Jana Černochová v pořadu TV Prima Partie

(TV Prima) Hostem nedělního diskusního pořadu byla první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.


Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na PrimaPlay.

 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Dobrý den, jsem Tomáš Hauptvogel a vítám vás u nedělení Partie. Pozvání do studia přijaly dnes 2 dámy - Karla Šlechtová, ministryně obrany za hnutí ANO. Dobrý den.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Dobrý den.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A Jana Černochová, poslankyně, předsedkyně obranného výboru Poslanecké sněmovny. I vám dobrý den.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Dobrý den.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Než se dostaneme k politickým a armádním tématům, tak mi dovolte aktuálně vy nejen předsedkyně, ale i starostka městské části Praha 2, kde v noci, večer a v noci, hořel hotel, ta bilance je poměrně, poměrně dost smutná, 3 mrtví a celkem 8 zraněných, z toho 2 hasiči. Jaké máte poslední informace, už se alespoň tuší, proč, proč hotel začal hořet?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já jsem samozřejmě byla v těch večerních hodinách na místě, protože jsme zajišťovali evakuaci těch lidí právě z toho hotelu, jedna z těch variant byla škola v bezprostřední blízkosti, kde by samozřejmě měli k dispozici lehátka, čaj, jídlo. Nakonec se nám podařilo sehnat majitele toho hotelu, který shodou okolností měl ještě jeden hotel na Národní třídě, takže nabídnul to, že vlastně všechny ty evakuované přestěhuje on tam. Vlastně šla jsem spát nad ránem, až tehdy, když jsem se dozvěděla, že skutečně poslední člověk, který v tom hotelu měl být ubytován, tak spí v hotelu na Národní třídě. Chtěla bych strašně moc poděkovat všem záchranářům, všem hasičům, všem policistům, i městským strážníkům, kteří skutečně velice profesionálně odvedli obrovský kus práce, nasazení vlastního života, a to je vlastně to, co oni slibují, když skládají přísahu. A když to vidíte na vlastní oči, že skutečně lidé, kteří jsou ochotni nasadit svůj vlastní život pro záchranu někoho jiného, klobouk dolů. Takže pro mě to byla obrovská zkušenost vidět jejich práci na vlastní oči. Nové informace zatím nemám, nemáme jiné, než je máte vy. Samozřejmě, že v tuto chvíli v těchto hodinách tam probíhá šetření jak od hasičů, tak od policejních orgánů. Ve chvíli, kdy se dozví nějaké informace, budou nějaké posudky, tak se o nich jako samospráva Prahy 2 dozvíme.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Nějaký krizový štáb dneska bude zasedat nebo to má ve své podstatě za sebou a teď už jenom budete čekat?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Krizové momenty právě byly včera, kdy se nevědělo, co bude s těmi lidmi, a na nás jako na samosprávě nebo na mně jako na starostce bylo to, abych se nějakým způsobem o ty lidi dokázala postarat, což jsme udělali. Paní ředitelka z příslušné školy i školník přišli, začali topit, všechno běželo tak, jak to vlastně máme v krizových plánech. Takže i jsem ráda a děkuji svým kolegům z radnice, že mě v tom nenechali samotnou. A myslím si, že v těch následujících dnech se uvidí, jestli to skutečně byla porucha té klimatizace, jak se o tom psalo v médiích, nebo jestli ta příčina byla někde jinde. Ale každopádně bohužel jsou to objekty, které jsou ve staré zástavbě, vždycky to zasahování těch záchranných složek je mnohem složitější, než někde jinde, protože vlastně v bezprostřední blízkosti máte další nemovitosti. Já už jsem si takovýto jeden velký požár na dvojce zažila, zažila jsem si požár vinohradského pivovaru nahoře Na Korunní, kdy skutečně to vypadalo v jednu chvíli i z těch leteckých snímků, že hoří půlka Vinohrad. Opět, maximálně profesionální zásah všech zástupců IZS. Děkuji. Děkujeme, že vás máme.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Paní ministryně, omlouvám se, že jsem vám nedal slovo jako první, ale nějaká vaše reakce k tomu dodat.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Já maximálně mohu poděkovat opravdu všem záchranným složkám, členům integrovaného záchranného sboru a samozřejmě i Praze 2, všem vašim zaměstnancům, paní starostko, protože se domnívám, že to je ukázka toho, jak opravdu má fungovat celý ten systém. Mně je velmi líto samozřejmě úmrtí daných osob, opravdu, a musím říct i za nás dvě upřímnou soustrast všem pozůstalým. Je to velice nešťastná náhoda, samozřejmě to šetření budeme doufat v to, že se vyšetří a budeme mít důvod, respektive příčiny budeme vědět.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Děkuji vám k tomuto aktuálnímu tématu. A teď se pojďme společně vrhnout na politiku. Současná doba je politicky hodně aktivní, jsme v mezikolí volby prezidenta. Vláda podává demisi poté, co nezískala důvěru. Já poprosím režii o krátký souhrn toho, jak vláda žádala o důvěru.

redaktork:
Tenhle příběh začal už ve středu 10. ledna. Od rána měli poslanci na programu jediný bod. Hlasování o důvěře menšinovému kabinetu Andreje Babiše. I když od začátku bylo jasné, že vláda získá souhlasné hlasy jen od svého hnutí ANO, podpořit přišel premiéra a ministry i sám prezident Miloš Zeman. Na plénu mluvil půlhodiny, jenže zásadní věta přišla z jeho úst až na chodbě sněmovny při jeho odchodu.

