Jana Černochová v Otázkách Václava Moravce

(ČT 24) Hostem nedělního diskusního pořadu Otázky Václava Moravce byla ministryně obrany Jana Černochová.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ještě jednou hezké nedělní odpoledne vám všem divákům zpravodajské Čtyřiadvacítky. Stále jste v jedinečném prostoru pro diskusi. Válka je kousek od východní hranice Severoatlantické aliance. Jeden z požadavků Ruska bylo stažení jednotek Severoatlantické aliance ze střední a východní Evropy. Teď Aliance naopak kvůli ruskému vpádu na Donbas a také na východ Ukrajiny posiluje přítomnost na východním křídle aliance. Aliance v reakci na ruský vpád na ukrajinské území začala rychleji posilovat předsunuté pozice na svém východním křídle, především v Pobaltí, v Polsku, ale také v Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku. Znovu míříme na Úřad vlády za ministryní obrany Janou Černochovou. Ještě jednou přeji hezké nedělní odpoledne a děkuji, že jste s Otázkami.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Dobré odpoledne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní ministryně, přiblížil se s posilováním jižního křídla Severoatlantické aliance okamžik vyslání vojáků na Slovensko či do dalších zemí?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já myslím, že ano, vlastně v rámci těch aliančních struktur se o tom velmi intenzivně jedná. Ta hlavní autorita, evropská autorita, které se v rámci Aliance říká /nesrozumitelné/, tak vlastně aktivoval všech pět bodů. My podle těchto bodů postupujeme, jednáme tedy v rámci jak politické reprezentace, tak v rámci našich náčelníků generálních štábů. A já mám vlastně někdy přes příští týden schůzku s ministrem obrany na Slovensku. A myslím si, že právě i ten termín do konce března bude splňovat to, že si i my jako politici řekneme, jestli prostě to je to uskupení, ve kterém budeme stát jako dvě země vedle sebe.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počítáte tedy s tím, že do konce března byste jako ministryně obrany, respektive vláda předložili Poslanecké sněmovně návrh na vyslání vojáků na východ, tedy především na Slovensko, a posílení toho východního křídla?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Do konce března budeme posílat nějaké naše stanovisko právě v rámci Aliance. Pokud bude přijato, pokud bude akceptováno, tak pak se rozběhnou ty další kroky a nastanou i další kroky, které budou směřovat k těm mandátům schvalovaným v tom řádném procesu podle ústavy České republiky, vláda, obě komory Parlamentu, oba výbory.

Václav MORAVEC, moderátor:
Velvyslanec, ukrajinský velvyslanec v Praze před hodinou v rozhovoru pro dnešní Otázky řekl, že by měly země, včetně České republiky, přerušit poté, co Rusko pokračuje, Putinův režim pokračuje v té krvavé invazi na Ukrajinu, že by měly přerušit úplně diplomatické vztahy a vypovědět další diplomaty. Počítá s tím vláda, že vypovíte další diplomaty, ruské diplomaty z České republiky?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
V tuto chvíli jsme prakticky na tom minimu. My jsme v tom minulém týdnu udělali velmi zásadní opatření i vzhledem k těm dvěma zastupitelským úřadům, respektive konzulátům. Takže skutečně, myslím si, že v tomto ohledu Česká republika velmi jasně dává i tím diplomatickým jazykem vypovídání velvyslanců jasně najevo, že stojí na straně Ukrajiny a že nemíníme tolerovat a akceptovat to, že tady takto bezprecedentním způsobem Vladimír Putin a jeho administrativa porušují mezinárodní právo a takto agresivně napadli Ukrajinu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní ministryně, Vladimir Putin přesto přese všechno a tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí vyhrožuje Finsku a Švédsku, že nepřipadá v úvahu, aby tyto dvě země vstoupily do Severoatlantické aliance. A vzhledem k ohrožení i toho východního, severně východního křídla Evropy, uvažuje Švédsko a Finsko a roste příklon veřejného mínění k tomu, aby dříve či později tyto země se staly součástí Severoatlantické aliance. Jak vážná je to diskuse uvnitř Severoatlantické aliance a měly by tady Švédsko a Finsko českou podporu?