Napřímo TN.cz: Svoboda jako voják musí poslouchat rozkazy

(tn.cz) V pořadu Napřímo v rámci Víkendové Snídaně vyzpovídala Bára Divišová ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Mluvily o kontroverzních výrocích Davida Svobody, navyšování armádního rozpočtu, nákupech nové techniky i o pomoci Ukrajině. Řeč přišla také na roli žen v drsném armádním prostředí.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na TN.cz.

Do pořadu Napřímo v rámci nedělní Snídaně zavítala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Vyjádřila se například ke kauze olympionika Davida Svobody, který od ní čelil těžké kritice kvůli svým výrokům o účasti ruských a běloruských sportovců na blížící se olympiádě v Paříži.

Svobodu si proto nedávno pozvala na kobereček. „Já bych neřekla, že jsem si ho pozvala na kobereček. Chtěla jsem znát jeho názor a to, co ho k tomu vedlo," tvrdí. „Pan nadporučík Svoboda se už za své výroky omluvil. Uznal, že to byla chyba. A ten rozhovor byl poměrně přátelský,“ dodala Černochová.

Kritiku Davida Svobody i udělenou důtku obhajovala ministryně Černochová i zákonem. „Zákon 221 o vojácích z povolání mluví jasně: Voják se nemá dopouštět prohřešků ani mimo výkon služby,“ sdělila. „Sportovci v Dukle skládali stejnou přísahu jako kterýkoliv jiný voják. Ve chvíli, kdy by byl někde nějaký konflikt a Česko by v něm hrálo aktivní roli, tak by nikoho nezajímalo, jestli je někdo pětibojař, nebo desetibojař,“ doplnila.

K cenzuře podle Černochové nedochází. „To, že si ho jeho nadřízený, což je pan plukovník Benc, a následně já pozveme k nějakému jednání, aby nám podal vysvětlení, je naprosto v pořádku. Tak to v armádě chodí,“ myslí si.

Řeč přišla také na prudké navyšování obranného rozpočtu v době ekonomické krize. Armáda je podle Černochové dlouhodobě podfinancovaná. „Jedeme podle strategických dokumentů. Víme, za co máme utrácet, a nehrozí, že bychom tyto peníze nedokázali využít,“ prohlásila ministryně Černochová a dodala, že si dokáže představit, že by výdaje na armádu vzrostly ještě nad deklarovaná 2 % HDP.

Jednou z největších položek v armádním rozpočtu mají být náklady na pořízení nových stíhacích letounů, které by měly nahradit stroje Gripen. Mluví se hlavně o amerických stíhačkách F-35. Už letos v říjnu by mělo mít ministerstvo vybráno, které letadlo zvolí.

„Vyjednáváme prakticky od první minuty, kdy jsme dostali od vlády mandát. V příštím týdnu proběhnou další kola jednání s americkou stranou, kde bychom měli dostat podrobnější informace, včetně informací o cenách,“ popsala Černochová proces. Investice do infrastruktury základen, kterou by nákup amerických strojů vyžadoval, jsou pak podle ní nevyhnutelné.

Snahu nakoupit americké stroje zdůvodňovala také tím, že se mají stát standardními stíhacími letouny v NATO. V evropských zemích Severoatlantické aliance jich má podle Černochové létat přes tři stovky. Gripeny ale v České armádě ještě nekončí. Létat mají do roku 2029. Černochová však prý nejdřív musí dojednat novou servisní smlouvu, na kterou měli její předchůdci zapomenout.

Dalším velkým nákupem mají být nová bojová vozidla pěchoty. Jednání o švédských strojích CV90 už podle Černochové míří do finále. „Rozhodně nejsou pravdivé informace, že by se měla zásadním způsobem navyšovat cena,“ zdůraznila ministryně obrany Jana Černochová.