Státy EU zřejmě i přes odpor ČR prosadí přísné omezení zbraní

Česko na nadcházející červnové Radě ministrů vnitra EU ostatní členské státy přehlasují a prosadí přísná kritéria pro chystanou evropskou směrnici o zbraních. Výsledkem tak budou výrazné změny pro sportovní střelce, myslivce i další legální držitele zbraní.

Směrnice by mohla zakázat například zbraně se zásobníky, tedy např. samonabíjecí pušky a pistole. Méně přísná by mohla být regulace u revolverů, které nemají odnímatelný zásobník, a u některých typů loveckých zbraní.

Poslanci se neobávají ozbrojené veřejnosti

Směrnici odmítá ale i většina politiků napříč spektrem, Sněmovna i Senát přijaly usnesení proti záměrům EU. Také poslanci různých stran, kteří se semináře účastnili, se shodují, že v dnešní době je představa ozbrojené veřejnosti neznervózňuje.

Podle poslankyně ODS Jany Černochové je legálně ozbrojená veřejnost zcela slučitelná s civilizovanou demokratickou společností.

„Nelze se domnívat, že armáda a policie budou na každém rohu. Například v Izraeli nebo i v Británii do té doby, než začala platit represe, jsme byli svědky toho, jak ozbrojený civilista zachránil desítky životů. To je dostatečný argument, aby lidé, kteří v ČR musejí projít náročnými zkouškami, mohli nosit zbraň,“ řekla Právu.

 

Celý článek naleznete zde.