Světový den zraku 2014 – zkuste se podívat na svět jinýma očima!

Zavázáním očí tří soch na Karlově náměstí u příležitosti Světového dne zraku připomene nezisková společnost SVĚTLO PRO SVĚT fakt, že 31 miliónů lidí na světě je nevidomých, ač by to tak nemuselo být. Novináři i veřejnost si mohou na stánku na Karlově náměstí vyzkoušet, jaké je žít po ztrátě zraku. Být nevidomý si v předstihu vyzkouší i herec Petr Vacek a o své zkušenosti se přijde podělit s novináři na tiskové konferenci 9. října ve 14 hodin. Nad akcí převzala záštitu Mgr. Jana Černochová, starostka Prahy 2.

Praha, 3. října 2014 –  U příležitosti Světového dne zraku dne 9. října připomíná nezisková organizace SVĚTLO PRO SVĚT některá významná fakta:

  • Na celém světě žije 39 miliónů nevidomých
  • 90% z nich žije v ekonomicky slabých regionech
  • V 80% případů se přitom slepotě dá zabránit -  tématem Světového dne zraku  2014 je proto "No more Avoidable Blindness"

Světový den zraku se připomíná od r. 2000 s cílem zvyšovat povědomí obyvatelstva o slepotě, poruchách vidění a podpořit snahy směřující k začlenění osob se zrakovým postižením do plnohodnotného života. Nejvíce lidí se zrakovým postižením stále žije v chudých zemích s nedostatečnou zdravotní péčí. Světový den zraku má právě na tuto závažnou situaci v chudých zemích poukazovat a připomínat ji.

„Kupříkladu v Africe by osmdesát procent všech pacientů trpících nějakou oční chorobou včasnou oftalmologickou péčí mohlo být své choroby zbaveno. Jedna operace šedého zákalu v Africe stojí 800 Kč, 2500 Kč zajistí preventivní dávku antibiotik pro 100 lidí proti onemocnění trachomem,“ říká Čestmír Hrdinka, ředitel SVĚTLA PRO SVĚT.

Světový den zraku je součástí programu Vision 2020, vyhlášeným Světovou zdravotnickou organizací. Cílem programu je snížit výskyt odstranitelných případů slepoty.

Program Světového dne zraku 9. října

  • 10:00 hod. - Zaměstnanci SVĚTLA PRO SVĚT zavážou oči soch Elišky Krásnohorské a Jana Evangelisty Purkyně, stejně jako busty Karolíny Světlé na Karlově náměstí.