Miloš ZEMAN, prezident ČR /10. 1. 2018/:
Předpokládám, že mě pan Andrej Babiš bude pravidelně informovat o výsledcích svého jednání. V okamžiku, kdy přijde a řekne, že má minimálně 101 zaručených hlasů, tak ho podruhé jmenuji premiérem.

redaktorka: 
Andrej Babiš údajně o tomto jeho záměru nevěděl.

Andrej BABIŠ, premiér v demisi /10. 1. 2018/:
Považuji to za logické, když teda ten první pokus byl bez nějakých podmínek, že u toho druhého pokusu si pan prezident klade nějaké podmínky.

redaktorka:
Hlasování ale znemožnilo večerní zasedání mandátového a imunitního výboru. Ten ve středu v podvečer svolaly ANO a SPD. Jednání se tak odložilo do úterý 16. ledna. Poslanci o tom rozhodli na návrh ODS, který podpořily všechny ostatní frakce, s výjimkou KSČM. A tak nastalo druhé kolo, a to o necelý týden později. Debata tentokrát trvala už jen asi půldruhé hodiny. Potom se přistoupilo k hlasování po jménech. Důvěru vládě vyslovilo jen 78 poslanců hnutí ANO. 117 z jiných stran bylo proti.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/ /16. 1. 2018/:
Okamžitě zahajujeme v podstatě zítra, pozítří jednání se subjekty ve sněmovně o hledání takového půdorysu, který by měl šanci na získání důvěry.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/ /16. 1. 2018/:
Je to politický debakl Andreje Babiše a hnutí ANO.

redaktorka: 
Babišova vláda se stala teprve třetím kabinetem, který důvěru nezískal. Před tím neuspěli ve sněmovně pouze první vláda Mirka Topolánka v roce 2006 a úřednický kabinet Jiřího Rusnoka v roce 2013.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Paní ministryně, proč nemáme vládu s důvěrou?

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
To je velice zajímavá otázka. Proč nemáme vládu s důvěrou? Víte, mně osobně to velice vadí, mě to velmi i mrzí. Samozřejmě to je politická situace, politická hra. A musím říci, že to je velice nepříjemného pro každého ministra, který je členem vlády, protože když si to vezmete, že teď vlastně už 2 dny jsme ministři zase v demisi, tak já osobně mohu sdělit, že během 2 měsíců jsem vlastně podruhé v demisi. Není to příjemné. Není to příjemné ani pro to úřednictvo. Není to příjemné ani pro vůbec řízení toho resortu, protože samozřejmě, když máte ministra, o kom i úředníci ví, že dlouho vydrží, tak následně se opravdu velice lépe pracuje. Když tam máte ministra, vlastně ani nevíte, zda bude nasazen do druhého kola, respektive do druhého pokusu, tak už i ta práce jde trošičku vidět, že vlastně není možná ani ochota se do toho pouštět, takže v tuto chvíli já mohu politicky sdělit, že můžeme to vnímat, že to byl pokus. Já se domnívám, že to zas tak velký pokus nebyl, protože ta vláda byla sestavena, jsou tam i jména, která jsou kvalitní, jako ministři. Samozřejmě otázka toho, že v Poslanecké sněmovně je 9 politických uskupení jak stran, tak hnutí, a to je opravdu velký počet.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Říkáte, že to byl pokus, ale udělal předseda vlády vše pro to, aby třeba nějakým způsobem vyjednal podporu pro tu jednobarevnou menšinovou vládu?

