Interpelace na ministra obrany ve věci bojových dávek potravin

Vážený pane ministře,

podle informací, které se objevily na portálu zdroj.cz, vyjadřují někteří vojáci nespokojenost s bojovými dávkami potravin, především s jejich výživnou hodnotou. Na fotografiích, které doprovázejí text, se objevuje například guláš, u kterého výrobce uvádí, že obsahuje 26 % masa. Podle zmíněného textu vojákům potraviny poskytované armádou nestačí, takže si musejí dokupovat vlastní.

Určitě se shodneme, že zajištění potravy pro vojáky, stejně jako ošacení a vybavení zbraněmi a municí patří k tomu základnímu, co má armáda zajišťovat. Rozhodně by se na něčem takovém nemělo šetřit, což u zmiňovaného guláše je na vážkách a sama pochybuji, že bych si potravinu s tak nízkým podílem masa byla ochotna zakoupit.

Proto se Vás chci dotázat, dle jakých standardů zajišťuje Ministerstvo obrany ČR vojáky bojovými dávkami potravin? Jakým způsobem se vybírají dodavatelé a jak často jsou tyto dávky nakupovány? Kdy probíhala poslední soutěž a dle jakých kritérií byla nastavena? V neposlední řadě by mně zajímalo, zda si Ministerstvo obrany ČR zjišťovalo, jak jsou vojáci spokojeni s předmětnými dávkami ať už co do kvality či do energetického obsahu (například dotazníkovým šetřením). A konečně bych ráda věděla, jak a kdo navrhoval obal bojových dávek potravin, jakými zátěžovými testy prošel a kdo jej schválil pro zavedení. Na jeho kvalitu a praktičnost se totiž také objevují stížnosti.

 

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem,

                                                                                              Mgr. Jana Černochová

 

ODPOVĚĎ MINISTRA OBRANY NA INTERPELACI NALEZNETE ZDE