Jana Černochová v Události, komentáře: Nesmíme nechat Ukrajinu padnout

(ČT 24) Na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina vstoupila vojska na území Ukrajiny. Rozhodl tak v pondělí večer krátce poté, co uznal nezávislost tamních východních regionů. Světové země oznámily sankce. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) by se měly naplno přijmout až v případě ruského útoku. Debatovali o tom v Událostech, komentářích.

Celou debatu s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

„Až dojde k bombardování nebo bude náš stát rozstřílen nebo už nebudeme mít hranice, ekonomiku a části naší země budou okupovány, už nebudeme vaše sankce potřebovat,“ prohlásil prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj ještě před pondělní večerní ruskou invazí na ukrajinské území.

Ministryně Jana Černochová pevně věří, že není prorokem. „Takto semknutou Evropu a všechny státy NATO jsme dlouho neviděli,“ uvedla. Na setkání aliančních ministrů obrany minulý týden podle ní proběhly videocally s Ukrajinou i Gruzií. Zazněla na nich slova ubezpečení, že se jim dostane pomoci. „K tomuto mezinárodní společenství už mlčet nemohlo,“ dodala k ruskému vpádu na východ Ukrajiny.

Podle Lipavského se Západ nechystá na válku. „Chystá se na to, aby byl schopen bránit své území,“ řekl.

Sankce proti Rusku a podpora Ukrajiny

Jana Černochová uvedla, že Putinův pondělní projev na ni působil jako z éry Sovětského svazu. „Rétorika jak v pondělí, tak v úterý je stejně diktátorská a stejně agresivní jak vůči Ukrajině, tak jiným zemím, které se rozhodly, že nechtějí být závislé na Rusku, chtějí tvořit součást jiné kolektivní obrany, než byla Varšavská smlouva,“ řekla. Obdivuje klid Ukrajinců, kteří nevyvolávají konflikty, nechovají se agresivně a nemají takovou ani rétoriku.

„Nesmíme nechat Ukrajinu padnout. Po Krymu jsme si také říkali, sankce, bude tady celá řada opatření, ale pak to nějak vyšumělo,“ míní. Po letech si podle ní zase začínáme uvědomovat rozpínavost Vladimira Putina a to, že se nikdy nesmířil s rozpadem Sovětského svazu.

Černochová: Nesmíme dovolit, aby se Putin dál zakousával do Ukrajiny

Jana Černochová uvedla, že si dlouhou dobu myslela, že ruskému prezidentovi stačí zaplňovat titulní strany. „Že mu stačí mediální pozornost, jak se pravidelně informuje o počtu vojáků, kteří lemují hranice s Ukrajinou,“ vysvětlila.

Teď je přesvědčena, že pro Putina je nejzásadnější mít k dispozici okupované území, které chce získat pod nadvládu. „Aby počet obyvatel v této lokalitě, kteří budou stejného smýšlení jako on, narostl. A možná se bude v dalších časových horizontech zakousávat do Ukrajiny víc a víc, a to nesmíme dovolit,“ zdůraznila ministryně.

„Tady bude zásadní, jakým způsobem se bude rozhodovat Čína, jestli se přidá na jeho stranu, nebo ne,“ míní ministryně. Na to podle ní Putin spoléhal, nicméně ruské strany se zatím zastal jen velmi omezený okruh států.