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Já nejsem součástí vyjednávacího týmu, nikdy jsem nebyla, detailní informace o tom opravdu nemám. A co vím, tak pan předseda hnutí Babiš si to s panem Faltýnkem rozdělil tak, že pan předseda hnutí Babiš byl odpovědný za sestavení vlády. Pan Faltýnek dostal za úkol spolu s vyjednávacím týmem, kde byl pan ministr Brabec, pan Vokřál, předpokládám k tomu, aby vyjednávali právě tu podporu pro danou vládu a samozřejmě další věci. Evidentně se to nezdařilo, nepovedlo se to. Ale ono taky jde o to, že v poslední době, v posledních týdnech, respektive dnech si jednotlivá politická uskupení začala klást jakési podmínky, které si nekladly, například před několika týdny. Takže, víte, ona ta situace se mění opravdu ze dne na dne.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
K tomu dalšímu vyjednávání se ještě dostaneme. Opozice kritizovala ten první pokus, už tady také zaznělo, že to vlastně byl pokus, tak jak vy to vnímáte?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Ano, pan předseda hnutí ANO Babiš 2,5 měsíce předstíral, že o něčem jedná, ale ta jeho snaha byla od prvních dnů, a on to ani nepopíral, on to pak v nějakém rozhovoru i řekl, že vlastně pro něj je naprosto přirozené vládnout v rámci menšinové vlády, proč by nějakým způsobem tedy se měl domlouvat s někým jiným a proč by měl přistupovat na nějaké kompromisy, které navrhují jiné politické strany. Panu premiérovi Babišovi zřejmě nedošlo, že nemá 100 % hlasů, že v těchto volbách ANO získalo hodně, vyhrálo volby, ale získalo necelých 30 % hlasů voličů, což samozřejmě nedává legitimitu k tomu, aby to byla menšinová vláda, která tady bude celé 4 roky. I ta historie česká na menšinových vládách byla spíše o tom, že to byly vlády krátkodobé, nikoliv které měly ambici vládnout celé volební období, tedy 4 roky.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Takže promarněná příležitost, promarněný pokus.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já myslím, že to byla promarněná příležitost a že spíš tím asi i Andrej Babiš vypouštěl jakýsi pomyslný balonek do toho vzduchu, aby si zjistil vlastně i tu poptávku na tom trhu. Pak nám vlastně vyčítal i to, že jsme vlastně od první chvíle jako Občanská demokratická strana říkali, že nemáme zájem na této vládě participovat. Pak to vyčítal ostatním, kteří úplně na začátku tak jaksi s takovým záporným stanoviskem jako Občanská demokratická strana nevystupovali. Myslím si, že se do toho ve finále Andrej Babiš hodně zamotal a že v tuto chvíli je nejenom premiérem vlády bez důvěry, ale zejména premiérem, který byl vydán Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky Policii České republiky tak, aby mohlo dál pokračovat to trestní řízení a mohl být obviněn.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Vy jste říkala, paní ministryně, že je to dost nekomfortní situace pro vás, přesto ale předseda vlády říká, že vláda bude makat. Jak to tedy je? Bavili jste se o tom třeba, že vy nechcete úplně šlapat  do všech smluv a dělat dlouhodobá rozhodnutí, na rozdíl od toho, co říká předseda vlády?

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Víte, já bych tady ještě možná reagovala na paní předsedkyni výboru pro obranu. Jedna věc je samozřejmě vyjednávání o tom, kdo bude ministrem, a samozřejmě to nebyla opravdu lehká situace, když už vlastně před volbami každá strana, respektive některá i hnutí říkaly, že prostě s Babišem do koalice nepůjdou. A ono získat pozici ministra, respektive sehnat ty lidi, kteří jsou ochotní jít vůbec na to ministerské křeslo, ona to není úplně zase taková výhra, protože tam sedíte, musíte řídit ten stát a víte, že v podstatě tam možná budete několik týdnů bez důvěry a pak ani nevíte, jestli bude součástí dalšího pokusu nebo nebudete. Takže ono je také třeba se na to dívat z tohoto pohledu. A to, že pan Babiš se toho ujal sám osobně a sháněl opravdu kvalitní lidi, tak to já zase naopak kvituji, protože se snažil získat takové ministry, kteří budou řídit ta ministerstva opravdu směrem, jednak jak nám říká ústava, jednak nám říká kompetenční zákon. Co se týká té vaší otázky, zda jsme se bavili o tom, zda se budou podepisovat, nebudou podepisovat smlouvy. Samozřejmě my pracujeme, my jednáme, řídíme ty resorty, já zde mohu hovořit za ministerstvo obrany, kde prostě v podstatě tady je poměrně veliký resort s velikými samozřejmě lobbistickými zájmy z různých stran a opravdu hovořím o různých stranách, i politických stranách, případně hnutí, ale samozřejmě i velký lobbismus ze strany zbrojařského průmyslu, ze strany zahraničí a podobě. A prostě ty smlouvy tam jsou, jsou tam velké zakázky, jsou to miliardové zakázky.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Konkrétně je budeme řešit v druhé části...

