Interpelace na ministra obrany ve věci vystrojení vojáků v hotovostních uskupeních

Vážený pane ministře,

získala jsem informace, že vojáci z některých jednotek zařazených do hotovostních uskupení, jako je například NRF, nejsou vystrojeni odpovídajícím materiálem. Především se jedná o oblečení do nepříznivého počasí, takzvaný „goretex“.

Podobný problém se objevuje i u vojáků, kteří mají být letos nasazeni do operace v Pobaltí. Vojákům – i těm, kteří těmito výstrojními součástkami nebyli nikdy vybaveni – bylo údajně řečeno, že pokud mají zájem, musí vše uhradit svými výstrojními body, popřípadě zaplatit, pokud je nemají, přičemž komplet do nepříznivého počasí stojí i přes deset tisíc Kč. Předpokládala bych, že zmíněná výstroj bude poprvé vydávána vojákům standardně, jako je tomu s jinými součástkami, například tzv. maskáči.

Chci se proto dotázat, zda se tyto informace zakládají na pravdě? Pokud ano, chtěla bych požádat o informaci, proč k tomuto dochází, protože jako poslanci jsme opakovaně ubezpečováni, že výstrojních součástek je dostatek. A v neposlední řadě bych se chtěla zeptat, jak a kdy bude situace napravena?

 

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem,

                                                                                              Mgr. Jana Černochová

 

ODPOVĚĎ MINISTRA OBRANY NA INTERPELACI NALEZNETE ZDE