Jana Černochová v 90' ČT24: Česká armáda v roce 2021

(ČT 24 ) Hostem diskusního pořadu 90' ČT24 o české armádě v roce 2021 byla předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
A teď k českým vojákům, kteří působí na zahraničních misích. Loni jich podle mandátu schváleného sněmovnou mohlo být až 1 100. Podle dvouletého plánu odsouhlaseného dolní komorou v září jich letos v Afghánistánu, Iráku, Pobaltí a dalších strategických nebo problémových oblastech má být o 250 méně, v dalším roce ale zase o 100 více. S tím souvisí i náklady, které loni podle tohoto sněmovního mandátu mohly přesáhnout 2 a čtvrt miliardy korun. Letos klesnou o víc než půl miliardy, za rok opět mírně stoupnou. Je ale třeba upozornit na to, že čísla představují maximální schválené kvóty, nikoliv reálné počty. Ve skutečnosti bývá českých vojáků nasazeno v zahraničí o něco méně a mise tak i reálně o něco méně stojí. Na rok 2019, například schválila sněmovna náklady skoro 2,5 miliardy a reálně pak ale byly o miliardu nižší. Nicméně taktéž to tvoří značné výdaje a leckdo by se mohl ptát nakolik teď přesuny politické v armádním rozpočtu mohou třeba i mise ohrozit, odpovíme na to. Jana Černochová předsedkyně výboru pro obranu, občanská demokratka. Dobrý den.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /ODS/:

Dobrý večer.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:

Pojďme se vrátit k tomu politickému obchodu, ptají se na něj diváci. Divák Tomáš píše: „Tuhle rošádu jsem asi nepochopil. Komunisté si tím podmínili schválení stavu nouze. Peníze se přesunuly, hlasy sečetly, a teď se zase všechno vrátí zpět. To vypadá klasicky jako, že se vlk nažral a koza zůstala celá a vesele běhá dál.“ Takže se skutečně nic nestalo jako v tom přísloví?

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /ODS/:
Já myslím, že to je nebezpečné hazardování vůbec s tou bezpečnostní obrannou situací České republiky, protože v dnešních dnech, dnešních hodinách i ve vašem zpravodajství vidíme, jak moc Armáda České republiky právě v těchto dnech pomáhá a pomáhat bude. První, na co se sáhne, tak je její rozpočet? Armáda České republiky skutečně ty projekty plánuje dlouhodobě. Takže pro ně jakákoliv změna toho, co mají v plánech, je zásadní a zpozdí to modernizaci o několik let. Říká se, že o 5-7 let. Takže já bych nerada, abychom se dožili toho, čeho jsme se dožili v té první krizi v roce 2010, když se škrtalo v rozpočtu Ministerstva obrany a vlastně vzpamatováváme se z toho doteď. Takže já to beru jako velmi nebezpečnou hru komunistické strany a vidím to i jako velkou facku českému zbrojařskému průmyslu, protože oni de facto těch 10 miliard sebrali českým firmám, českému zbrojařského průmyslu, protože dnes jsou nastavena pravidla tak, že každá zakázka, která je v tom akvizičním procesu soutěžená, tak vlastně je cílem, aby 70 % z této zakázky zůstalo v domácím průmyslu. Takže kvůli rozhodnutí komunistů, doufejme, že dočasnému, tak vlastně český zbrojařský průmysl přišel o 7 miliard.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
Jedna věc jsou peníze pro český zbrojní průmysl a druhá věc jsou peníze pro armádu. Já bych tady s dovolením připomněl to, co ostatně říkal předseda komunistů, že peníze z vládní rozpočtové rezervy klidně mohou jít do armády v okamžiku, když se ukáže, že armáda bude tyto peníze potřebovat pro pomoc občanům České republiky v době koronavirové pandemie. To nestačí?