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Ale v tuto chvíli já chci jenom reagovat na to, že se nedomnívám, že vláda bez důvěry a ministr bez důvěry by vůbec měl podepisovat takto velké zakázky, takže pro mě osobně ta důvěra, respektive tolerance případné menšinové vlády, to samozřejmě uvidíme, jak to dopadne, je dost klíčové k tomu, aby opravdu ty zakázky pokračovaly na ministerstvu obrany.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Předpokládám, že vy vítáte postoj paní ministryně?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Ještě, jestli můžu k tomu sestavování vlády. Víte, ono sestavování vlády České republiky není casting v Agrofertu. To si asi pan Babiš plete dojmy a pojmy, protože takovým způsobem, jakým on dával dohromady tuto vládu a teď to vůbec není proti paní ministryni, naopak. Já jsem velmi ráda za to, že pan Stropnický nezůstal na tomto resortu, že tam je paní ministryně. Myslím si, že pan ministr Stropnický by neměl být ministrem žádného resortu, a opakovaně to říkám i na půdě Poslanecké sněmovny, protože to, co on tam paní ministryni zanechal na stole, je naprosto nehrdinné, nehorázné. A vy, pane moderátore, si jistě pamatujete, před rokem a půl, kdy jsme tady spolu měli s panem ministrem ve třech debatu, odcházel rozhořčený z tohoto studia, a několikrát tady veřejně řekl, že on do voleb do Poslanecké sněmovny, tedy do podzimu roku 2017 garantuje, že budou zasmluvněny akvizice za 24 miliard. Nejsou. Nejsou ani ty balistické vesty, nejsou ani ty přilby, jen jsme se tady o nich bavili.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Dostaneme se k těm nákupům. Mě spíš zajímá, jestli tedy by měla ministryně v demisi to zasmluvnit tak, jak říkáte?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já si myslím, že určitě nemůže po paní ministryni nikdo chtít, aby byla cvičená opice na podpisy, aby si sedla do křesla a začala okamžitě podepisovat něco, o čem není přesvědčená, že je v pořádku o něčem, co ani možná ta armáda není přesvědčená, že je v pořádku.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A je důležitá ta důvěra v tomto, samozřejmě prověřit smlouvy, než podepíše, ale mně spíš jde o tu samotnou důvěru vlády.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Myslím si, že paní ministryně musí v té agendě pokračovat, musí ji dělat. Ta armáda nemá čas ztrácet čas, tady skutečně není možné čekat na to, až tady možná za půl roku, nebo za 3 měsíce bude nějaká vláda s důvěrou. Takže v tomhle tom bych paní ministryni v žádném případě nekritizovala. Jenom je s podivem, že jí tam pan ministr Stropnický nechá skutečně 2 stěžejní akvizice, o kterých hovoří o tom, že byly připravené v mašličkách. No, ne nebyly, kdyby byly připravené v mašličkách, tak by paní ministryně a její tým ji doporučil to podepsat.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
K akvizicím dostaneme se, pojďme ještě chvilku zůstat u sestavování vlády, o tom druhém pokusu, to vyjednávání začalo prakticky okamžitě po tom, co, co první vláda Andreje Babiše nezískala důvěru. Musím přiznat, že mnoho lidí překvapil Andrej Babiš svým prohlášením, když zmínil, že nemusí být členem té druhé vlády, také pak následně prý dostal řadu nesouhlasných reakcí od svých kolegů, tak jaká reakce přišla z čísla ministryně obrany?

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Nepřišla žádná čísla. Já teda to, co jsem se dočetla, je, že pan předseda hnutí Babiš něco sdělil, vytrhlo se to z kontextu a následně jsem se také dočetla, že to vlastně tak nemyslel. Takže v tuto chvíli celé hnutí říká a trvá na tom, že předseda vlády by měl zůstat Andrej Babiš. Takže v tuto chvíli i slova má jsou taková, že pokud vyhrál volby, dotáhl hnutí ANO opravdu, ač ten výsledek pro mnohé není přes 50 %, prostě hnutí ANO vyhrálo volby, prostě 30 % se počítá, je to milion 500 tisíc, plus minus voličských hlasů. To se domnívám, že je opravdu velmi dobré. A v tuto chvíli předseda hnutí Andrej Babiš je premiérem a rozhodnutí je, že by měl zůstat premiérem. Pokud on sám, a opravdu on sám se rozhodne k něčemu jinému, tak je to čistě věc jeho, ale v tuto chvíli hnutí ANO trvá na tom, aby zůstal premiérem.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jak zarezonovala tato informace v ODS?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já svým způsobem kolegy z ANO lituji, protože mít předsedu, který ráno řekne nějaký názor, odpoledne ho pozmění a druhé ráno druhého dne ho úplně otočí, to musí být peklo na zemi. Já jsem opravdu ráda za to, že všichni předsedové Občanské demokratické strany byli jiní. Takže to vůbec kolegům z ANO nezávidím. Jak jsem řekla, pan premiér Babiš tak často mění názory, že já nevím, jestli teď zase sní a vyspí se z toho a bude nám v příštím týdnu v úterý, až se uvidíme v Poslanecké sněmovně, zase říkat něco jiného, nebo jestli si alespoň udrží názor 24 hodin nebo 48 hodin, skutečně nevím.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Na to bych si dovolila, prosím, reagovat, ono to není o tom, jak se pan Babiš samozřejmě vyspí. Víte, ona ta celá situace samozřejmě není vůbec jednoduchá jak pro něj, tak pro celou jeho rodinu a pro všechny. To, co se děje ohledně trestní stíhání. Já se domnívám, že v tuto chvíli pan předseda Babiš zůstane, chce zůstat a já nemám jiné informace, že by to tak nemělo být.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Andrej Babiš chce zůstat, zůstane...

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Premiérem.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
...premiérem, je to schůdná varianta pro ODS nebo jsou dveře do společné koalice zcela zavřené?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já myslím, že ODS říká před volbami i po volbách to samé, jestli to někoho překvapuje, tak se nedočká jiné odpovědi, než té, kterou už jsme říkali před volbami a říkáme i v čase toho povolebního vyjednávání, že pro nás je naprosto nepřijatelné, abychom byli s Andrejem Babišem v koalici.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Nebylo by to cesta k odblokování?

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Víte, ptal jste se mě na otázku, na kterou já osobně nemohu odpovědět.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jste členka vlády, tak jenom spíš jako váš pohled...

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Jsem členem vlády, ale nejsem předsednictva hnutí ANO, nejsem členem vyjednávacího týmu hnutí ANO, já jsem na to upozorňovala, i když jste mě zvali k této debatě. Možná by tady měl sedět nějaký předseda hnutí ANO, pan Brabec nebo pan Stropnický.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Je to politické dění v České republice, zeptat se na to...

