Karel Řehka bude silným náčelníkem generálního štábu

(ČT 24) Do čela generálního štábu se už za pár dní postaví současný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka. Šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) je přesvědčená, že je kvalitním kandidátem, který bude mít autoritu, ale také přivede do armády další zájemce. Černochová byla hostem Interview ČT24.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.

„Karel Řehka je vynikající kandidát, ale mě třeba osobně jeho jméno napadlo okamžitě, když jsem se stala ministryní obrany, ale vzhledem k tomu, jakého je věku, tak jsem si říkala, jestli si zaslouží, abych mu zkrátila vojenskou kariéru o nějaké roky,“ prozradila Jana Černochová.

Současná bezpečnostní situace je podle ní vážná, a proto generální štáb potřebuje silného náčelníka s jeho zkušenostmi a schopnostmi. Sedmačtyřicetiletý Řehka bude podle ministryně náčelníkem, který přivede do armády další rekruty, a to právě také díky svému věku. „Možná v něm budou mít obrovskou naději, že armádu posune do 21. století,“ dodala.

Černochová si zároveň nemyslí, že by neměl v čele generálního štábu autoritu kvůli své jednohvězdičkové hodnosti generála. „Má bohaté zkušenosti z velení bojových misí, pracoval na generálním štábu, prošel si v armádě prakticky vším, nebojím se toho, že by tu autoritu neměl,“ konstatovala.

Modernizaci armády považuje Černochová za hlavní úkol, který před Řehkou stojí – ale také před ní coby ministryní obrany. Současně také řeší další složitý úkol, a to zakázku na nákup bojových vozidel pěchoty, která podle ministryně nebyla vypsaná dobře.

„V tuto chvíli je to tak závažná věc. Je to zakázka v řádech šedesáti miliard korun a já prostě nechci udělat chybu a nechci dopředu říkat veřejně, že tady je nějaký problém se zákonem o veřejných zakázkách, že třeba můj předchůdce měl postupovat jinak,“ vysvětlila Jana Černochová.

Upozornila současně, že pokud by se zakázkou zásadní problém nebyl, resort obrany by v ní pokračoval. „Samozřejmě, že tam problém je, jinak by ta zakázka byla uzavřena. Způsobil ho můj předchůdce, který vyřadil nabídky, ale nevyřadil uchazeče,“ podotkla.

Ministryně na závěr upřesnila, že její úřad nyní čeká na konkrétní doporučení externích právníků, jak postupovat v případě této zakázky dál.

Přepis rozhovoru:

