Jana Černochová v CNN Prima News: Lžou jako o Krymu. Není pochyb, že Rusko je v konfliktu s Ukrajinou agresor

(CNN Prima News) Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) stále věří, že ukrajinsko-ruské napětí nepřeroste ve válku. Řekla to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Černochová se rovněž vyjádřila k otevřenému dopisu exprezidenta Václava Klause adresovanému premiérovi Petru Fialovi (ODS). Klaus v něm obviňuje Fialu z nečinnosti a píše o tom, že Rusko má na své obavy právo.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Napětí mezi Ruskem na jedné straně a Ukrajinou podporovanou NATO na straně druhé se v posledních dnech nadále stupňuje. „Stále ještě doufám, že válka nebude,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Jana Černochová.

Je o tom přesvědčena přesto, že Spojené státy už vyklízejí svou ambasádu v Kyjevě. Na veřejnosti se navíc objevily informace, že podle bezpečnostních služeb začne ruská invaze na Ukrajinu ve středu.

Černochová také okomentovala pondělní kritické vyjádření Václava Klause směrem k české vládě.„Do ODS jsem kvůli Václavu Klausovi v roce 1997 vstupovala. Jeho výroky z poslední doby mě překvapují. I on byl jeden z politiků, který se zasadil o to, že ČR vstoupila do EU a NATO. Posouvání některých postojů k Rusku mi přijde, že není vhodné,“ prohlásila šéfka resortu obrany.

Klaus kabinetu Petra Fialy mimo jiné vyčetl „nepochopitelnou pasivitu“ vůči tomu, co se na Ukrajině odehrává. Bývalý prezident považuje obavy Ruska o svou bezpečnost za legitimní a riziko vzniku otevřeného válečného konfliktu za reálné.

„Ani já nepatřím mezi ty, kteří by se ve všem vymezovali vůči Rusku. Že je ale Rusko v tomto sporu agresor, o tom by nikdo pochybovat neměl. Jako lhali o Krymu, mám pocit, že lžou v některých svých záměrech ohledně Ukrajiny i dnes. To samé jsme zažili v roce 2008 v Gruzii,“ připomněla Černochová a Klausovi tak oponovala.

Rusko shromáždilo u ukrajinských hranic asi 100 tisíc vojáků i vojenskou techniku. Podle některých politických představitelů ze Západu se tak připravuje na invazi. Moskva to ale kategoricky popírá. Z eskalace konfliktu naopak viní Severoatlantickou alianci a Spojené státy. Od Západu chce záruku, že Ukrajina nevstoupí do NATO, a také stáhnutí vojsk Severoatlantické aliance z Rumunska a Bulharska. To NATO rezolutně odmítá.

Česká vláda už na konci ledna rozhodla, že Ukrajině poskytne 4006 kusů dělostřeleckých granátů ráže 152 milimetrů. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je Česko v případě nouze připraveno vyslat policisty na Slovensko, jehož hranice by se ocitla pod náporem prchajících lidí.