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
...aby se k tomu vyjádřili. Za mě osobně sděluji, to, co padlo na poslaneckém klubu hnutí ANO a podobně. Já mohu mít svůj názor, ale já jsem loajální vůči tomu, za koho jsem kandidovala do parlamentních voleb a v tuto chvíli opakuji, že informace, kterými já disponuji, pokud to bude zítra, pozítří jinak, tak to možná bude jinak, ale dnes říkám, předseda hnutí ANO je premiérem a zůstane premiérem.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
ODS přehodnocovat, jak jste říkala, po volbách, před volbami, stejný názor, není čas třeba nějakým způsobem přehodnotit své stanovisko vůči...

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Není čas, není důvod a víte, i těch pár týdnů, co začala pracovat Poslanecká sněmovna, tak nám bohužel hnutí ANO neukázalo to, že by nějakým způsobem, přestože říkali, že máme programové průniky, takže by v rámci těchto programových průniků třeba na vládě podpořili naše návrhy. Když bych se teď vrátila k tomu tématu našemu hlavnímu, k obraně, tak já jsem předkládala návrh zákona, který se týká 2 % HDP...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
K tomu se dostaneme.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
...a jsem velmi zklamaná, že přestože, jak máme programové průniky, dokonce i v programovém prohlášení vlády, to je...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
To je samozřejmě velké téma, dostaneme se k němu, já se omlouvám, že...

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
...tato vláda ten náš návrh nepřijala. Proč?

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Tam je ale jiný důvod. A já bych ho ráda vysvětlila, proč jsme to nepřijali, jestli dovolíte, už teď.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Krátce tedy, předstřelíme si další téma.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Ono to nebylo úplně krátce, protože...

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já se omlouvám.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
...samozřejmě návrh paní předsedkyně Černochové a dalších poslanců, on má logiku. Pozor, on má logiku. A já jsem to i na vládě sdělovala, jedná se v podstatě o návrh, aby Česká republika měla uzákoněno, že každým rokem se budeme blížit k tomu naplněním těm 2 %, které máme jako Česká republika a člen NATO naplnit v roce 2024. Nicméně vzhledem k tomu, že v tuto chvíli nedočerpání rozpočtu ministerstva obrany za rok 2017 je 4,5 miliard, protože nedošlo k určitým právě akvizičním projektům, velké jaksi to nedočerpání je také způsobeno, že nebylo realizováno spoustu běžných smluv, servisních smluv ze strany Armády České republiky, tak v tuto chvíli jako ministryně obrany nemohu ani garantovat dneska letos leden 2018, že bude dočerpáno za rok 2018. Takže v tuto chvíli já jsem i řekla a chci to říct právě v Parlamentu České republiky, až budu reagovat...

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Ve středu.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Ve středu, kde chci sdělit veřejně, že já to osobně podporuji, ale já musím míst jistotu, že to vyčerpáme a my nejsme schopni v tuto chvíli to vyčerpat.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Tak mi ale, prosím, vysvětlete rozdíl mezi tím, co, co říkala paní předsedkyně Černochová a programovým prohlášením vlády, kde jsou ta 2 % zmiňována také?

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
V tuto chvíli samozřejmě vzhledem, že v tom poslaneckém návrhu je každým rokem...

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
0,2 %.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Každým rokem, což opravdu já nemohu garantovat, prostě nemohu, ta čísla, ke kterým já jsem se dostala za těch 5 týdnů, opravdu nejsou taková, kde by mi seděly projekty, koncepce armády, střednědobé cíle, zakázky, projekty a k tomu čerpání. Čerpání je opravdu minusové. A v tuto chvíli, pokud bychom si to uzákonili, tak samozřejmě následně nebudeme plnit ani zákon. A já chci naplnit ten závazek NATO 2 % v roce 2024.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Víte, on je to začarovaný kruh. Pokud ta armáda nebude mít jistotu finančních prostředků v následujících letech, tak pořád budou paní ministryni trošku tahat za fusekli s tím, co chtějí, protože budou vždycky rádi, že alespoň mohou mít něco, protože v tu chvíli se částečně zaplní sklady. My tady potřebujeme konečně tu armádu dostat do nějaké koncepce modernizace.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Přesně tak.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Tak...

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
A na to, abychom mohli udělat koncepci modernizace, potřebujeme dlouhodobý finanční výhled tak, aby bylo jasné, že to neskončí rozpočtem 2019, že ty penízky se tam budou dostávat do těch rozpočtů v horizontu dalších let, protože...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A to nesplňuje programové prohlášení vlády tak, jak...

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Peníze budou, ale čerpání nebude.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
To splňuje můj návrh, bohužel to tedy zatím paní ministryně vidí takto. Já se jí totiž ani nedivím, protože když si tady složíme účty za pana ministra obrany Stropnického, tak v roce 2014 zbylo v resortu ministerstva obrany 4,1 miliardy. V roce 2015 zbylo 2,3 miliardy, a to jenom proto, že se předplatily Gripeny, jinak by tam zbylo kolem 5 miliard také. V roce 2016 mu v rozpočtu na ministerstvu obrany zbylo 4,1 miliardy. A jak tady říkala paní ministryně, v roce 2017 mu zbylo na konci roku 4,5 miliardy. Proboha, co tam ten chlap dělal?!

