Deník N: Všichni chceme konec války. Ale na Rusy platí jen síla

(Deník N) „Budeme hledat, jak do pomoci Ukrajině více zapojit náš průmysl. A budeme trpělivě vysvětlovat veřejnosti, proč máme pomáhat, posílat tam vojenský materiál,“ říká ministryně obrany Jana Černochová. Pohovka v pracovně ministryně obrany Jany Černochové je téměř skrytá pod plachtou plnou černobílých fotografií ukrajinských sportovců, kteří padli při obraně své země před ruskou agresí. Další takovou plachtu předala pětibojaři a trenérovi Davidu Svobodovi kvůli jeho vystoupení v ČT. Česko podle ní bude Ukrajině dál pomáhat.

Po nedávných vyjádřeních pětibojaře Davida Svobody, který zpochybňoval ruskou agresi, jste oznámila, že s vámi pojede na Libavou, aby se tam mohl potkat s cvičícími ukrajinskými vojáky. Už víte, kdy pojedete?

Jen trpělivě vysvětlím, jak jsme se do té kauzy jako ministerstvo dostali. Byli jsme po jeho výrocích tázáni, zda se tak má voják vyjadřovat a jak to, že je ministerstvo nečinné. Distancovali jsme se a dohodla jsem se s plukovníkem Pavlem Bencem, ředitelem Dukly a jeho přímým nadřízeným, že sem pana Svobodu pozveme a že si ho vyslechneme. V tu chvíli jsem nemohla novinářům přesně říct, jaký bude postih, nejsem chodící encyklopedie zákonů. Setkali jsme se v této kanceláři, předala jsem mu jedno z těchto (ukazuje k pohovce) pare fotografií ukrajinských sportovců zabitých ve válce – během víkendu bohužel přibyli další – a on se hned v první větě za ten výrok omluvil. Ta hysterie, že jsem trestající inkvizitorka…

Jen řeknu, že my jsme nic takového nenapsali.

Vím, že ne, a jsem ráda, že to můžu vašim čtenářům vysvětlit. Dohodli jsme se, že pojedeme na Libavou, až tam bude třetí turnus ukrajinských vojáků a až se trochu aklimatizují. Přece jen tam mají hlavně cvičit na boj v první linii. Až tam pojedeme, vezmu s sebou opět zástupce okolních municipalit, tu možnost dáváme vždycky, aby viděli, že se tam nešíří ani tuberkulóza, ani tyfus, ani pohlavně přenosné choroby. Že to je standardní výcvik jako kdekoliv v ČR. Jen tihle lidé povedou v první linii boj s ruskými vojáky, kteří napadli jejich zemi.

Celý rozhovor čtěte v Deníku N.