Praze 2 oficiálně oceněna Svazem měst a obcí. V půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, proč by se měl dál střihat tipec „komunistickým fízlům“, což se týká i novely lustračního zákona, byť už se nedotkne „kauzy Bureše“ současného ministra financí. Přestože ji někdo má za islamofobku, prozrazuje, proč dnes nešla do Teplic na akci proti islamizaci.

Co děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

O půlnoci ze soboty na neděli určitě nespím. Bohužel, spánek hodně šidím, spím v průměru tak 5 hodin, což je málo, vím. Ale po nocích doháním pracovní resty, víkend nevyjímaje, nebo jdu večer někam do společnosti s přáteli. Mám ráda ale i ty večery a noci, kdy si uvařím konev čaje, vyndám ze skříně všechny sladkosti, co doma mám, zabalím se do deky a čtu si až do rána nebo si pouštím staré české filmy. O tomto víkendu máme na Grébovce tradiční vinobraní, takže starost a radost zároveň – a příchod domů právě kolem té půlnoci. Burčák jsem okoštovala už včera a je skvělý.

Možná je dobrou víkendovou relaxací i procházka po Belgické... Jak to vypadá s případem kácení stromů v této ulici? 

Procházka po Belgické je určitě dobrý nápad. Mám moc ráda tenhle kout naší městské části. Pevně věřím, že se nesmyslnému záměru Technické správy komunikací (TSK) pokácet zde stromy podaří zabránit. Osobně pro to udělám maximum. Na dvojce stromy sázíme, nekácíme. I příslušné orgány státní správy Prahy 2 kácení stromů už letos v červnu jednoznačně zamítly.

Jak vnímáte, že petici podepsal i primátor Hudeček, byť z jiné partaje?

TSK se proti našemu rozhodnutí NEKÁCET odvolala a rozhodnutí je nyní na magistrátu. I proto vnímám podpis pana primátora Hudečka pod zmíněnou peticí spíše jako trapné předvolební gesto. Vždyť TSK je městskou organizací, která primátorovi přímo podléhá, a stačí, když si pan Hudeček pozve vedení TSK do své primátorské residence a řekne jim: "Kluci a holky, předělejte projekt a nekácejte v Belgické, mám stromy rád." A je to. Takže se směju, co to pan Hudeček s peticí předvádí za šaškárnu.

Byla jste vyhlášena nejlepší starostkou v Praze – za co nejvíce to podle vás je? 

Ocenění Svazu měst a obcí mě skutečně překvapilo. Vůbec jsem ho neočekávala. Proto jsem se informaci o výsledku dozvěděla na Svatoludmilské mši v kostele na Náměstí Míru a nebyla jsem přítomna na vyhlášení. Já si tuto cenu nepřivlastňuji, vnímám ji jako výsledek práce celé radnice a také jako cenu pro ty, kteří mi na cestě komunální političky celou dobu pomáhali, dávali dobré rady a učili, jak nejlépe sloužit veřejnosti. Předpokládám, že bych nezískala tento titul, kdyby za mnou a mými kolegy nebyl vidět kus práce. Ale přiznávám, že jsem pyšná na to, co se mně a mým kolegům z ODS na Praze 2 za posledních 20 let podařilo (ODS má na Praze 2 starostu od roku 1994. pozn. red.). Myslím, že i lidé, co moji stranu nemusí, uznají, že se dvojková ODS nemá za co stydět a ´makáme´ už dávno. Praha 2 je výstavní čtvrtí a mě jako patriotku to nesmírně těší. Navazujeme na tradice našich předků, máme cit pro architekturu i úctu k historii. Na dvojce je i kus kvalitní přírody, o kterou se staráme, a naše zrekonstruvané parky nejsou žádné skanzeny, ale místa, kde to žije a dýchá.

Působíte nekompromisně vůči islamizaci, přestože občas mám dojem, že někteří Pražané většinou multikulturalismus - ať jde o muslimy nebo Romy - vnímají odlišně od jiných částí republiky s jinou zkušeností - jako jsou například severní Čechy, kde někde jsou romská ghetta, v Teplicích pro změnu dochází k arabizaci a podobně. Ztotožňujete se snázorem europoslance Polčáka, který v imigraci vidí přínos pro "zahojení" naší populační křivky a zlepšení ekonomiky z tohoto důvodu?