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Není to třeba strach z toho, že většina zakázek, které byly nějakým způsobem i v minulosti zadávány, teď hovořím o těch nákupech.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Vůbec ne.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
...končily trestním stíháním, obžalobami.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Já se k tomu vyjádřím.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jestli to spíš není jakoby strach z toho uzavřít velký kontrakt.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
A jak teda někdo, kdo se bojí, nechodí do politiky a nedělá ministra? Ano, každý z nás, kdo je v pozici starosty, místostarosty, ministra může být hnán k trestní odpovědnosti, ale na to bychom měli mít všichni odvahu. A když už jednou ten slib před tou veřejností těm lidem dáváme, tak musíme mít odvahu na to ho naplňovat a nebýt tam pouze papírovým čertem, který se usmívá do kamer a slibuje lidem věci, které nerealizuje, tohle odporuje mému stylu, ať už komunální političky anebo poslankyně. A já mám naději, že paní ministryně má tyto povahové vlastnosti mně podobné, takže spoléhám na to, že ona skutečně bude člověkem, který tu odvahu k těm akvizicím bude mít.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Vy jste říkala ještě, k nákupům se za chviličku dostaneme, jste říkala, že chcete změny, chcete být odvážnější ministryní, už jste změnila pracovní dobu na ministerstvu, kterou jste kritizovala?

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Já jsem nekritizovala pracovní dobu, já jsem jenom sdělovala...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Spíš jste se nad ní pozastavila.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Ne, ani jsem se ní nepozastavila, pozor, to ne, to je mi vkládáno do úst. A já jsem...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Přišlo mi to z toho rozhovoru spíš, jako že jste se trochu pozastavila nad tím, že se tam pracuje...

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Já jsem tam sdělila, že dostávám spoustu anonymů. Já dostávám spoustu anonymů, dejme tomu, denně 20, 30.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
To je hezké číslo.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Je to opravdu, za těch 5 týdnů si to spočítejte, kde mnoho z nich samozřejmě mi sděluje, že já bych se měla přizpůsobit tempu, které je na ministerstvu obrany a ne v podstatě úřednictvo mému tempu. Já respektuju samozřejmě pracovní dobu, ale samozřejmě budu taky vyžadovat výkon za těch 8,5 hodin, 8 hodin, které v té práci samozřejmě úřednictvo sedí. To není, že já kritizuji pracovní dobu, to zase byste mi vkládali do úst nějakou diskriminaci samozřejmě občana nebo úředníků, a to do toho opravdu já nepůjde. Mně jde o to, aby ministerstvo obrany mělo výsledky. A ty výsledky samozřejmě budou, pokud všichni budeme táhnout za jeden tým. A já bych ráda tady také reagovala i na slova, která zde padla. Za pana ministra Stropnického došlo na ministerstvu obrany aspoň k naplánování některých právě těch dlouhodobých cílů. Ono i to nedočerpání je samozřejmě způsobeno tím, že ty projekty jsou opravdu dlouhodobé a samozřejmě, pokud obrana není spokojena například s návrhem smluv té protistrany, tak se to prostě protáhne do dalších let, to jsou například ty důvody, proč to nedočerpání je takto vysoké.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Paní ministryně, v kterých?

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Samozřejmě jsou tam i další důvody. A tady vy jste kladl opravdu velice takovou zajímavou otázku, respektive váš komentář. Ano, víte, já chci mít vystrojené vojáky. /ro mě ministerstvo obrany, to je resort, ke kterému patří Armáda České republiky. Armáda není ministerstvo obrany. Je to součást. Pozor, a to je veřejností také vnímáno, jakože armáda je obrana. Není to tak. Na ministerstvu obrany je zhruba 1500 úředníků. Armáda České republiky má tam Generální štáb, kde máme přes 30 generálů, kteří řídí, to je v podstatě ale jaksi taky její manažerská funkce, kteří by měli odpovídat za ty potřeby armády. A já se teď setkávám také s tím, že zjišťuji, my jsme koupili balistické vesty, my máme neprůstřelné vesty, které evidentně jsou průstřelné. Takže v tuto chvíli já chci požádat Generální štáb, náčelníka Generálního štábu, vezmeme si například těch 50 vest a chci vidět, jak jsou průstřelné, protože my se soudíme. Je tam trestní řízení, soudíme se, nebudu jmenovat s kým. My máme žaloby například na nákup polních bot pro vojáky. Když máme žaloby, když máme trestní oznámení, když je to u soudu, já nemohu vyhlásit tu novou zakázku znovu, protože pokud by ministerstvo obrany vyhrálo ten soud, tak následně Šlechtová, pokud vydám paralelně jinou zakázku, tak nehospodárně hospodařím s veřejnými prostředky daňových poplatníků. Takže já jsem úplně v kleštích. A z toho paní předsedkyně...

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Na obranu a na bezpečnost jsou tam výjimky v tom zákoně, paní ministryně, vy to víte.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
To vím. Paní předsedkyně mi dala takovou...