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /ODS/:
To se ukazuje každým dnem a ono, pokud chcete mít vojáky, kteří nebudou chodit pouze v nějakém polním stejnokroji, ale budou mít skutečně i odpovídající vybavení 21. století na sobě, budou mít i do těch nemocnic čím se přepravit, tak to je všechno, co souvisí právě s těmi rozpočtovými škrty. Já jsem zmínila sice zbrojařský průmysl, ale tady samozřejmě je i cílem zaměstnanost v České republice a na zbrojařský průmysl jsou napojeny tisíce zaměstnanců České republiky, kteří v České republice odvádí daně. Takže skutečně tahle změna, kterou navrhli komunisté, má velmi zásadní dopad na celkovou ekonomiku České republiky, nejenom jako na zbrojaře, jako zbrojaře, ale i na jejich zaměstnance, protože ti samozřejmě ve chvíli, kdy Ministerstvo obrany nebude moci v těchto dnech soutěžit výběrová řízení, protože nemůžete vypisovat výběrová řízení na něco, na co nemáte rozpočtová krytí, tak i oni budou v nejistotě, jestli v roce 2021, který má fatální dopad na všechny občany České republiky, tak jestli budou mít dost práce.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
Divačka Marie ptá se: „Vzít a za měsíc vrátit, není takové jednání vlády třeba protizákonné? Když už se domluvili na určitých podmínkách, které schválili, tak by se neměli obcházet. Jak je vlastně takováto šaškárna vůbec možná?“ Ptá se jedna z divaček. Ono skutečně pokud už je rozpočet prohlasován, tak neexistuje tady nějaké nebezpečí, že pokud by se vláda rozhodla přesouvat mezi kapitolami, tak může narazit pokud by to dělala sama o sobě?

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /ODS/:
Ne, já myslím, že ti co hlasovali pro tento státní rozpočet tak věděli, že ten přesun díky pozměňovacímu návrhu, který na návrh komunistické strany sněmovna v rozporu s tím, co si přála ODS, přijala, tak vlastně tento krok z hlediska práva a procesů tak v pořádku je, to nikdo zpochybnit nemůže a všichni věděli, že se ty finanční prostředky přesouvají do té rozpočtové rezervy vlády. Takže tady bych ten problém neviděla. Souhlasím i s tím co tedy říkal kolega Řehounek, že podle mého názoru při čerpání vlastně z rezervy vlády stačí, když o tom bude rozhodovat vláda, nikoliv žádný rozpočtový výbor. Ale já si skutečně myslím, že od komunistů to byl i vzkaz občanům České republiky - nepřejeme si dlouhodobě, jak říkají, aby naše země působila v rámci kolektivní obrany v NATO, tak tady budeme demonstrovat to tím, že vlastně ještě snížíme to procento HDP, které už dneska je pátá od konce Česká republika z té osmadvacítky zemí. To je samozřejmě i ta jejich tendence oslabit pozici České republiky v rámci Severoatlantické aliance a je to i vzkaz pro jejich voliče, pro jejich členy, mají před sjezdem kongresem sletem. A samozřejmě, že i toto je něco co vrcholní představitelé komunistické strany si chtějí odehrát. A přijde mi to skutečně naprosto šílené, že v této době někdo hazarduje s obrannou a bezpečností České republiky. Ono skutečně i bezpečněji ve světě v Evropě nebude i kvůli této pandemii se dostane a vyplave na povrch celá řada nových konfliktů. Skutečně bezpečněji nebude a my první co zase uděláme, škrtáme finanční prostředky armádě. Nedělejme to. Já věřím slibu premiéra Babiše. Podal mi na to ruku, že během měsíce ledna ty prostředky vrátí a já doufám, že žiju v době, kdy slovo premiéra platí.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor:
Necháme se překvapit během ledna. Jana Černochová předsedkyně výboru pro obranu. Díky moc paní předsedkyně. Na shledanou.

Jana ČERNOCHOVÁ, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /ODS/:
Děkuju za pozvání, hezký večer.