Ministryně obrany se zúčastnila klíčového summitu NATO ve Vilniusu

(www.army.cz) Lídři států Severoatlantické aliance se shodli na další podpoře Ukrajiny, jejíž prezident Volodymyr Zelenskyj také poprvé zasedl k jednacímu stolu v pozici rovného s rovnými. Co se týče samotného členství Ukrajiny v NATO, tak státy se shodly na odstranění Akčního plánu členství (MAP) z procesu připojení Ukrajiny, což zkrátí přístupový proces. Na jednání Českou republiku zastupoval prezident Petr Pavel, ministryně obrany Jana Černochová a ministr zahraničí Jan Lipavský.

Důležitým výstupem jednání je, že podpora Ukrajině nebude nijak časově omezená. Materiální i finanční podpora této zemi se plánuje na pět až deset let. „Považuji to za naprosto zásadní. Putin od začátku počítal s tím, že podpora Západu rychle ochladne a on pak Ukrajinu snadno přemůže. Dnes jsme ale dali další důkaz toho, že víme, že Ukrajinci bojují i za nás a že je naší povinností je podporovat tak dlouho, jak jen bude třeba,“ uvedla Jana Černochová.

Z pohledu členství v NATO došlo k velkému posunu, neboť se lídři shodli, že dojde k odstranění Akčního plánu členství (MAP) z procesu vstupu Ukrajiny, což zkrátí přístupový proces. Velkou změnou oproti minulým jednáním také bylo, že poprvé zasedala Rada NATO-Ukrajina, což prakticky znamená, že ukrajinský prezident jednal poprvé s ostatními představiteli NATO jako rovný s rovnými. „Od začátku jsem členství Ukrajiny v NATO podporovala a nadále jej podporuji. Ukrajina bude po válce mít nejzkušenější armádu na světě a bylo by obrovskou chybou a také nespravedlností vůči Ukrajincům, kdybychom je v NATO neměli,“ uvedla ministryně.

Důležitým tématem jednání byly také výdaje jednotlivých států na obranu. Ministryně obrany i prezident republiky v této oblasti informovali spojence, že v ČR byl schválen zákon zakotvující výdaje na obranu v minimální výši dvou procent HDP, což bylo velmi kladně, neboť spojenci se mimo jiné shodli na novém závazku k investicím do obrany, který nahradí ten stávající z roku 2014. Spojenecké země se nově zavázaly vynakládat na obranu minimálně dvě procenta HDP, a to trvale.