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
...takže pokud by skutečně hrozilo, že nebudou mít vojáci v čem chodit, máte možnost.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Na výjimku to zadám. Ale samozřejmě v tuto chvíli se jedná také o ten počet, kolik těch bot v podstatě máme, ale mně ty žaloby padají zhruba každý týden na všechno, co tam bylo zadáno. A to není v pořádku.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Já bych se s dovolením zastavil, jste říkala: na výjimku to zadám. V jednom rozhovoru také zaznělo, že nechcete žádné výjimky.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Já jsem řekla, že nechci jednací řízení bez uveřejnění. Pozor. A to je zvykem opravdu na ministerstvu obrany zadávat jednací řízení bez uveřejnění, což i naše bývalá Sobotkova vláda, stávající vláda chceme snížit počet jednacích řízení bez uveřejnění. Víte, ono, když například máte informační systém na ministerstvu obrany, který se zadává jaksi už slibuje se dopředu, že vlastně každým rokem se to přetáhne na jednací řízení bez uveřejnění, nebudu jmenovat daného dodavatele, tak to je pro mě naprosto nepřístupné. Takže v tuto chvíli samozřejmě já jsem podala několik trestních oznámení, už jsem dokonce i stížnost na fungování určitých složek ministerstva obrany, protože já opravdu mám zájem, aby to fungovalo. A když bude fungovat ministerstvo, tak bude fungovat ministerstvo pro tu Armádu České republiky. A teď mi dovolte ještě jednu věc. Když jsem řešila potřeby Armády České republiky, které mi byly zanechány na stole, tak já sdělím jenom takovou ukázku. Ptala jsem se, jaké potřebujeme vrtulníky. My potřebujeme víceúčelové vrtulníky.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
K vrtulníkům, k dělům, k transportérům dostaneme se za malou chviličku.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
To říkáte celou dobu, ale abychom se tam dostali.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Právě proto musíme probrat všechno postupně...

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Dobře, dobře.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
...abychom se k tomu dostali. Zatím bych se chtěl vrátit k tomu systému na ministerstvu, k tomu...

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Ano.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
...fungování ministerstva. Někde jste prohlásila, že chcete zrušit sekci průmyslové spolupráce.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Já už jsem jí zrušila.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Vy už jste jí zrušila.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A není to chyba, když vzrostl ten zbrojní export z 5 na 20 miliard korun.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
V žádném případě to není žádná chyba, protože, ne, ne, ne, v žádném případě to není chyba, protože když se podíváte, že jsou ta náměstci, kteří řídí například přes 200 lidí, a tato sekce měla pouze 50 lidí. To není zrušení sekce, to je přivedení těch odborů do právě jiných těch sekcí již existujících. Takže nikdo nepřišel o místo, daný náměstek přešel na jinou sekci, protože my jsme měli sekci rozpočtovou a majetkovou v jedné sekci, což opravdu není úplně vhodné.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A nespadne řemen třeba toho exportu zbrojního, který roste za poslední roky stovky procent.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Ne, ne, ne. Já asi tuším samozřejmě vaši otázku, ale věřte mi, že nic nespadne, protože jsou i jiní schopní úředníci a představení na ministerstvu obrany, kteří se tímto budou zabývat a pro mě celkem ten export je dost velká priorita, ale pro mě priorita je využít domácí průmysl na věci, které potřebuje naše česká armáda.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Nezastaví se třeba export zbrojního průmyslu kvůli těmto zásahům?

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
Já myslím, že ne. A že každý ministr by měl mít právo si určit v rámci organizačního řádu to, jak mu budou nejlépe sedět sekce, odbory, oddělení. A je evidentní, že ten stávající stav nefungoval, jinak bychom nebyli tam, kde jsme. Takže souhlasím s paní ministryní, s tím, co říkala, že je zapotřebí tady dát jasný signál a podporu českému průmyslu, dělají to tak všichni. Víte, já mám pocit, že zase prostě my se tváříme, že musíme být papežštější než papež. Dělají to Němci, dělají to Francouzi, dělají to Britové, Američani, země, se kterými nás spojuje jak členství v NATO, tak členství v Evropské unii. Takže taková ta klišé, že vlastně je tady jeden trh, to prostě neplatí. A my jenom musíme...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Mě spíš zajímalo, samozřejmě...

