Další výměna na pozici náměstka pro obranné akvizice je důkazem manažerského neumětelství ministra Stropnického

(www.ods.cz) Ministr obrany Stropnický manažersky nezvládá řízení jemu svěřeného rezortu. Posledním smutným důkazem tohoto tvrzení je návrat Daniela Koštovala na místo náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic. Ten byl z tohoto místa odejit před půl rokem po kritice odborníků, poslanců a dalších, protože se mu nedařilo nakupovat a modernizovat armádu, což vyvrcholilo loni, kdy ministerstvo obrany kvůli neschopnosti soutěžit nedočerpalo čtyři miliardy korun.

Daniel Koštoval byl následně umístěn na pozici politického náměstka, kde měl na starosti „strategické projekty“ MADR a víceúčelové vrtulníky. Ministerstvo nyní uvádí, že tyto projekty se teď „blíží svému dokončení“, proto se Daniel Koštoval může vrátit. Tato argumentace ministra obrany Stropnického je však zcela směšná a zastírá pravou podstatu – jeho bezradnost při řízení, především v tak klíčové oblasti, jakou jsou akvizice.

 

Jen pro připomenutí, od příchodu ministra Stropnického do rezortu na počátku roku 2014 se na této pozici vyměnilo 5 lidí (Libor Karásek, Bohuslav Dvořák, Jiří Borovec, Daniel Koštoval, Pavel Beran a nyní znovu Daniel Koštoval). To je zcela tragická bilance plodící pouze nestabilitu. Jsem v šoku z toho, že schopný manažer Pavel Beran je nahrazován po několika měsících, aniž by dostal šanci a dostatečný časový prostor.

 

Domnívám se, že Martin Stropnický by v sobě měl i přes blížící se konec volebního období alespoň na závěr nalézt zbytky odpovědnosti a sám rezignovat. Pokud se tak nestane, premiér Sobotka by měl zvážit jeho odvolání, protože svou neschopností řídit resort obrany, využít příznivé ekonomické situace pro zajištění dostatečného množství peněz pro armádu, tyto prostředky efektivně utratit a modernizovat ji, poškozuje bezpečnost České republiky.