Interpelace na ministra obrany ve věci vyslání brig. gen. Pavla Kříže na zahraniční pracoviště

Vážený pane ministře,

v únoru letošního roku jste se obrátil na výbor pro obranu PS PČR s žádostí o projednání odvolání náčelníka Vojenské policie brig. generála Pavla Kříže s tím, že jste s jeho prací a se situací uvnitř Vojenské policie dlouhodobě nespokojen. Váš tiskový mluvčí Jan Pejšek médiím tehdy doslova řekl: „Uvnitř panovalo poměrně velké napětí v rámci mezilidských vztahů…“ Signály, že ve Vojenské policii není vše v pořádku, se objevovaly delší dobu, takže Váš požadavek nebyl překvapením a výbor Vám vyšel vstříc.

S o to větším překvapením jsem se v médiích dočetla, že brig. generál Kříž odvolaný kvůli nespokojenosti s jeho prací si polepšil a stane se nyní seniorním poradcem v právní kanceláři vojenského velitelství v NATO. Mluvčí Generálního štábu mjr. Vlastimila Cypriusová tento přesun na dotaz serveru Aktuálně.cz okomentovala slovy: „Je odborníkem v oblasti právní služby, má dlouholeté zkušenosti, splňuje kvalifikační požadavky a předpoklady. Vzhledem k hodnosti a splnění všech požadavků byl Severoatlantickou aliancí vybrán jako nejvhodnější kandidát na danou pozici."

Co se na Vašem postoji, pane ministře, za těch několik měsíců změnilo, když ještě v únoru byl pan brig. generál odvoláván kvůli neschopnosti vést Vojenskou policii a nyní je nejvhodnějším a nejerudovanějším kandidátem na prestižní pozici na velitelství NATO?

Zároveň budu ráda, pokud mi zodpovíte následující dotazy:

1. Kdy byla vytvořena místa seniorních poradců, kdy přišla nabídka pro ČR na obsazení místa seniorního poradce, jak dlouho bylo toto místo neobsazené a jaké hodnosti měli předchůdci brig. generála Kříže?

2. Kdy bylo rozhodnuto o vyslání našeho zástupce na tuto pozici, z kolika kandidátů a v jakých hodnostech se vybíralo?

3. Kdy před rozhodnutím o vyslání na zahraniční pracoviště končil závazek brig. generála Kříže?

4. Jak dlouho bude zastávat pozici v Monsu a o kolik mu bude závazek prodloužen kvůli působení na zahraničním pracovišti?

5. Na jakou pozici se bude brig. generál Kříž vracet? Pokud pro něj nebude vhodné umístění, co to bude znamenat z hlediska výsluhy atp.?

6. Kdo hradí náklady spojené s vysláním brig. generála Kříže na určenou pozici? Pokud ČR i NATO, pak jakým dílem?

7. Vyčíslete, prosím, měsíční náklady Ministerstva obrany, případně dalších institucí ČR v souvislosti s touto pozicí, nejenom platové, ale i veškeré další náklady, jako ubytování, rodina, cestovné, dorovnání životní úrovně atd.

 

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

 

S pozdravem

                                                                                              Mgr. Jana Černochová

 

ODPOVĚĎ MINISTRA OBRANY NA INTERPELACI NALEZNETE ZDE