Jana Černochová pro iDNES.cz: Afghánistán považuji za politickou prohru

(iDNES.cz) Do dalšího předvolebního rozhovoru pořadu Rozstřel přišla poslankyně, starostka Prahy 2 a šéfka sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jana Černochová. Hovořila o situaci v Afghánistánu i aktuálních problémech hlavního města.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na iDNES.cz.

Jana Černochová kandiduje v říjnových volbách za ODS. V Rozstřelu mluvila o jednom z řady témat voleb, migraci, i o tom, jak by se mělo Česko poučit z dění v Afghánistánu.

Jana Černochová působí v Praze 2 na postu starostky již čtvrté volební období. V současnosti se podle ní Praha potýká především s problematikou dopravy a infrastruktury. Podle starostky je však také zapotřebí řešit bezdomovectví, drogově závislé a s kriminalitou s nimi spojenou.

Černochová dříve uvedla, že k dalším velmi akutním problémům metropole patří nedostatek bytů a vysoká cena bydlení, a s tím spojená otázka Airbnb.

Černochová v minulosti kritizovala prezidenta Miloše Zemana za jeho výroky o útoku ve Vrběticích. Řekla, že se dopustil velezrady. „Pokud pan prezident ve veřejném vystoupení řekne lži, které se dají prokázat, tak tím jen podrývá demokratické zřízení, které naše země, i navzdory jemu, stále má,“ uvedla v dubnu poslankyně ODS.

Zeman podle ní informace tajných služeb relativizoval záměrně. Věděl totiž, že se Bezpečnostní informační služba ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nemohou bránit, uvedla.

Jste reprezentantkou úspěšných žen. Jak vnímáte genderové hnutí? „Kvóty pro ženy jsou nesmysl. V mé pozici jsem se nikdy nesetkala s tím, že bych musela nějak upozorňovat, že jsem žena. Toto je postoj, který u nás v ODS máme. I ženy mohou ukazovat, že se věnují problematice, která byla spíše v roli mužů,“ uvedla Černochová.

„Vývoj Prahy už šest až osm let stagnuje. I za éry Pavla Béma byla Praha v rozkvětu a probíhalo mnoho velkých staveb. Ta doba, kdy se to město budovalo, tak mi to chybí. Rozhodnutí se dělají nyní na sílu. Koalice se rozhodne, že uzavírku udělá a nás se nikdo neptá. Tristní zkušenost mám s Piráty, kteří kritizují veškeré nápady k tomu, jak zlepšit život na Praze 2.“

„Tohle volební období je pro mě jedno z nejhorších. Společnost je čím dál více rozdělená. Na tuhle práci je mít potřeba i silný žaludek,“ říká Jana Černochová.

Hlavním problémem je doprava a parkování. „U řady voličů je hlavním tématem doprava. Je mnoho uzavírek, dříve se hledaly alternativy, jak zlepšit průjezdnost. Nyní se vědomě blokuje doprava. Lidem dále také vadí parkování. Byty jsou dalším velkým problémem, měl by se předělat stavební zákon,“ uvedla.

Afghánistán považuji za politickou prohru

„Afghánistán považuji za politickou prohru, ne vojenskou. Mělo se to řešit jinak. V řadách afghánských vojáků nebyla vůle bojovat. Měli bychom zvýšit také počet vojáků v Sahelu, aby situace nedopadla stejně jako v Afghánistánu.“

Na otázku ohledně migrace odpověděla. „Můžeme přijímat pouze tolik migrantů, kolik jich zvládneme integrovat. Jinak bychom dopadli jako v okolních zemích. Nic zásadního v migrační politice nás nyní nečeká. Musíme vědět, co s těmi lidmi budeme dělat. Teď tu máme lidi z Afghánistánu a je nutné jim zajistit práci, školy a základní podmínky. Komunální politici by se měli také zapojit. “

V debatě také padl dotaz, zda dokáže ve volbách porazit Piráty a STAN. „Doufám, že ano a udělám pro to vše. Jako strana si děláme vlastní průzkum a podle posledních dat si stojíme zatím lépe jak Piráti a STAN. Teď to bude na voličích,“ uvedla Jana Černochová.