ČR, SR a Ukrajina budou spolupracovat při pořizování a provozování pásových bojových vozidel pěchoty

(www.army.cz) Ministři obrany České republiky, Slovenské republiky i Ukrajiny podepsali na svém čtvrtečním setkání v Bruselu u příležitosti zahájení zasedání ministrů obrany NATO společnou Deklaraci o spolupráci při pořizování a provozování pásových bojových vozidel pěchoty (BVP). Všechny tři země totiž stojí před přezbrojením svých armád na švédská BVP CV90

„Ukrajinu vnímám jako jasnou součást Západu. A síla Západu je v jeho jednotě. Dnešní podpis Deklarace o spolupráci při pořizování a provozování pásových bojových vozidel pěchoty jasně ukazuje obojí: že jsme jednotní a připravení postupovat v zajišťování naší obrany kolektivně a že Ukrajinu vnímáme jako plnohodnotného partnera,“ uvedla při podpisu deklarace ministryně obrany Jana Černochová.

Obsahem deklarace je, že tři zmíněné země se budou vzájemně informovat o národních akvizičních procesech. To podpoří snahy sladit požadavky armád všech tří států a hledat možnosti spolupráce při přípravě výroby, při vlastní výrobě, provozu, výcviku a servisu.

Deklarace nevytváří žádné právní ani finanční závazky mezi účastníky nebo ve vztahu ke třetím stranám a nenahrazuje žádná ustanovení Deklarace mezi Ministerstvem obrany České republiky a Ministerstvem obrany Slovenské republiky o spolupráci při pořizování a provozování pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) z 27. srpna 2022.

Pásové bojové vozidlo pěchoty CV90, pro které se všichni signatáři rozhodli, patří ke světové špičce a zároveň k tomu nejlepšímu, co armády NATO používají. Vozidlo má za sebou úspěšnou účast v operacích po celém světě včetně koaličních operací pod mandátem OSN či NATO, poskytuje vysokou strategickou i taktickou mobilitu a má schopnost působit proti vzdušným i obrněným cílům. Poskytuje také vysokou odolnost a ochranu posádky v jakémkoli terénu a jakémkoli taktickém prostředí. Ve své třídě do 38 tun poskytuje CV90 bezkonkurenční výkonnost. Verze MkIV představuje nejnovější generaci osvědčeného vozidla CV90 a jeden z nejmodernějších vozů svého druhu v současnosti na trhu.

Ministryně obrany Jana Černochová převzala z rukou ukrajinského ministra obrany Řád kněžny Olgy

Ministryně obrany Jana Černochová převzala ve čtvrtek v Bruselu při zahájení zasedání ministrů obrany NATO z rukou ukrajinského ministra obrany Řád kněžny Olgy II. třídy, který jí byl loni udělen ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Řád dostala za osobní zásluhu na posílení mezistátní spolupráce a podporu státní svrchovanosti a územní integrity Ukrajiny.

„Je to pro mě obrovská čest a beru to zároveň jako ocenění práce všech mých kolegů na ministerstvu obrany, s nimiž se už více než rok od zahájení ruské agrese snažíme Ukrajině pomoci všemi dostupnými způsoby,“ uvedla ministryně Černochová.

Řád kněžny Olga (ukrajinsky: Орден княгині Ольги) je státní vyznamenání Ukrajiny, které uděluje její prezident. Je udílen výhradně ženám za osobní zásluhy v oblasti veřejné správy, vědy, vzdělávání, kultury a za zásluhy v dalších sociálních oblastech.