Napřímo TN.cz

(tn.cz) Ve středečním Napřímo s podtitulem Ženy v politice přivítala tentokrát moderátorka Bára Divišová ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Společně probraly útočné komentáře. Černochová uvedla, že si stojí za ostrým výrokem, kterým počastovala ty, kteří na ni podle ní útočili sexistickými narážkami.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na TN.cz.

Politička Jana Černochová je známá kladným vztahem k armádě, dříve byla předsedkyní výboru pro obranu ve Sněmovně a nyní je ministryní obrany. „K těmto věcem jsem měla vztah od dětství. Hodně věcí mě v tomto odvětví nepřekvapí, ale co se nedalo čekat, byla válka na Ukrajině. Jako Česká republika jsme myslím obstáli, zmínila Jana Černochová ve středečním pořadu Napřímo. 

Právě v rámci jeho letního speciálu Ženy v politice se rozhodla divákům ukázat i jinou stránku své osobnosti nežli politickou. Předvedla se v kuchyni, kde připravila dva druhy italské bruschetty a jako hlavní chod špagety carbonara. „Pro regiment jsem ještě nevařila,“ řekla Jana Černochová s tím, že hejtři ji k plotně pořád posílají, tak se rozhodla, že jim přání splní alespoň v politickém pořadu.  

​Takovými nenávistnými komentáři se ženy v politice potýkají o něco více než muži. „Já se tyto věci snažím nevnímat. Ale hrozně nemile mě překvapuje, kolik těch hejtů a všech věcí, které se dějí, se odehrává vůči ženám. Hlavně od jiných žen, od kterých bych očekávala, že se budou snažit jiným ženám pomáhat a zastávat se jich. Z toho je mi smutno,“ podotkla ministryně Jana Černochová.  

Černochová se přitom hájí sama. Před několika měsíci se postavila novinářům, kteří na ni podle ní útočili sexistickými narážkami. Ministryně si totiž pozvala tzv. na kobereček sportovce Davida Svobodu poté, co hájil účast ruských sportovců na olympijských hrách. Někteří novináři to okomentovali tak, že si chce někam zajet s mladým sportovcem“, a ona je na oplátku označila jako šovinistická prasátečka, která i bez zvuku vypadají jako banda vylitých impotentů“. 

Za svými slovy si ministryně stále stojí. „Na hrubý pytel hrubá záplata. Pokud se pořád budeme chovat jako princezny, tak si na nás pořád budou lidé dovolovat víc a víc. Já jsem se proti tomu takto vymezila, ale jsme srovnaní. Odmítám si nechat ty věci líbit, nevidím jediný důvod proč,“ doplnila Černochová.