Rusko ukazuje, proč potřebujeme stabilní a profesionální armádu

To, co sledujeme v posledních týdnech na Ukrajině, nesmí být bráno na lehkou váhu. Už události v Gruzii v roce 2008 měly být dostatečným varováním. To, co se nyní děje je o hledání nové rovnováhy a i nadále bude provázeno různými typy střetů. Je proto na místě velice bedlivě sledovat stav a připravenost těch, kteří mají zajistit vnější bezpečnost České republiky.

Abraham Lincoln během občanské války v 19. století řekl: "Kongresmani, kteří v čase války podniknou kroky poškozující morálku a armádu jsou sabotéři a měli by být zatčeni, vyhnáni, či pověšeni."
 
To, co sledujeme v posledních týdnech na Ukrajině, nesmí být bráno na lehkou váhu. Už události v Gruzii v roce 2008 měly být dostatečným varováním. To, co se nyní děje je o hledání nové rovnováhy a i nadále bude provázeno různými typy střetů. Je proto na místě velice bedlivě sledovat stav a připravenost těch, kteří mají zajistit vnější bezpečnost České republiky. 
 
Naše armáda a další ozbrojené složky prošly řadou reforem a redukcí a vždy přání nás, politiků, akceptovaly. Léta vojáci věřili, že přijde to, po čem volali - stabilita prostředí, ve kterém se nacházejí. Vzhledem k dlouhodobosti cyklů, ať už v případě personálu, či akvizic a užívání výzbroje ostatně nic jiného nezbývá. Stabilita však nepřišla a jsme v situaci, kdy je dvanáct, či dokonce několik minut po dvanácté. Nejde o to, že by byla bezprostředně ohrožena naše země, ale můžeme být kdykoli povoláni k plnění našich závazků a přitom jsme - promiňte mi expresivnost - v nedbalkách. Rusko přetrhává svazky se Západem vytvořené v 90. letech minulého století a stává se autonomním hráčem, jehož chování bude oscilovat od vzájemně výhodného partnerství až po nepřátelství. 
 
Sněmovna v tuto chvíli projednává část z legislativního balíku, který se začal připravovat ještě za Alexandra Vondry a jeho týmu v návaznosti na Bílou knihu o obraně. Bohužel jde jenom o část, protože tento balíček byl po nástupu nové vlády, i přes silnou propojenost, rozdělen. A tak zatímco projednáváme újezdy a zásadní novelu zákona 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, klíčový zákon o zálohách a změny v branném zákoně leží opět na ministerstvu a čekají na to, až budou předány do legislativního procesu. Mimochodem, původní předpoklad byl, že balík zákonů bude schválen nejpozději letos na jaře. 
 
Právě vzhledem k tomu, co jsme viděli na Krymu a sledujeme na východní Ukrajině, bychom si však neměli dovolit další zdržování legislativy v oblasti záloh, především té aktivní. Profesionální jádro je příliš malé - ze statistik NATO vyplývá, že máme druhý nejnižší počet vojáků na počet obyvatelstva v alianci. Proto musíme mít dostatek připravených záloh, které profesionální jádro v případě nutnosti rychle doplní. V tuto chvíli se ovšem bavíme maximálně o několika tisících příslušnících povinné i aktivní zálohy, kteří jsou na takové doplnění připraveni. Vzhledem k tomu, že nevíme, co se může stát a jak rychle budeme rozvinutou armádu potřebovat, jde o tristní stav. 
 
A konečně, zásadní je i dlouhodobá stabilizace rozpočtu a výhledu ozbrojených složek. V současnosti se připravuje dokument, kterým by se politici napříč politickým spektrem měli zavázat ke konkrétním krokům zlepšujícím obranu naší země. ODS tuto politickou smlouvu podporuje. Dle našeho názoru se musejí výdaje deset let zvyšovat, abychom dosáhli mety dvou procent HDP. Návrh, který se objevil v posledních dnech a který mluví o zastropování výdajů v letech 2020-2025 na 1,4 % HDP, je naprosto neuspokojivý 
 
Abraham Lincoln během občanské války v 19. století řekl: "Kongresmani, kteří v čase války podniknou kroky poškozující morálku a armádu jsou sabotéři a měli by být zatčeni, vyhnáni, či pověšeni." Nejsme zatím v horké válce, ani nehoruji pro vyhánění a věšení kolegů, kteří mají rozdílné názory na některé detaily. Jsme ovšem v hodně nestabilní bezpečnostní situaci a nevíme, kdy budeme potřebovat připravenou a akceschopnou armádu. A podle toho bychom měli jednat. 

Publikováno na www.iHNed.cz