S imigranty žádný problém nemám a rozhodně nejsem xenofob. Nezbytnou podmínkou imigrace je ale respektování a osvojení si pravidel, hodnot a kultury naší společnosti. To není žádné klišé, nýbrž nutný předpoklad k tomu, aby společnost, v níž žijí lidé různých národností, mohla fungovat.  

Nyní v sobotu se konala v Teplicích akce proti islamizaci ČR. Kdybyste měla čas, připojila byste se, nebo jsou to zbytečnosti?

Pochod v Teplicích bych jako akci dělnické strany nepodpořila.

Jak jste vnímala rozhodnutí ombudsmanky o právu zahalovat se ve škole šátkem? 

Naše společnost uznává svobodu vyznání a já tento princip nechci nijak zpochybňovat. Myslím, že není možné v sekulární demokratické zemi jakékoli náboženství zakazovat či potlačovat. Na druhé straně příslušníci náboženských skupin musí sekularismus našeho státu respektovat a podle tohoto principu se chovat. Proto jsem se v kauze se šátky postavila proti názoru ombudsmanky. Pokud má škola nějak nastavená pravidla svým vnitřním řádem, pak by tato pravidla měla být dodržována bez ohledu na to, o koho se jedná.

Jste členkou sdružení Bezkomunistů.cz. Co říkáte na debatu kolem omluvy Miroslava Kalouska za „komunistického fízla“?

Stydím se za to, že 25 let od revoluce jsou členy Parlamentu ČR lidé jako komunistický poslanec Ondráček. Výrok kolegy Kalouska vnímám jako hodnocení skutečnosti, která se stala. Poslanec Ondráček byl v listopadu 1989 v ulicích Prahy jako příslušník SNB a proti demonstrantům zasahoval. Lze to dokázat a nevím, proč by nebylo možné to, byť trochu tvrdším způsobem, konstatovat.

Obecně vnímáte pana Kalouska jako člověka a bývalého ministra financí jak? Je možné dnes pochválit za daňovou politiku současného ministra financí Babiše?

Miroslava Kalouska vnímám jako zkušeného politika a ráda ve sněmovně poslouchám jeho projevy. Jako poslankyně ODS jsem s některými jeho kroky v roli ministra financí nesouhlasila: Od pravicového ministra bych například neočekávala, že bude brojit proti daňovým paušálům živnostníků, nicméně v této roli si rozhodně vedl lépe než Andrej Babiš. Jeho daňová politika je jako celá politika hnutí ANO směsí populismu a amatérství. Je to smutný pohled, když vám ministr financí zároveň se zavedením jeho vládou navržené třetí sazby DPH sděluje, že by si přál mít pouze jednu sazbu.

Poslanec TOP 09 Plíšek v médiích vystupuje jako propagátor novely lustračního zákona - aby lustrační osvědčení bylo  povinné napříště pro všechny členy vlády. Má to ještě smysl, když „kauza Bureš" vyšuměla?

Tak pozor, novelu rozhodně neinicioval pan poslanec Plíšek, ale poslanec ODS Marek Benda! A vím to, protože jsem návrh s Markem Bendou velmi detailně konzultovala a na klubu ODS už to bylo domluvené minimálně před měsícem. Když by členové TOP 09 přišli do práce na zasedání Ústavně právního výboru a nechyběli tam, návrh by tam prošel. Nepošel, protože právě chyběl hlas členů TOP 09. Ale to je otázka svědomí kolegů, ale ať se prosím nechlubí něčím, co udělal někdo jiný... Každopádně každý takový návrh má smysl! Jako člověk, který se značnou část let uplynulých od revoluce pohybuje v politice a podílí se na demokratickém vládnutí v této zemi, nepřipouštím jakoukoli revizi idejí a hodnot listopadu 1989 a následného demokratizačního procesu.

To, že lidé zvolili do Poslanecké sněmovny člověka, který byl prominentem minulého režimu, je obklopen bývalými spolupracovníky StB a sám podléhá podezření spolupráce s touto zločineckou organizací, neznamená, že se nemáme bránit přístupu takových lidí k moci. Je velmi smutné, že stejný názor jako pravicová opozice v této věci nemají ostatní tradiční demokratické strany a že v pátek na jednání sněmovny sociální demokraté a dokonce i lidovci hlasovali naopak pro prolomení možnosti vstupu agentů StB do vlády.