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Armádu čeká nové velení. Do čela generálního štábu se už za pár dní postaví současný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka. Co od něho očekává šéfka resortu? Jak daleko je nejdražší armádní tendr v historii? A jak dlouho vydrží Západ podporovat ukrajinskou armádu. Zeptám se ministryně obrany Jany Černochové, která je hostem Interview ČT24, dobrý podvečer.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Dobrý podvečer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Paní ministryně, novým náčelníkem generálního štábu bude Karel Řehka. Proč padla volba právě na něj?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Jednak si myslím, že i právě díky svému působení na NÚKIB má v současné době současné i vlastně situace, kdy je Evropa zmítaná válkou na Ukrajině, kdy tady podléháme různým dezinformačním webům, dezinformacím jako takovým, kdy tady probíhají i kybernetické útoky v tom veřejném prostoru, tak, že člověk jednak s bohatou zkušeností z armády, slouží více než 20 let, a člověk i se zkušeností více než dvouletou, s řízením tohoto úřadu, takže může pro armádu České republiky být tím správným člověkem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Je ale pravda, že nebyl první volba?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já bych tohle to nerada komentovala, protože do pokavaď jsem to jméno nevyřkla a já jsem vyřkla ve veřejném prostoru až jméno pana Karla Řehky, tak můžou prostě říkat, že Karel Řehka je první volba. Ale ano, nebudu vám lhát, s panem prezidentem jsme diskutovali i jiná jména, jiná jména na jeho straně a nějaké varianty jmen na straně mojí. Stejně tak různí jiní kolegové z armády, jako například náčelník generálního štábu. I on řekl panu prezidentovi nějaký názor, kdo by mohl být po něm náčelníkem generálního štábu. A je to na nás politicích a pan prezident je politik, stejně jako jsem politik já, abychom se dohodli a vybrali toho nejlepšího, toho který skutečně bude silným kandidátem a bude na něm shoda, protože je to sdílená pravomoc. Je to sdílená pravomoc, která je mezi ministrem obrany, vládou České republiky a prezidentem republiky a ta shoda prostě je nevyhnutelná. A myslím si, že skutečně v tuto chvíli potřebuje Česká republika silného náčelníka generálního štábu a Karel Řehka jím bude. Mimochodem jediný z těch všech aktuálních generálů má zkušenost s řízením vlastně nebo s velením levelu divize. Žádný jiný z generálů tuhle zkušenost neměl z toho mezinárodního prostředí. Byla to ta mezinárodní divize v Elblagu, což bylo vlastně v Polské republice.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Je pravda, že jste se s prezidentem zasekli, že jste si každý stáli na tom svém jméno, objevilo se jméno generála Ivo Střechy, což byla podle informací v médiích vaše volba a prezident chtěl Jaromíra Zůnu. Je pravda, že jste opravdu oba si stáli na svém a Karel Řehka byl nakonec kompromis?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já bych nechtěla říkat, že Karel Řehka je kompromis. Já si myslím, že Karel Řehka je vynikající kandidát. Ale mně třeba osobně samozřejmě jeho jméno napadlo okamžitě, když jsem se stala ministryní obrany. Ale vzhledem k tomu jakého je věku, tak jsem si říkala, jestli si vlastně on zaslouží to, abych mu zkrátila vojenskou kariéru.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Jemu je 47.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
… o nějaké roky. Na druhou stranu ta situace skutečně je v České republice ve světě, v Evropě velice vážná a potřebujeme silného náčelníka generálního štábu s jeho zkušenostmi, s jeho schopnostmi. A já si i myslím, že Karel Řehka bude náčelník generálního štábu, který i do armády přitáhne další rekruty, že to je vlastně i skvělý náborový projekt mít náčelníka generálního štábu vlastně před padesátkou, protože spousta vojáků, a já se s vojáky bavím, tak možná třeba v něm bude mít i obrovskou naději, že skutečně on tu armádu posune do armády 21. století. A tohle si myslím, že je strašně důležitý úkol, který stojí před ním i přede mnou.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Zasekli jste se s prezidentem, nebo ne?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Jak jsem říkala, jsme politici, diskutovali jsme různá jména, nosila jsem tam životopisy vlastně generálů, kteří jsou vlastně v té nejvyšší hranici generálských hodností. Probírali jsme jednotlivá jména. A můžu říct, že ano, ta jména, která jste zmínila vy, tam padla.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Karel Řehka je brigádní generál, což je nejnižší generálská hodnost v armádě české. Ve velení generálního štábu jsou vyšší hodnosti, než je on. Nebude to problém? Bude mít dostatečnou autoritu na to, aby ho ti, kteří mají vyšší hodnost, poslouchali?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Víme, že na příkladu pana Koudelky, že a teď nechci znevažovat generálské hodnosti, ale že ne každý, kdo zrovna má generálskou hodnost… nebo takhle, že každý člověk, že to není o tom, že by musel mít generálskou hodnost proto, aby se těšil nějaké autoritě u svých podřízených. Karel Řehka generálskou hodnost má. A já dokonce jsem i na výboru pro obranu rekapitulovala, kolik předešlých náčelníku generálního štábu mělo stejnou hodnost v době, kdy se stávali náčelníky generálního štábu. Byla jich celá řada. Byl to kupříkladu i vlastně pan první náčelník generálního štábu Jiří Nekvasil, který byl v hodnosti plukovníka. Pak jsme měli dva generálmajory, ale to byla hodnost. Generálmajor byla do roku 99 hodnost, která je dneska srovnatelná s jednohvězdičkovým brigádním generálem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já jsem se ptala na to, jestli bude mít dostatečnou autoritu, jestli mezi těmi generály, kteří jsou v tom vedení teď a mají vyšší hodnost, budou schopni a ochotní naslouchat člověku, který má nižší hodnost. Protože i váš předchůdce Lubomír Metnar výběr Karla Řehky kritizuje a říká, že je to nesystémové řešení, že jste obešla služební i kariérní postupy. Neobáváte se revolty mezi důstojníky?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Neobešla jsem žádné postupy. Já jsem si mohla vybrat, dokonce nemusel to být ani generál. A vybrala jsem si jednohvězdičkového generála, který pokud by nebyl na NÚKIBU, tak dneska je tříhvězdičkový, možná čtyřhvězdičkový armádní generál…


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Na NÚKIB je v záloze, tak i to je neobvyklé.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
On není v záloze. On je pořád vlastně, on tu uniformu nikdy nesvlíknul.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale v parlamentu byl bez uniformy.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Ano, protože, když jsme se dohodli, jestli si uniformu brát, má vzít, tak jsem já mu doporučila, že v tuto chvíli, že to není úplně ta nejvíc slavnostní příležitost, při těch ceremoniálech jednáních výboru a že tam ta uniforma není nejvhodnější. Ale třeba zítra k panu prezidentovi máme mu představit nějakou naší společnou vizi a tam určitě v uniformě s panem generálem Řehkou půjdeme. Víte, samozřejmě, že i jsme zmiňovali s panem prezidentem nějaké povyšování pana generála Řehky, tak jako se to dělo u jeho předchůdců. To se bude dít, ale nejsou to žádné závody o hvězdy. Pan generál Řehka má za sebou skutečně bohatou zkušenost, z velení, z bojových misí i vlastně z toho nasazení v rámci České republiky. To jeho poslední působiště bylo, že pracoval na generálním štábu. Takže on si v té armádě prošel prakticky vším. A myslím si, že to mu dává i tu důvěru právě u těch vojáků a u těch lidí, kterým bude velet a já se nebojím toho, že on by tu autoritu neměl. Zažila jsem s ním vlastně i několik zahraničních cest, když jsem byla jako členka výboru pro obranu v Afghánistánu. Kdy zrovna on tam vlastně byl ještě jako příslušník 601. první skupiny. A myslím si, že tohle má na paměti řada těch lidí, kteří možná dneska mají vyšší hodnosti, než má on. Ale jsou si vědomi toho, že on je mít nemohl, protože víc než dva roky působil pro stát. Dál pracoval pro Českou republiku. Dál pracoval pro obranu a bezpečnost naší země. Ale v instituci, které se říká NÚKIB, nikoliv Armáda České republiky. Podmínkou toho jmenování jako ředitele NÚKIBU bylo to, že nesvlékne tu uniformu, že dál bude vojákem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, jaký úkol od vás Karel Řehka dostal, anebo dostane? Co je to gro, proč on bude náčelníkem generálního štábu a co má udělat?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Čeká nás obrovský úkol v podobě modernizace armády. A chceme armádu odpovídající 21. století. Chceme důrazně přidat i v té náborové politice. Čeká nás, do roku 2030 bychom měli zvládnout nábor tak, abychom dosáhli 30 tisíc vojáků z povolání, 3000 příslušníků aktivních záloh. Tohle bohužel bylo trošku pozastaveno tím, že, jak se škrtaly v minulých letech finanční prostředky, tak se vlastně ubíraly i finanční prostředky i na ten nábor, a já to teď musím dohnat. Už to vlastně doháním v tomhle roce, že jsme uvolnili část finančních prostředků, aby ten nábor se mohl spustit. Protože kdy jindy než teď, kdy i ten sentiment té společnosti je takový, že spousta lidí se hlásí jak do aktivních záloh, tak do armády. Takže tohle je úkol číslo jedna. Modernizace armády, to je obrovský úkol, složitý úkol, protože tady jsou nějaké procesy a vlastně od vypsání vůbec nějakého akvizičního procesu, aby se dostal do rozpočtu, aby se dostal vlastně do nějakých tabulek, aby se dostal do programového financování, tak to všechno trvá 4, 5, 6.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A to bude úkol Karla Řehky?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Ano, to bude úkol Karla Řehky a úkol můj. Ano, ale tady armáda dává specifikace. A armáda musí, vojáci musí vědět, co chtějí a armáda musí dávat ty specifikace takové, aby se neměnily za pochodu. Někdy mám pocit, že to nevěděla úplně přesně, protože jinak si neumí vysvětlit to, proč tak často se měnily u některých významných akvizičních projektů, proč se měnily vlastně specifikace. Měnily se u vrtulníků, měnily se vlastně u bojových vozidel pěchoty, u všech významných akvizičních projektů z poslední doby se měnily specifikace. A proto se ty projekty vlastně protahovaly, a proto vlastně dneska já se i potýkám s tou nejistotou, jak máme vlastně rozhodovat ohledně bojových vozidel pěchoty, což je asi to další téma, které na mě máte.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Jak velký řez čeká generální štáb, protože vy sama jste mluvila o tom, že asi 12 generálům končí kontrakt s armádou.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Ano.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A že ne všichni dostanou tu šanci si ho prodloužit.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Ano, o některých vím.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Znamená to, že budete mělká čistka na generálním štábu, protože toho už se někteří podle informací ze zákulisí bojí?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já vím minimálně o dvou generálech, kteří za mnou ještě předtím, než jsem vlastně projednávala náčelníka generálního štábu, tak za mnou přišli a řekli, že budou dosahovat důchodového věku, že nemají ambici pokračovat a že mi oznamují, že jejich kontrakt koncem roku končí. Nebudu je jmenovat, ale vím minimálně o dvou. Takže to není o tom, že by tady probíhaly nějaké čistky, ale řada z těch generálů bude končit z důvodu věku, z důvodu, že už nechce, nechtějí oni prodloužit. Ten kontrakt. Dva mi to řekli sami od sebe. Já jsem nemluvila s těmi ostatními, to čekám, že absolvuji spolu s novým náčelníkem generálního štábu, protože bude to jeho tým. Jeho tým bude vlastně tvořit právě těch, já nevím, 5-6 lidí, kteří jsou v rámci generálního štábu plus pod generálním štábem máte vlastně velení pozemních sil, vzdušných sil a tak dále. Tohle se musí hlavně říct ten náčelník generálního štábu. Do toho by politici…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To jsou poměrně zásadní změny.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
… neměli nějakým způsobem vstupovat. Já jenom jako ministryně obrany vím o některých lidech, se kterými různě prostě se potkávám, řešíme třeba i některá, některé věci na kolegiu a oni mně říkali, paní ministryně prostě my už v tomhle tom roce chceme skončit. Říkáme to dopředu, abyste mohla za nás hledat zástupce.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, a je teď vhodná doba na to, dělat takhle zásadní změny uvnitř armády, když je tady kousek od nás válka?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
No, já těžko můžou někoho přesvědčovat, aby ten kontrakt prodloužil, když ho prodloužit nechce.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Aleš Opata nechtěl sám, nebo jste nechtěla vy s ním pokračovat?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Aleš Opata několikrát veřejně řekl, že pro něj je kontrakt jasně dán, že prostě on do toho šel na omezenou dobu, že on v minulosti nesouhlasil s tím, když se některým jiným generálům prodlužovaly kontrakty mimo vlastně ten velký kontrakt, který měli, že se jim to třeba prodlužovalo o další půlrok, rok, že on touhle cestou jít nechce a že prostě pro něj ten kontrakt končí tím srpnem roku 2022.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy jste ho neměla tendenci přemlouvat, aby zůstal, když je taková doba hektická pro armádu velmi zásadní.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
On to řekl tak jasně, že nevidím, víte, já opravdu tam nejsem od toho, abych přesvědčovala generály, aby sloužili naší vlasti. Já tam jsem od toho, abych zajistila dostatek finančních prostředků, abych provedla Českou republiku a Armádu České republiky nějakou transparentní modernizací. Ale já tam nejsem od toho, abych přesvědčovala generály, aby sloužili. To opravdu, tohle není úloha ministra obrany. A myslím si, že oni sami moc dobře vědí, jestli ještě mají kapacitu, sílu, ochotu, vůli pro Českou republiku dál pracovat. A snad neřeknu nic tajného, když řeknu, že jsem s panem generálem Opatou opakovaně hovořila o tom, že si myslím, že by byla škoda, aby zcela opustil služby České republiky a že třeba se v budoucnu vyskytne nějaká možnost, kdy by mohl dál spolupracovat v rámci prostě třeba ministerstva zahraničních věcí, ministerstva obrany na některých věcech, které budou ku prospěchu České republiky i dál. Takže já pevně věřím, že si pan náčelník generálního štábu Opata promyslí tu možnost, která v budoucnu pevně věřím, že se naskytne a že ji třeba přijme, že dál bude sloužit České republice.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Už se rýsuje nějaké jméno, které nahradí Karla Řehku v čele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
V tuto chvíli pan generál Řehka pověří svého náměstka, a pak předpokládám, že to bude standardní proces výběrového řízení. Ostatně i já jsem byla jako členka opozice jako ve výběrovém řízení, jako členka opoziční strany na nového ředitele NÚKIBU a shodou okolností jsme vybrali pana Řehku. Byli tam další lidi, například ze zpravodajských služeb a skutečně do toho výběrového řízení se hlásila celá řada, řekla bych kvalitních lidí. Takže tam nemám strach z toho, že bychom teď odchodem Karla Řehky do Armády České republiky nebo návratem Karla Řehky do Armády České republiky, že bychom oslabili NÚKIB, to můžu ubezpečit občany České republiky, že to se nestane.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Další změnou, kterou jste ohlásila, je změna ve vedení vojenské policie. Šéfem vojenské policie se má stát Otakar Foltýn. I u něj opozice má výhrady. Kritizují to, že nemá velitelské zkušenosti podle opozice, a vy mu přitom svěříte 1500 policistů, že navíc ani není vojenský policista. Nic z toho podle vás nevadí?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Pokud mě opozice a kolegové z hnutí ANO kritizují za toto rozhodnutí, tak bych ráda sdělila, že pan Otakar Foltýn slouží Armádě České republiky 20 let. Jeho předchůdce nebo předpředchůdce pan doktor Kříž sloužil pouze 8 let, taky neměl žádné zásadní velitelské zkušenosti a také ho hnutí ANO, byl to ministr obrany Stropnický, jmenoval do této pozice. Já si myslím, že oproti panu Dr. Křížovi má Otakar Foltýn obrovskou výhodu, protože je to člověk, který také působil ve speciálních silách. Má za sebou jak bojové operace, tak má za sebou vlastně práci na generálním štábu. A i sám o sobě generální štáb z principu je nějaká velitelská úroveň. A ono, pokud se bavíme o tom velení, tak jiné velení je štábní a jiné velení je třeba v nějaké zahraniční operaci. Takže já si myslím, že právě na té úrovni toho štábu pan plukovník Foltýn má zkušenosti a ty zkušenosti zužitkuje u vojenské policie, která skutečně si myslím, že se stala takovou Popelkou a mě to hrozně mrzí, protože si myslím, že mezi nimi je celá řada kvalitních policistů, kteří možná teď i nějakou dobu posledních pár měsíců zvažovali, jestli chtějí zůstat v tomto sboru, anebo jestli chtějí odejít. Takže alespoň teda, co já mám ohlasy na pana plukovníka Foltýna, tak řada těch lidí doufá v nějakou změnu ve vojenské policii a doufá i v to, že se z vojenské policie znova stane to polní četnictvo, tak jak to vlastně bylo nastavené na začátku, kdy vojenská policie vznikala a kdy vlastně to plnili jasné úkoly ve prospěch Armády České republiky, resortu ministerstva obrany a takto by to mělo být i dál.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Karel Řehka i Otakar Foltýn se podle opozičních poslanců na sociálních sítích profilovali jasnými a někdy i politickými komentáři. Vy jste jim teď řekla, aby se napříště zdrželi na sociálních sítích svých komentářů. Takže mají nařízeného bobříka mlčení?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Ne, já jsem to nazvala nešvarem. A myslím si, že na ty některé výtky kolegů ve výboru nešlo reagovat jiným způsobem než požádat, aby se zdrželi komentářů, které můžou být spojovány s tou jejich pozicí, která je u vlastně pana generála Řehky, ať už ředitel NÚKIB nebo budoucí náčelník generálního štábu, stejně tak pana plukovníka Foltýna. Myslím si, že samozřejmě oni jako občané Česka, oni jsou vlastně dvojí občané. Jednak dvakrát občané. Jednak jsou teda občané České republiky a jednak plní, beze zbytku jsou připraveni plnit slova vojenské přísahy, což prostě pro mě není málo a zase si myslím, že určitě by tito lidé měli mít nějakou možnost v tom veřejném prostoru sdělovat třeba některé svoje obavy, nebo pokud na ně, vysloveně na ně osobně někdo zaútočí nebo zaútočí na instituci, kterou reprezentují, tak by se měli bránit. Třeba speciálně u toho pana Řehky, tam to byla reakce na velmi nevybíravý útok od pana tehdejšího poslance Zaorálka, který prostě kritizoval vlastně zahraniční mise. A Karel Řehka jako člověk, který v Afghánistánu sloužil, a na rozdíl od pana Zaorálka zná ty reálie, tak se prostě zastal svých kolegů, zastal se těch vojáků.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Mají nařízeno, aby se toho zdrželi, takže to budou.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Požádala jsem je, nic jsem nikomu nenařídila, požádala jsem je, aby prostě skutečně omezili sociální sítě v tom duchu, aby to bylo spojováno s pozicemi, které zastávají. Já nemůžu nikomu bránit v tom, aby někdo prostě měl sociální sítě, aby byl na Twitteru, aby třeba prostě, když bude nějaká akce, která bude i v rámci Armády České republiky, Vojenské policie, tak aby ji nemohl sdílet, aby nemohl prostě nějakým způsobem některé věci naopak, třeba pomáhat v té propagaci armády, to si myslím, že je správná cesta. Ale asi prostě vysloveně nějaké politické komentáře, tak ty by určitě na těch veřejných sítích od lidí v uniformě být neměly. A teď já to nechci rozlišovat, jestli to je vojenská uniforma, uniforma vojenské policie nebo Policie České republiky. Myslím si, že když jsem hovořila o tom nešvaru, tak jsem o tom hovořila obecně, protože…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, pojďme dál, ať ještě něco stihneme, protože už nemáme moc času. Jak to vypadá s nákupem bojových vozidel pěchoty, protože vy jste si nechala udělat posudek?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Ano.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
… od právníků, tak co píší právníci? Je pravda, že vám doporučili, abyste pokračovala ve výběrovém řízení?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Požádali jsme, aby doplnili další informace, protože to jejich první stanovisko bylo zcela neurčité. Takže v tuto chvíli se zpracovává jasné stanovisko pro náš resort.


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže ještě není jasné stanovisko právníků té kanceláře, kterou jste požádala o stanovisko, tak tam nebylo napsáno, máte pokračovat v řízení výběrovém, protože jinak by hrozily nějaké arbitráže? To tam nebylo napsáno.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já bych řekla, že tam bylo přesně něco, co je naopak než to, co říkáte vy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A co tam tedy bylo?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
To, co jsem viděla já. Já vám teď říkat nebudu. Já čekám na to, až dostaneme tu verzi.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Kdy to bude?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Která bude, tak je to nějak dáno smlouvou. Ta smlouva předpokládám, že má nějaké lhůty. Můžu požádat pana náměstka Koudelku, aby mně dal nějakou průběžnou informaci. Ostatně takto jsme se domlouvali i na výboru pro obranu, že je budeme informovat. Ale v tuto chvíli je to tak závažná věc. Je to skutečně zakázka téměř v řádech 60 miliard korun. A já prostě nechci udělat chybu a nechci udělat ani tu chybu, že budu dopředu říkat veřejně, že tady prostě je nějaký problém se zákonem o veřejných zakázkách. Že třeba můj předchůdce měl postupovat v některých otázkách jinak. Já chci mít doloženo...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Je tam nějaký problém, který brání tomu, abyste v té zakázce pokračovali?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Pokud by tam nebyl zásadní problém, tak bychom v té zakázce pokračovali. Samozřejmě, že tam problém je, jinak by ta zakázka byla uzavřená.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A ten problém způsobil, kdo podle vás?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Způsobil můj předchůdce, který vyřadil nabídky a nevyřadil uchazeče. Zažila jste někdy, že by někdo vyřadil z výběrového řízení všechny nabídky, ale nevyřadil uchazeče?

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže podle vás ta zakázka nemůže pokračovat, to výběrové řízení?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Ta zakázka nebyla dobře vypsaná, to vám můžu v tuto chvíli říct. A jaké bude doporučení právníků o tom dalším kroku, za který poneseme odpovědnost my jako resort ministerstva obrany a vláda České republiky, to nechám teď na nich, ať napíšou jasná doporučení, ne žádná obecná doporučení. Když se změní zákon, tak může nastat toto. To prostě o taková doporučení nikdo nestojí.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A na co potřebujete externí právní názor, když máte svoje právníky? Ti nemají na to nějaký názor jasný, kterým byste nemuseli zvlášť platit posudek, který ještě znovu musíte upřesňovat. Tak ono to vypadá, že to je nekonečný příběh.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
No, nekonečný příběh to skoro je. Ale ti stejní právníci, kteří to výběrové řízení chystali, tak mi teď mají říkat, co mám dělat?

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já nevím.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
No ne, to přece postrádá logiku, že pokud někdo je u nějakého procesu od začátku a ten proces doporučuje a finále toho… Takhle to bude záležet i na tom, co tam bude za to posouzení té externí právní společnosti.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A můžete vyloučit informaci serveru Echo24, který napsal, že se schyluje k tomu, že půjde o kontrakt vláda-vláda bez výběrového řízení a že armáda nakoupí německé stroje Lynx?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já nebudu ani nic vylučovat, ani nic potvrzovat v tuhle chvíli. V tuto chvíli znovu opakuju, jsme před nějakou finální verzí doporučení advokátní kanceláře, která byla vybraná na základě výběrového řízení. Já jsem se té komise neúčastnila. Účastnili se jí moji kolegové. Vybrali advokátní kancelář, která má připravit nějaké jasné stanovisko, ne obecné, ne vágní, má tam být varianta 1, 2, 3…Ano, ano.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Původně mělo jít o 210 kusů za 52 miliard. Je v dnešní době reálné za tyhle ceny dostat 210 kusů, protože to jsou ceny, které jsou už zpátky několik let. Tak je to vůbec reálné?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já věřím, že si to můžeme ověřit i teď třeba na jiných zemích okolo nás, které vlastně jsou ve stejné fázi, jako jsme my. I v pátek, kdy jsme tady měli návštěvu z Polské federace, tak jsme se s nimi bavili o jejich nákupech. Bavili jsme se o tom i se slovenským ministrem obrany. Takže myslím si, že reálné to je, že ta cena by se samozřejmě ještě v tomto roce nemusela navyšovat. A proto já udělám všechno pro to, aby armáda bojová vozidla pěchoty měla, a abychom splnili náš závazek do roku 2026 mít těžkou brigádu. Já jsem si toho závazku vědoma, jenom nechci udělat chybu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy jste mluvila v téhle souvislosti taky o tom, že nechcete dopadnout jako Vlasta Parkanová, která 10 let byla součástí soudního řízení. Vy jste jí potom poslala dopis, ve kterém jste mluvila o hanebném stíhání. Vlasta Parkanová teď požádala ministerstvo spravedlnosti o odškodnění. Tušíte, jak velkou částku bude žádat za to, že 10 let jí tady soudy popotahovaly a v podstatě dnes je úplně osvobozená, čistá. Tušila jste?

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Tu částku netuším a paní Parkanovou se snažím opakovaně přesvědčit, aby za mnou třeba přijela na resort, abychom se daly kafe, abychom probraly i některé věci právě z toho, čím si ona prošla, protože si myslím, že lidsky i vlastně názorově k sobě máme velice blízko. Dostávám od ní i třeba nějaké podpůrné zprávy, když se něco odehrává právě na poli obrany. Takže držím palce, protože skutečně tady došlo k něčemu, co by nemělo být běžnou součástí našeho soudnictví a je mi to hrozně líto, zničili jí život.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Paní ministryně, děkuju za váš čas.

Jana ČERNOCHOVÁ, ministryně obrany /ODS/:
Já taky děkuju, na viděnou.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vám děkujeme za pozornost, na řadě jsou Události, hezký večer.