Dnes jsme hlasovali proti novele zákona o zbraních a implementaci směrnice EU. Jak to dopadlo?

Dnes jsme hlasovali pro zamítnutí novely zákona o zbraních, která implementuje restrikce obsažené v nechvalně proslulé směrnici EU. Pro připomenutí, jedná se o směrnici, kterou orgány EU reagovaly na teroristické útoky spáchané v listopadu 2015 v Paříži a která byla presentována jako prostředek boje proti terorismu a nelegálnímu obchodu se zbraněmi.

Ale nic nemůže být více vzdáleno realitě… Ačkoliv jsem varovala před negativními dopady směrnice na naše občany už na konci roku 2015 a volala po nutnosti včas reagovat, jelikož bylo možné se proti návrhu tehdy ohradit, byla jsem dvakrát v Poslanecké sněmovně vetována tehdejší vládní koalicí ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Když vláda následně vzdala vyjednávání s ostatními členskými zeměmi o zrušení směrnice o zbraních, jsem ráda, že proti ní ČR alespoň podala žalobu k Soudnímu dvoru EU. Nakonec jsme prohráli, ale čestně a nevzdali jsme se. A nevzdáváme se ani dnes. Zamítnutí implementace směrnice dnes neprošlo, navrhnu proto pozměňovací návrhy, které významně zmírní dopady na legální držitele zbraní. To vám slibuji.

Se zmíněnou implementací směrnice byl dnes v prvém čtení projednáván také nový zákon o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky (který je označován jako tzv. nadstavbový zákon o zbraních). Tento návrh naopak ODS aktivně podporuje, protože je v duchu toho, co jsme vždy prosazovali, tedy prohlubování důvěry mezi občanem a státem. Často opakuji, že obrana a bezpečnost něco stojí. Ale nejde jen o peníze. Stojí především mnoho úsilí jednotlivců, kteří svou prací a jednáním každý den přispívají k bezpečnosti a obraně celé země. Každý občan si zároveň nese svůj díl odpovědnosti za ochranu a bezpečnost sebe, své rodiny, svých nejbližších, obce a tak dál až nakonec i celé vlasti.

Řada lidí, kterým není bezpečnost a obrana ČR lhostejná, si to silně uvědomuje a těm musíme dát prostor se zapojit!

 

Vyšlo na serveru Securitymagazin.cz.