Chaos ve vedení státu i metropole musí skončit

(Náš region Praha) Co se musí změnit, aby se lidem v metropoli dobře žilo? Jak chce řešit rychle rostoucí počty drogově závislých, lidí bez domova a bezpečnost v pražských ulicích? A co udělat pro to, aby se Prahou dalo normálně jezdit? Na to jsme se zeptali poslankyně a starostky Prahy 2 Jany Černochové (ODS), kterou do podzimních sněmovních voleb vyslala koalice SPOLU.

Jste oblíbená a známá starostka. Na co si Vám lidé nejvíce stěžují?

Pražany dnes jednoznačně nejvíc trápí doprava. Není se čemu divit, za poledních sedm let se totiž v dopravě nezlepšilo prakticky nic. Dokončení okruhů je v nedohlednu, metro D je projekt na papíře, průtahy a zdržení odsouvají i nutné rekonstrukce klíčových pražských mostů. Odpovědnost nese jak Babišova vláda, tak pirátské vedení magistrátu.

Řadu měsíců trápí pražské řidiče chaos v ulicích. Kvůli desítkám uzavírek doprava v některých částech města doslova kolabuje. Co s tím?

Odpovědnost za to, že v těchto dnech Pražané tráví život v kolonách, nese jednoznačně vedení magistrátu. Nikdo si tam totiž nedal práci, aby sladil termíny oprav a uzavírek. Proto se teď komplikuje nejen cestování autem, ale také hromadnou dopravou, takže je problém. Je nutné zásadně zlepšit plánování oprav a udělat maximum pro to, aby opravy probíhaly rychleji. Už nikdy nechceme zažívat současný dopravní kolaps.

Co nabízí koalice SPOLU pro zlepšení pražské dopravy?

Praha sice patří mezi nejbohatší regiony v Evropě, ale jen ze svého rozpočtu nedokáže ufinancovat dopravní stavby, které mají celostátní význam. To jsou třeba vnější i vnitřní okruh nebo metro. Je přeci nesmyslné, aby si na tyto stavby metropole půjčovala desítky miliard. Proto v koalici SPOLU prosadíme, aby se na jejich financování podílela i vláda. A pokud vyhrajeme volby, bude mít Praha jednoznačně ve vládě partnera, který jí s těmito projekty pomůže.

S kolegy z dalších městských částí jste před několika týdny zvedli téma protidrogové politiky a boje s bezdomovectvím. Co máte konkrétně v plánu?

Centrální městské části jako jsou Dvojka, Jednička a Pětka čelí stále většímu náporu narkomanů ve veřejném prostoru. Aktivita vedení hlavního města je v téhle oblasti téměř nulová. Chce to zásadní změnu přístupu. Není za pět minut dvanáct, ale pět minut po dvanácté. Proto jsme s kolegy starosty podepsali deklaraci, kterou na problémy chceme upozornit. Velký prostor pro zlepšení vidíme třeba v oblasti legislativy a prevence.

Máte na mysli nějaké konkrétní změny zákonů?

Uvítali bychom především návrat institutu vykázání, který dříve umožňoval problémové lidi z území městské části jednoduše vypovědět. Jeho zrušení byla hrubá chyba. Strážníci městské policie tím ztratili možnost, jak efektivně postihovat dlouhodobě problémové či drogově závislé osoby. Je také potřeba revidovat obecně závazné vyhlášky a prosadit další zpřísnění legislativy, která městům a městským částem dá větší pravomoci.

Životní náklady Pražanů rychle rostou podobně jako v dalších částech republiky. Máte nějaký recept proti zdražování?

Dlouho to bylo tak, že život v Praze zdražovaly hlavně rostoucí ceny bydlení. V posledních dvou letech jde ale masivní růst cen také na vrub nezodpovědného hospodaření státu. Premiér Babiš si zvykl na mohutné zadlužování a pouští do ekonomiky stamiliardy půjčených peněz. Výsledek dnes vidí každý ve své peněžence, když si jde nakoupit jen základní potraviny. Udržet inflaci na uzdě je možné, ale nejprve musíme zkrotit stamiliardové schodky. A koalice SPOLU je připravena úspory v rozpočtu najít a prosadit. Ukončíme Babišovu drahotu i přešlapování na místě hlavního města.

(Autor: Jan Štoll)

Rozhovor vyšel na serveru nasregion.cz.