Dodáme i zdravotnickou pomoc

(Právo) Pokud chtějí lidé pomáhat, ať se stanou součástí aktivních záloh, řekla včera v rozhovoru pro Právo ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Vláda v neděli narychlo schválila darování dalšího vojenského materiálu Ukrajině. O co přesně jde?

Premiér Petr Fiala v sobotu telefonicky hovořil s prezidentem Ukrajiny Zelenským a zástupci Ukrajiny vznesli prosbu, jestli bychom je nemohli dovybavit. Narychlo jsme svolali vládu a na ministerstvu obrany jsme pracovali celou noc, abychom dali dohromady, co potřebují, a zařídili distribuci. Jedná se o vojenský materiál v hodnotě 400 milionů korun. Nechci a nemůžu specifikovat detaily, ale nejsou to lehké zbraně, ty jsme posílali už den předtím. Z nich část už na Ukrajině je a další je v přepravě. Tím naše pomoc Ukrajině zdaleka nekončí. Už tu mám další bedny s vojenským materiálem zdravotního charakteru, které v nejbližší době na Ukrajinu pojedou. V místech, kde probíhaly boje, budou tento materiál potřebovat.

Vláda poskytla Ukrajině i dělostřelecké granáty, ty se tam ale dostaly se značným zpožděním, údajně proto, že si je ukrajinská strana měla vyzvednout sama.

Nebylo to naší vinou. Ukrajinská strana nám už 20. ledna dala seznam, co potřebují, a 26. ledna jsme to schvalovali na vládě. Oni si sami vyhradili, že si ten materiál chtějí odvézt. Prvního února se podepsala smlouva a od 2. února měli u nás všechno připravené, a nevyzvedli si to. Měli domluvené letadlo, ale když se pak uzavřel letecký prostor, měli problém se sem dostat. Rychle jsme zareagovali, podali jsme návrh na změnu, že granáty na Ukrajinu odvezeme my. Celá záležitost mě mrzí, opravdu to nebyla naše chyba.

Senátor Václav Láska připravuje novelu zákona, která by umožnila českým občanům jet na Ukrajinu bojovat. Podpořila byste takový návrh?

K tomu se nechci moc vyjadřovat, dokud neuvidím příslušné paragrafové znění. Ale pan senátor by si měl uvědomit, že to může být dvousečné. Dnes bychom dovolili Čechům bojovat na té správné straně, které všichni fandíme, pak by ale podle novely mohli lidé jet bojovat naopak i za naše nepřátele. Chtěla bych vyzvat všechny, kdo opravdu chtějí pomoci při tomto bezprecedentním útoku a pošlapání mezinárodních smluv, ať se stanou součástí aktivních záloh. To je to, co ČR v tuto chvíli potřebuje. Žádný z politiků nebrání lidem jet na Ukrajinu pomáhat jako dobrovolník nebo v rámci neziskových organizací. Služba v cizí armádě je možná jen se souhlasem prezidenta republiky, jinak ji naše zákony neumožňují.

(Autor: Jan Martinek)