Interpelace na ministra vnitra ve věci předpisů pro bezpečné nakládání se služební zbraní

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci předpisů pro bezpečné nakládání se služební zbraní. Tento týden došlo na palubě letadla spadající do tzv. vládní letky při přepravě předsedy vlády ke střelbě. Podle dostupných informací došlo pravděpodobně ke střelbě v okamžiku neopatrné manipulace se zbraní a její kontroly. Tato služební zbraň patřila jednomu z příslušníků Ochranné služby Policie České republiky. Situací se v současnosti zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů pro podezření ze spáchání trestného činu.

Ráda bych se Vás v této souvislosti zeptala na následující dotazy:

  1. Existuje jednotná metodika pro bezpečné nakládání se služební zbraní příslušníků bezpečnostních sborů, především pak příslušníků zařazených k Ochranné službě Policie ČR? Pokud ano, žádám o její poskytnutí.
  2. Disponuje Ministerstvo vnitra či bezpečnostní sbory předpisem pro příslušníky bezpečnostních sborů, který určuje pravidla pro nošení, vybíjení a celkově manipulaci se služební zbraní na palubě letadla? Pokud ano, žádám o jeho poskytnutí.
  3. Jak často probíhá školení a výcvik příslušníků bezpečnostních sborů zařazených k Ochranné službě Policie ČR a jak jsou připravování na manipulaci se služební zbraní na palubě letadla a v případě ochrany a doprovodu chráněných osob, zejména ústavních činitelů, na zahraničních cestách a na palubě letadel (soukromých společností i těch vlastněných Českou republikou)?
  4. Kdo odpovídá za bezpečnost na palubě letadla tzv. vládní letky? Je to jednoznačně kapitán letadla? Existují výjimky při přepravě chráněných osob?
  5. Jaké předpisy musí naplňovat a dodržovat tzv. Air Marshalové na palubě letadel a pod koho jejich činnost spadá?

 

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

 

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

 

ODPOVĚĎ MINISTRA VNITRA NA INTERPELACI NALEZNETE ZDE