Jen pro ženy

Která městská část se může pochlubit krásnou a charismatickou ženou ve svém čele? Starostka Prahy 2 a poslankyně Parlamentu ČR nám prozradila, jak se daří ženám v politice.

http://www.jenprozeny.cz/celebrity/40818-jana-cernochova-zeny-vnaseji-rozhodovani-empatii-cit

Žen ve veřejném dění přibývá, ale stále jich není dostatek. Co si myslíte o kvótách, které stanovují procento zastoupení žen v politice?

Možná někoho zklamu, ale já jsem a vždycky jsem byla  proti kvótám. Myslím, že lidé by se měli hodnotit podle svých schopností a ne podle pohlaví. Kvóty považuji pro ženy za nedůstojné a v posledku škodící, protože muži si takto uměle „vyšvihnutých“ kolegyň nebudou vážit.

Proč je podle Vás důležitý ženský faktor?

Jsme různí a rozmanitost je vždycky obohacující. Ženy vnášejí do rozhodování empatii a cit, vidí líp různé detaily. Muži zase dokážou mít víc odstup, brát v potaz třeba to, jestli daná věc není úplně vytržená z kontextu, nesystémová. Také si většinou neberou věci tak osobně. Berou politiku sportovněji, prostě jako svého druhu klání, ve kterém se snaží být nejlepší. S tím jde ale ruku v ruce i větší sklon k pragmatismu a někdy až k cynismu. Tenhle sklon mají, myslím, ženy menší.

V čem spatřujete největší úskalí žen v politice?

 Vlastně paradoxně právě v té emocionalitě, i když to vůbec není jen čistě ženský rys. Ženy se nepouští tak ochotně do nějakého sporu nebo boje, ale mám zkušenost, že když už do něj jdou, tak naplno, srdcem, a když je někdo znectí, tak pak jsou schopné ho dva roky nezdravit a nenávidět. Zatímco naši pánští kolegové se klidně během vyjednávání podtrhnou, potom si ve sněmovně do krve vynadají – a nakonec je najdete v kuloárech, jak spolu uvolněně rozmlouvají… Prostě přestávka v poločase.

Jako starostka jste denně v kontaktu se spoustou lidí a problémy se na Vás jistě hrnou ze všech stran. Nemáte někdy pocit, že je toho na Vás příliš?

Jsem na zápřah zvyklá, ale takové pocity dolehnou čas od času samosebou na každého… Mě spíš než problémy konkrétních lidí unavuje atmosféra až hysterického „boje proti korupci“, jejímž důsledkem je to, že dokonce i nad nutnými, nebo dokonce jedinými možnými rozhodnutími radnice vám stojí za zády strašidlo žaloby, všechno posuzují právníci, a ani to není zárukou toho, že Vás nakonec někdo neobviní, či nedostanete pokutu.

Když se podíváme na politiku obecně, často se setkáváme s názorem, že jí jsou lidé znechuceni a o veřejné problémy se přestali zajímat. Myslíte, že ještě existuje nějaký způsob, jak reputaci napravit?

Ten, kdo by přišel na to, jak napravit reputaci politiků, ten drží v ruce zlatý grál. Nemůžeme dělat nic jiného, než se snažit být poctiví a otevření, přesvědčit lidi svou prací.

Máte jako velmi zaměstnaná žena čas na soukromý život?
Snažím se hájit si alespoň volné neděle, protože toho času je opravdu velice málo…

 

Zájmy: historie a mytologie města Prahy, studium právní vědy, cyklistika, příroda, potápění, rocková hudba a samozřejmě politika

Jak nejraději trávíte volný čas: V přírodě, při potápění, při posezení s kamarády, s knížkou v ruce

Co považujete za svou nejlepší vlastnost: Umíněnost (ale nevím, jestli zároveň není i nejhorší vlastností)

Jaké jídlo máte nejraději: Hodně ostré, Chilli con carne

Oblíbená hudba: Rock, Pink Floyd, Metallica, Smashing Pumpinks, Ret Hot Chilli Peppers, Kabát,Horkýže slíže

Film, na který se ráda podíváte: Pulp Fiction, Desperado, Kill Bill, Musíme si pomáhat, Na samotě u lesa, Kulový blesk

Nejoblíbenější kniha/y: Autoři - Miloš Urban, Benjamin Kuras, Charles Bukowski, Gustav Meiring

Oblíbený citát, krédo: Immanuel Kant: Postupuj podle takových zásad, u nichž bys mohl jednoznačně žádat, aby se staly všeobecnými zákony.
Johann Wolfgang von Goethe: Nelze být vždy hrdinou, ale vždy lze zůstat člověkem

Co Vás v poslední době rozesmálo: Film Ženy v pokušení

Co Vás v poslední době rozesmutnilo: Otřesné případy týraných dětí, o kterých se téměř každý den dozvídáme z médií.

Co máte na Praze 2 ráda: Architekturu, parky, lokálpatriotizmus místních obyvatel, prostě: Praha 2 má jedinečný a neopakovatelný Genius locci.

Jaké místo máte nejraději na Praze 2: Jednoznačně Vyšehrad

Co byste na Praze 2 změnila nebo udělala jinak:
Nedopustila bych, aby historickým centrem vedla Severojižní magistrála, která devastuje vedle životního prostředí i kulturní ráz Prahy 2 a znepříjemňuje život lidem, kteří zde bydlí, či pracují.