Důkazy o Vrběticích jsou jednoznačné. Zeman prokazatelně lhal

(iDNES.cz) Důkazy o zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích jsou jednoznačné, řekla v Rozstřelu šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová. V pořadu také kritizovala projev prezidenta Miloše Zemana. „Jediná pravda, která tam zazněla, byla, že nemá rád důstojníky zpravodajských služeb. Zbytek byly manipulace, lži a domněnky,“ řekla Černochová.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na iDNES.cz.

Jana Černochová se s utajovanými informacemi seznámila na zasedání sněmovního výboru pro obranu, kterému předsedá. „Stále dokola opakuji – důkazy jsou jednoznačné. Stejný názor mají všichni členové výboru. Vždy se bavím tím, když důkazy relativizuje někdo, kdo k utajovaným informacím nemá přístup,“ prohlásila na úvod Rozstřelu.

Důkazy v neděli bagatelizoval také prezident Miloš Zeman. Podle Černochové se tím dopustil velezrady. „Pokud pan prezident ve veřejném vystoupení řekne lži, které se dají prokázat, tak tím jen podrývá demokratické zřízení, které naše země, i navzdory jemu, stále má,“ vysvětlila poslankyně ODS.

Zeman podle Jany Černochové informace tajných služeb relativizoval záměrně, protože věděl, že se Bezpečnostní informační služba ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nemohou bránit. „Na jeho slova nemohou reagovat, protože se jedná o utajované informace. Prezident to dobře ví.“

Podobnou reakci však od prezidenta čekala. „Jeho přízeň k Rusku je trvalá. Proto mě to ani nepřekvapilo. Jen jsem nechápala, proč s projevem otálel celý týden. Neřekl tam nic, co by nevěděl už dříve. Celý národ jen napínal a hrál o čas, třeba aby někdo z Hradu získal více informací z Ruska,“ poznamenala s tím, že Zeman měl informace o ruském zapojení do výbuchu ve Vrběticích již od 7. dubna.

Akci agentů ruské GRU v Rozstřelu označila za akt státního terorismu. „Tito agenti jsou zástupci Ruské federace, kteří přímo podléhají prezidentu Putinovi. Ten GRU řídí,“ vysvětlila.