Otázky Václava Moravce: Ze skladů ještě máme Ukrajině co posílat

(ČT 24) Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) prohlásila v Otázkách Václava Moravce, že české armádní sklady stále disponují technikou, kterou je možné poslat na Ukrajinu. Je podle ní třeba tlačit na Rusko, aby ukončilo válku co nejdřív, nevadilo by jí, kdyby to zprostředkovala Čína.

Celou debatu s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT.

Černochová se obává, že se boje po ruské invazi na Ukrajinu nechýlí ke konci. „NATO dělá vše pro to, aby situace kolem Ruska, které způsobilo na Ukrajině válku, dál neeskalovala,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová. Aliance se podle ní nechce nechat do konfliktu zatahovat, posílání zbraní a humanitární pomoci na Ukrajinu pokládá za logické. 

Za důležité Černochová považuje i nevyhýbat se diplomatickému jednání. „Je jedno, jestli moderátorem bude Západ, nebo země, které mohou mít blízko k Rusku,“ uvedla. Je důležité, aby se našel stát, který bude mít dostatečný respekt i u Ruska. „Celý svět musí udělat vše pro to, aby ty hrůzy co nejdřív skončily. Pokud se najde někdo, kdo toho bude schopen, tak mu zatleskám. Bude mi jedno, pokud to bude Čína,“ dodala Černochová.

Použití taktické jaderné zbraně na území Ukrajiny by neznamenalo přímé ohrožení pro české občany, řekla také ministryně. Reagovala tak na oznámení Ruska z minulého týdne, že rozmístí v sousedním Bělorusku taktické jaderné zbraně. 

Černochová uvedla, že dopady po využití taktických jaderných zbraní na Ukrajině by pro Česko znamenaly nulové riziko. „Pokud by se něco takového stalo, občané České republiky nebudou žádným způsobem ohroženi,“ konstatovala. V žádném případě se podle ní neuvažuje, že by v zemi byly umístěné jaderné zbraně. „Nic takového není na stole,“ uvedla.

Černochová očekává oznámení o dalším posílení východního křídla NATO na červencovém summitu ve Vilniusu. Nastalo by však podle ní i bez ruského rozhodnutí rozmístit taktické jaderné zbraně v Bělorusku. Metnar řekl, že nějakou odezvu by ruský krok mít měl. O co přesně půjde, musí podle něj vzejít z Aliance.

Česko má podle ministryně stále ve skladech vojenský materiál, který může na Ukrajinu poslat. V příštích dnech se kvůli tomu Černochová a náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka sejdou s prezidentem Petrem Pavlem. Ten minulý týden v médiích uvedl, že Česko už mnoho dalších možností zbrojní pomoci pro Ukrajinu nemá. Pavel dostane seznam materiálu, který by mohl být poslán Ukrajině.

„Pořád ještě jsou v našich skladech věci, které už zaručeně nikdy užití v naší armádě mít nebudou,“ řekla ministryně Černochová. S prezidentem se kvůli tomu setká ve středu a v nejbližších dnech se Pavel potká také s šéfem armády.

Dohodu mezi Českem a Spojenými státy o obranné spolupráci (DCA) by měla projednat vláda podle Černochové v dubnu. Nyní se čeká na závěrečné jazykové odsouhlasení americkou stranou, uvedla. Veřejnost seznámí s textem po schválení dohody kabinetem.

Vyjednávači dokončili pracovní návrh smlouvy v únoru. Dokument má podle Černochové čtyřicet stran, zabývá se například možnou přítomností amerických vojáků v Česku nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území. Ministryně zdůraznila, že nepovede ke zřízení americké vojenské základny v Česku, přítomnost amerických vojáků v Česku nadále budou schvalovat obě komory parlamentu.