Jde o vyhnívací taktiku, slibům nevěřím. Peníze pro armádu musí přijít, jinak se zastaví investice. Předsedkyně výboru Černochová tlačí na Metnara ohledně prostředků pro vojáky

(securitymagazin.cz) Ohledně vrácení miliard z rozpočtové rezervy vlády do rozpočtu Ministerstva obrany jsme slyšeli slibů už dost, říká Jana Černochová (ODS), předsedkyně Výboru pro obranu. Připomněla, že poslanci Výboru pro obranu v minulosti vyzvali vládu k vrácení peněz armádě co nejdříve, a varuje, že v případě dalších průtahů bude muset MO sáhnout i na velké akviziční projekty, včetně tendru na pásová bojová vozidla pěchoty.

Považujete ministryní financí zmíněnou neformální dohodu s ministrem obrany za dostatečnou garanci toho, že Ministerstvo obrany dostane slíbené peníze zpět?

Slibů už bylo dost. Slyšeli jsme jasná vyjádření o vrácení peněz hned po Novém roce, pak do konce ledna, později do konce února. A nyní se termínem stává neurčito. Jde o tzv. vyhnívací taktiku a já už bohužel těmto slibům přestávám věřit. Přitom na jednání výboru pro obranu ze strany zástupců Ministerstva obrany jasně zaznělo, že peníze je třeba vrátit do rozpočtu resortu co nejdříve, protože byly pozastaveny investice za 2,1 mld. Kč, které je však třeba rozhýbat včas, aby v rozpočtovém roce stihly být realizovány, a zbytek peněz je z dalších běžných výdajů, včetně výdajů osobních, kdy v určité době již nebude například z čeho vyplácet stabilizační příspěvky.

A pak se bude muset sáhnout na jiné zdroje, tedy logicky velké akviziční projekty. Je nehorázné, jak si vláda s armádou pod diktátem komunistů zahrává, jak si zahrává s důvěrou vojáků. Slovo premiéra se stalo zcela nevěrohodné, proto už raději mlčí a nechává mluvit ministryni financí, která však není o nic přesvědčivější.

Myslíte, že kdyby se vrácení peněz dále posouvalo v čase, jako jsme to viděli dosud opakovaně, bude tento závazek politicky na konci roku vymahatelný, když bude po volbách a ani jeden z ministrů už nemusí být na svém místě?

Předně, jak jsem již řekla, obrana si další posouvání navrácení peněz v čase nemůže dovolit. Vláda si nechce ještě více pohněvat komunisty, ale ekonomové na Ministerstvu obrany mají co dělat, aby naplnily zákonné závazky, které resort musí plnit, aby nečelil žalobám. Samozřejmě, že nová vláda po volbách nebude slibem vrácení peněz vázána. Ale hlavně v té době by bylo již dávno třeba peníze v rámci rozpočtu obrany sebrat z jiných položek, například z projektu nových bojových vozidel pěchoty, na která jsou již pro letošek vyčleněny 4 mld. Kč. A to by samozřejmě znamenalo zásadní nabourání harmonogramu tohoto projektu, na kterém je závislá naše obranyschopnost v dalších letech.

Ministr Metnar je už od podzimu v permanentním stavu ohlášené podmíněné rezignace. Věříte, že opravdu nastane situace, že buď bude mít MO peníze na účtu do konce března, nebo Lubomír Metnar skončí?

To je věcí pana ministra, jak vážně to s podmíněnou rezignací myslí, netroufám si v této věci odhadovat, jak to bude. Pro armádu a pro obranu naší země je především důležité, aby se peníze obraně vrátily, rezignace ministra je v tomto ohledu druhotná.

Rozhovor vyšel na serveru Securitymagazin.cz.