Nejoblíbenějším pražským starostou je žena

(Jitka Kačánová; Nasregion.cz) V měření obliby starostů mezi Pražany si nejlépe vedla zástupkyně Prahy 2 Jana Černochová. Na výsledném pořadí má podle ředitele společnosti, která anketu pořádala, velký vliv mediální proslulost hodnocených starostů.

V anketě obliby starostů Prahy 1 až 15 obyvatelé metropole nejlépe hodnotili Janu Černochovou (ODS), která stála v čele pražské Dvojky už v letech 2006 až 2010 a do funkce se znovu vrátila v roce 2012. Starostkou Prahy 2 už je celkem počtvrté a od roku 2010 je rovněž poslankyní Parlamentu. Ankety společnosti Phoenix research on-line se v polovině prosince minulého roku zúčastnilo zhruba 860 respondentů nad 18 let. Na druhém místě byl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a o třetí a čtvrté místo se dělí Jan Čižinský (Praha 7 sobě) ze Sedmičky a Ondřej Gros (ODS) z Osmičky.

„V celkovém pohledu na oblibu starostů je jasné, že ti mediálně nejznámější – poslanci – se často umísťují na předních pozicích také mezi obyvateli metropole. Je nutno podotknout, že poslední místa měření nemusí nutně znamenat ani tak nespokojenost, jako spíše neznalost daných zástupců městských částí,“ sdělil Našemu REGIONU ředitel výzkumné agentury Phoenix Peter Svoboda. Tomu odpovídá například i druhé místo starosty Koláře, o kterém se v roce 2020 hodně psalo v souvislosti s mediálně známou kauzou odstranění Koněvovy sochy nebo v roce 2016, kdy ostře protestoval proti návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze a zejména vůči tomu, jak mu podle jeho slov čelní představitelé státu „skákali šipky do trenek“.

Jan Čižinský zase v pražských komunálních volbách v roce 2018 získal nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů, konkrétně 80 552, a starosta Gros z Prahy 8 o sobě dal vědět vloni v létě, kdy „pošťouchl“ dopisem primátora i šéfa policie s žádostí o navýšení počtu strážníků zejména v okolí metra Florenc, Ládví, Kobylisy a Palmovka.

„V oblibě starostů výrazně dominují pravicoví zástupci, což se odráží také u výsledků de facto všech voleb na území Prahy. Výjimku tvoří pouze zástupkyně hnutí ANO Irena Michalcová, starostka Prahy 4, s jejímž působením je spokojeno přes deset procent dotázaných,“ popsal výsledky ankety Svoboda. Michalcová skončila na pěkném pátém místě. Procentní hodnocení u každého jmenovaného se získávalo jednotlivě, znamená to, že například Černochovou, která skončila na prvním místě, pozitivně hodnotilo 15 procent respondentů.

Celý článek naleznete zde.