Interpelace na ministra obrany ve věci hradu Valdek

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás kvůli zřícenině hradu Valdek, konkrétně kvůli záměrům, které s ním má Ministerstvem obrany ČR zřízený a řízený státní podnik Vojenské lesy a statky ČR (VLS). Hrad Valdek leží v bývalém vojenském újezdu a nyní CHKO Brdy. Je v majetku státu, konkrétně ve správě VLS.

Podle informací, které mám, je hrad ve velice špatném stavu, drolí se a padající kameny mohou někoho zranit. VLS sice rozmístily u hradu cedule se zákazem vstupu, ale to nebrání lidem, aby tam dále chodili.

Hrad Valdek byl pravděpodobně postaven už ve 13. století, a i proto by si jeho zřícenina zasluhovala adekvátní péči. Navíc, jestliže jeho stav ohrožuje případné návštěvníky, měl by být zajištěn.

Proto by mne zajímaly konkrétní plány VLS se zajištěním, popřípadě úpravami hradu Valdek včetně nákladů a předpokladu, kdy budou práce dokončeny. Jestliže by se nalezla jiná cesta, například provedení oprav z dotací či jinými subjekty, prosím o sdělení, jakým způsobem záchrana hradu Valdek proběhne a v jakém časovém horizontu.

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

ODPOVĚĎ MINISTRA OBRANY NA INTERPELACI NALEZNETE ZDE