Jana Černochová v CNN Prima News: Děkuji vojákům, ale ministr obrany evakuaci z Afghánistánu vůbec nezvládl

(CNN Prima News) Děkuji vojákům, ale ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) evakuaci z Afghánistánu vůbec nezvládl, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslankyně a předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová (ODS). Jaroslav Bžoch z vládního hnutí ANO jí oponoval slovy, že Česko evakuaci zvládlo s ohledem na těžké podmínky výtečně.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Do Česka z Afghánistánu se ve středu večer vrátilo už třetí armádní letadlo s evakuovanými Afghánci a elitními českými vojáky. Celkem tak do země přiletělo téměř 200 osob. Kolik z nich ale bude chtít v Česku zůstat, není jasné. Všichni nastoupí do karantény a lidé ze zahraničí pak budou moci požádat o azyl.

Na otázku, jak situaci ohledně evakuace lidí z Afghánistánu hodnotí, začala Jana Černochová v pořadu 360° odpovídat kladně. „Obrovské poděkování patří našim vojákům, kteří v nesnadných podmínkách byli schopni zajistit logistiku včetně různých povolení. Dnes odlétalo třetí plné letadlo včetně spolupracovníků z řad Afghánců,“ chválila armádu ve středečním vysílání CNN Prima NEWS.

Pak ale přešla ke kritice vlády: „Situaci podle mě nezvládl pan ministr obrany Metnar, který už dva roky ví, že program zaměřující se na spolupracující Afghánce je potřeba rozpohybovat. Řešení pět minut po dvanácté mi přišlo amatérské, nepřipravené a nedůstojné vůči lidem,“ zdůraznila.