Radnice upřednostňuje zájmy obyvatel Prahy 2 před turistickými benefity

V poslední době se hojně mluví o přeplněnosti Prahy turisty, neboli overturismem. O rozhovor jsem požádal starostku městské části Praha 2 Mgr. Janu Černochovou.

Vážená paní starostko, začal bych otázkou: Jak vnímáte turismus ve vaší městské části?
V prvé řadě musím říci, jak ohromně pozitivně vnímám fakt, že je Praha 2 stále rezidenční městskou částí, kde nedochází k masivnímu vybydlování, jako se to stalo v Praze 1. Tím odpovídám i na otázku turismu. Turisté jsou v Praze 2 vítaní, a máme rozhodně co nabídnout. Absolutně si zde ale nepřejeme cestovatele, kteří narušují spokojené bydlení našich obyvatel.

Mnoho lidí nevnímá cestovní ruch jako tržní platformu, která jen za minulý rok přinesla do státního rozpočtu téměř 40. mld. korun. Jaký má vliv na obyvatele vaší městské části? 
Ekonomický zisk vnímáme. Podnikatelé v Praze 2 však nejsou závislí na turismu. A radnice městské části, jak už jsem uvedla, vždy upřednostňuje zájmy obyvatel Prahy 2 před turistickými benefity. I když se přílivu návštěvníků explicitně nebráníme, posledním důkazem toho může být naše spolupráce s CzechTourism na mapce o Vinohradech.

Je škoda, že se zájem turistů se soustřeďuje hlavně na Prahu 1. Myslím, že je třeba, aby navštěvovali celou Prahu. Vedete nebo připravujete kampaň, jak zaujmout víc turistů, aby trávili část svého pobytu v metropoli na Praze 2? 
Turisté jezdí tam, kde je co vidět. Logicky tedy v Praze navštěvují zejména historické centrum metropole, Staré Město a Malou Stranu s Hradčany. Ale i v Praze 2 se nachází několik magnetů, Vyšehradem počínaje, které rozhodně zájmu turistů neunikají. Cílenou kampaň na přilákání turistů jsme však zatím nikdy nechystali a chystat ani nehodláme.
Jaké jsou nejnavštěvovanější turistické cíle na Praze 2 a jaká místa by si zasloužila větší pozornost Pražanů a turistů?
Kromě zmíněného Vyšehradu a historického hřbitova s hrobkou Slavín stojí za vidění třeba poměrně skrytý Bastion XXXI novoměstských hradeb a obecně magická oblast kolem kostela sv. Apolináře a Zemské porodnice. Krásné, ale již hojně vyhledávané jsou naše parky v čele s Havlíčkovými sady. Opomenout nemohu ani místa spjatá s historií, jako třeba kryptu kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde statečně zemřeli příslušníci Operace Anthropoid. Vysoce navštěvovaným objektem je kryt u parku Folimanka. Na území Prahy 2 se nacházejí například i muzea Antonína Dvořáka či Policie ČR.

Mou nejoblíbenější kulturní akcí na území Prahy 2 je Signal Festival. Nejvíc mě uchvátila projekce na kostele svaté Ludmily. Jaké další kulturní akce Praha 2 podporuje?
Myslím, že na tak dlouhý seznam nemáte ani na svém webu prostor. Největší akcí je samozřejmě Vinobraní na Grébovce, jež se letos bude konat 20. a 21. září, a to již potřinácté. Významná je připomínka Dne válečných veteránů, jejíž jubilejní pátý ročník se uskuteční na náměstí Míru 11. 11. Připravujeme celoroční koncertní cykly v Gröbeho vile a na Bastionu, právě skončilo naše Hudební léto v parcích, pravidelnými výstavami žije i prostor v 1. patře Úřadu městské části. Kulturním centrem evropského formátu se za poslední roky stala Novoměstská radnice. A to jsem vyjmenovala jen zlomek toho, co připravuje přímo Praha 2, akcí, které podporujeme, jsou desítky ročně.

Na závěr bych vás rád požádal o pozvání do vaší městské části. 
Z nejbližších událostí mohu zmínit výstavu známého karikaturisty Karla Benetky na Novoměstské radnici; Psí den Prahy 2 na náměstí Míru 4. září; v pátek 6. září se na Folimance představí složky záchranného systému – třeba výcvik policejních koní bude určitě vděčnou atrakcí. Zvu i na koncert ke 140 letům povýšení Královských Vinohrad na královské město a zároveň ke 135 letům založení římskokatolické farnosti u sv. Ludmily, který se bude konat před kostelem sv. Ludmily večer 15. 9. Pomalu, ale jistě se blíží i adventní události Prahy 2, včetně koncertního cyklu v našich kostelech. Pro aktuální informace o všech akcích na území městské části však doporučuji sledovat web www.praha2.cz či naši facebookovou stránku. Dvojka žije a každý si může najít své podle svých zájmů.
Jany Černochové se ptal Matouš Kainc, Foto - MČ Praha 2, Kudy z nudy.