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
...ty naše firmy prosadit na tom trhu. Ale k tomu, co tady říkala ještě paní ministryně. Není to z její strany výmluva, já vím, jak ona to myslí, že říká: podala jsem trestní oznámení, nemůžu dělat JŘBÚ, mám tam prostě několik dalších žalob. To ty vojáky vůbec nezajímá, ty vojáci prostě chtějí boty, chtějí polní uniformy, chtějí mít v čem jezdit, chtějí mít na čem lítat, chtějí mít v čem chodit.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Chtějí mít maskáče.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
A prostě jakým způsobem ti politici zprocesují ta výběrová řízení, to jim je úplně, s prominutím, šumák. Tady na nás politicích, a já jsem v tomhle tom nabízela pomocnou ruku paní ministryni už 3 roky zpátky, kdy ještě byla na ministerstvu pro místní rozvoj, když jsem několikrát v Poslanecké sněmovně, a paní ministryně mi to potvrdí, se ptala pana ministra Stropnického, jestli novela zákona o veřejných zakázkách skutečně pomůže Armádě České republiky. On tam tvrdil, že ano. Paní ministryně tehdy kroutila rameny, protože nevěděla, jestli teda skutečně si ty věci pohlídal pan ministr v té legislativě, aby pro armádu byly jednodušší. Teď paní ministryně, teď jí to doběhlo, protože vlastně zjišťuje, že bohužel i tehdy nám pan ministr obrany Stropnický lhal, protože ten zákon mohl být v oblasti obrany a bezpečnosti mnohem benevolentnější. A opět, já bych byla, přestože jsem opoziční poslankyně, ta poslední, která by kritizovala nějakého ministra za to, že když prostě jsou prázdné sklady, že ty sklady zabezpečí tak, aby v nich měli vojáci svoje vybavení, na které mají nárok, jinak se nám stane to, že ti vojáci z té armády odejdou, oni nenastupovali do armády 19. století, ale 21.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Už tady několikrát zazněla...

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Já vám do toho musím skočit s tím zákonem.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Krátce, paní ministryně.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Jo, krátce.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
My vás nepustíme ke slovu, my se omlouváme.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Vy mě nepustíme ke slovu a pak se, pak si stěžujete, že se nedostaneme k dalším tématům.

Jana ČERNOCHOVÁ, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu /ODS/:
My si neztěžujeme.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
My si neztěžujeme.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Ale já tady mám krásné další téma pro vás.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně obrany v demisi /nestr. za ANO/:
Víte, on ten zákon, ten nový zákon, byl to úplně nový zákon o zadávání veřejných zakázek, opravdu poskytuje mnoho výjimek, právě pokud jsou tam utajované informace, pokud jde o bezpečnost České republiky, takže samozřejmě ty výjimky osobně budu využívat tam, kde samozřejmě budu moci. Ale opravdu nejsem zastáncem toho, a já jsem opravdu dala příklad například informačního systému, který by měl zastřešovat celé ministerstvo obrany, to znamená, celé ministerstvo obrany, nejenom Armádu České republiky, ty zase mají jiný informační systém, a samozřejmě já pátrám vůbec po tom, zda jsou utajované, zjistila jsem, že nejsou. Takže samozřejmě to je další věc. Takže v tuto chvíli nebudu zadávat, a já jsem to zakázala na poradě, bez mého vědomí zadávat zakázky na jednací řízení bez uveřejnění tak, jak tam bylo zvykem. Zakázala jsem na své poradě mi neustále říkat, my jsme takto byli zvyklí, toto je zvykem, toto je historie, toto je historické dogma. Ne, já tam chci opravdu nastavit řízení, kde náměstci mi budou komunikovat mezi s sebou, protože potom já budu schopna vystrojit toho vojáka, já budu schopna ho vyzbrojit, a o to mně osobně jde, a budu schopna modernizovat tu techniku, která opravdu to nutně potřebuje.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Už tady několikrát zazněla kritika předchozího ministra Stropnického, on také mimo jiných podepsal smlouvu, že by se čtvrtá brigáda rychlého nasazení měla přidružit k německé obranné obrněné divizi. Takto jsme o té smlouvě informovali před rokem.

redaktorka: 
Ministři obrany Martin Stropnický a Ursula von der Leyenová podepsali v Bruselu dohodu o budoucí těsné spolupráci české IV. brigády rychlého nasazení s německou X. obrněnou divizí. Podpis údajně není právně závazný. Nicméně má vyjadřovat společnou vůli obou stran.

Martin STROPNICKÝ, tehdejší ministr obrany /ANO/ /21. 2. 2017/:
Spolková republika Německo je prostě ze své podstaty naším strategickým partnerem, nejenom v oblasti obrany, ale samozřejmě i ekonomicky. Nepochybně to bude jeden z těch klíčových hráčů v evropské bezpečnosti pro příští léta, tak je jenom logické a organické, že naše IV. brigáda rychlého nasazení bude cvičit v rámci jedné německé divize.

redaktorka: 
Dle Stropnického slov by česká a německá divize mohly spolu cvičit už letos na podzim a podle informací z ministerstva obrany by v případě potřeby mohly být i společně nasazeny. Ani jedno se ale neobejde bez souhlasu vlády a sněmovny. A zatímco prezident republiky Stropnického krok schvaluje, předsedu vlády naše žádost o reakci na něj doslova zaskočila.

Miloš ZEMAN, prezident republiky:
Pokud se jedná o dočasnou podřízenost v rámci nějaké operace Severoatlantické aliance, nevidím v tom naprosto nic špatného.

Bohuslav SOBOTKA, tehdejší premiér /ČSSD/: 
Já se omlouvám, tohle je dotaz, ke kterému bych si musel vyžádat informace.

redaktorka:
Polovina našich pozemních sil by se k německé armádě připojila v rámci projektu takzvaných páteřních států NATO, kdy se k armádám velkých členských zemí přidávají méně silní spojenci. Tuto skutečnost ale ostře kritizují komunisté i část veřejnosti.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM