Koalice ochotných by měla pomoci lidem v Mariupolu

(Týdeník FORUM) Šéfka resortu obrannu Jana Černochová v rozhovoru pro Týdeník FORUM popsala, jaká vidí možná východiska z války na Ukrajině, další roli České republiky, ale i co si z této krize, kromě nutnosti posilovat naši obranu, můžeme a musíme odnést.

Jak bude Česká republika dál pomáhat Ukrajině?

Budeme pomáhat materiálně. Opět budu vládě předkládat návrhy na nákupy či dary Ukrajině. Dostávám novelizovaný seznam od pana premiéra, který jej má od pana prezidenta Zelenského, nebo jej mám přímo od ukrajinského ministra obrany. Případně k nám chodí požadavky od velvyslance Ukrajiny. Snažíme se vše dělat tak rychle, jak jen to jde, ale doba je taková, že u nákupů se mnohdy lhůty prodlužují, protože momentálně nakupují všichni. Dá se předpokládat, že porostou i ceny a že některé zboží se stane nedostatkovým.

Na místě je i další humanitární pomoc. Snažíme se dělat vše potřebné pro Ukrajince prchající před válkou. Ukrajinu opustilo více než tři miliony lidí. V České republice jich je kolem 300 tisíc, a naše pomoc je tedy zapotřebí. Jako bývalá starostka sleduji i to, co dělají municipality, jak se snaží pomáhat. Existuje velká snaha co nejrychleji integrovat děti do škol, ozývají se lidé, kteří chtějí tlumočit či jinak pomáhat. Je tu solidarita meziresortní, mezilidská, mezinárodní a je obrovská. Jsem za to vděčná.

A co vojenská pomoc?

Česká republika v rámci posilování východního křídla NATO bude chtít vyslat až 650 vojáků na Slovensko v rámci tzv. battlegroup. Jde o mnohonárodnostní bojové uskupení a naši vojáci by měli vyjet koncem března. Skupina by měla být pod naším velením, za což moc děkuji zástupcům slovenské strany, která nám to sama nabídla. Budou tam i další země – vojáci z USA, Německa, Polska, Slovinska a Nizozemska. Co se týče konkrétních vojáků, které vysíláme, bude se jednat o příslušníky 43. výsadkového pluku, 73. tankového praporu, budou tam logisté i specialisté praporu bezpilotních prostředků. Díky tomu, že máme vševojskovou armádu, můžeme vyjít vstříc požadavkům. Máme zdravotníky, chemiky i mnoho dalších vojáků různých zaměření, což je pro tuto situaci obrovská výhoda.

Celý rozhovor čtěte v Týdeníku Forum.

(Autor: Johana Hovorková)