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Kdyby to nebylo tak vážné, tak je to směšné, že nějaká tisková mluvčí vyhrožuje představitelům zemí, jestli se mohou stát na základě svého svobodného rozhodnutí součástí Aliance. Ale prostě v posledních dnech jsme si zvykli z Ruské federace na ledacos, takže i na toto. Těch neutrálů je v současné chvíli v Evropě pět. Je to Švédsko, Finsko, Rakousko. Je to Irsko a je to Malta. Myslím si, že samozřejmě z těch pěti neutrálů nejvíc ohrožené státy Ruskou federací jsou Švédsko, Finsko. Uvědomují si to i jejich obyvatelé. Myslím si, že i v těch minulých týdnech se tam dělaly nějaké průzkumy veřejného mínění a mají větší zájem o vstup do Severoatlantické aliance. V tuto chvíli je vlastně Aliance vzala pod svá křídla v rámci teda toho projektu partnerství, ve kterém oni vlastně dlouhodobě jsou. Takže v tuto chvíli si myslím, že je to spíš na jejich rozhodnutí, jestli dotáhnou to svoje členství v Alianci do konce, jestli tedy skutečně budou třicátým prvním a třicátým druhým členem. Anebo jestli budou, v uvozovkách, pouze těmi hostujícími zeměmi. Já bych jim doporučovala to první, protože si myslím, že ta situace skutečně nám všem ukázala, že pod ochranou toho aliančního deštníku se naši obyvatelé cítí mnohem bezpečnější a mohou vlastně i na vlastní kůži oni poznat to, co by se tady dělo v naší zemi, někde jinde, která je v Alianci, kdybychom pod aliančním deštníkem nebyli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Německý kancléř Olaf Scholz v rozhovoru pro ZDF oznámil, že v každém případě v letošním roce zvýší Německo výdaje na obranu a že bude nutné posilovat výdaje na obranu kvůli možná studené válce, která čeká vztah Evropy a Putinova režimu. Vaše vláda počítá s tím, že spíše bude škrtat. Nebo před Putinovou invazí na Ukrajinu počítala s tím, že bude škrtat v armádním rozpočtu. Už jste se bavila s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou, že vám některé prostředky vrátí, že bude mu nutné navýšit v letošním roce obranný rozpočet?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Naše vláda neškrtla v obranném rozpočtu ani korunu. Naše vláda pouze brala projekty, které jsou připravené tak, aby bylo možné je v tom rozpočtovém roce realizovat. A ty, co nejsou, tak se odloží o příští rok. Tohle byl tedy problém bojových vozidel pěchoty. Ale k té vaší otázce. Ano, samozřejmě, že od prvních dnů této ruské invaze na Ukrajinu jednáme prakticky nonstop jako vláda. Pan ministr financí velmi vnímá tu situaci, měla jsem s ním už několik hovorů. Dávám dohromady nějaké projekty, které by ještě bylo možné realizovat v rámci třeba i rámcových smluv, tak abychom ty rámcové smlouvy vyčerpali v letošním roce naplno. Stejně tak dneska budu mít tu schůzku s těmi významnými zbrojařskými společnostmi v České republice. Nechci, abychom měli rozpočet pouze na papíře. Chci, pokud budu navyšovat rozpočet, tak chci mít možnost ty finanční prostředky utratit, abych zbytečně nebrala finanční prostředky jiným kolegům. Takže pokud prostě budu mít věci, které budu moci realizovat, rozhodně budu bojovat za navýšení rozpočtu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Protože ono už to vaše dnešní jednání se zbrojaři a případné kontrakty, protože jak zbrojaři uvedli v sobotu, ve skladech je materiál přibližně za miliardu, který může, část tohoto materiálu může být expedován na Ukrajinu. Dnes rozhodli o dodávce zbraní ve výši téměř půl miliardy korun, tak předpokládám, že to jde z rozpočtu ministerstva obrany a že se logicky bude muset zvýšit rozpočet ministerstva obrany nad rámec toho, co je v Poslanecké sněmovně teď.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Ano, akorát něco se nakupuje, ale něco jde z našich armádních zásob, něco jde z těch skladů. Tam vlastně proto to usnesení dávám i do vlády, protože tady se jedná o vyřazení tzv. nepotřebného majetku. Takže v něčem ten rozpočet vlastně mimo plán navyšujeme už teď, ale pořád ještě z hlediska běžných výdajů tam není nějaký problém, protože skutečně jsou to věci, které jsou v řádech sice desítek milionů, ale jsou to jenom desítky milionů. Až to budou desítky miliard, tak budu muset přijít za panem Stanjurou a žádat tedy o nějakou rozpočtovou změnu. Hlavně si přeji, abychom v co nejkratším možném čase a bez nějakých obstrukcí, a o to velmi prosím své kolegy ve Sněmovně, abychom schválili státní rozpočet tak, abychom se mohli věnovat tomu, čemu se skutečně teď v těchto dnech věnujeme všichni naplno, a to je pomoci Ukrajině, řešení energetické krize a všech věcí, které naši vládu v těch následujících týdnech čekají. Moc o to prosím zástupce opozice.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říká ministryně obrany Jana Černochová, další host otázek. Děkuji vám za tento rozhovor. Těším se na další setkání.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já také děkuji, na slyšenou.